Οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού στα ξενοδοχεία και στη λίμνη Καϊάφα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52634″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τι προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μεγάλο έργο των 5 εκ. ευρώ
Την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών και την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του Καϊάφα προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εκσυγχρονισμού των υποδομών και των δικτύων της περιοχής, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ . Στη σχετική γνωμοδότηση που κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Μπαλαμπάνης, αναφέρονται οι βασικές παράμετροι που αφορούν τη λειτουργία των ξενοδοχείων αλλά και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή, εξαιρουμένων των Ιαματικών Πηγών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται ο εκσυγχρονισμός και των πέντε ξενοδοχείων της περιοχής. Μάλιστα, για το ξενοδοχείο «Γεράνιο» κρίνεται αναγκαία η ανοικοδόμησή του και η διαμόρφωσή του σε κύριο τουριστικό κατάλυμα δύο αστέρων και δυναμικότητας 50 κλινών…
Για το ξενοδοχείο «Αρήνη» προτείνεται η μετατροπή του σε κύριο τουριστικό κατάλυμα 3*, δυναμικότητας 50 κλινών. Για το ξενοδοχείο «Ολυμπία» προτείνεται η λειτουργία ως κύριου τουριστικού καταλύματος δύο αστέων και δυναμικότητας 34 κλινών. Για το ξενοδοχείο «Παλαιά Λαϊκά – Ξένων προτείνεται η διαμόρφωση σε κύριο τουριστικό κατάλυμα 2 αστέρων και δυναμικότητας 50 κλινών. Για το ξενοδοχείο «Νέα Λαϊκά – Ξένων Β» προτείνεται η μετατροπή του σε κύριο τουριστικό κατάλυμα 2 αστέρων και δυναμικότητας 20 κλινών.
Γέφυρα που ενώνει λίμνη με παραλία
Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, προτείνεται η ανακατασκευή των αγωγών ύδρευσης και η σύνδεσή τους με το δίκτυο της Ζαχάρως, η εγκατάσταση νέου βιολογικού καθαρισμού και νέου αγωγού αποχέτευσης, η κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης και νέου δικτύου μεταφοράς ιαματικού νερού, καθώς και η ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροδότησης με την εγκατάσταση ιδιωτικού υποσταθμού σε κτίριο εντός του γηπέδου.
Για τα δίκτυα πρόσβασης, προτείνεται αρχικά η διαμόρφωση κόμβου εισόδου στην Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας με τη διαπλάτυνση του οδοστρώματος, τη σηματοδότηση και τη διάβαση των πεζών από και προς την παραλία. Επίσης, προτείνεται η ανακατασκευή της γέφυρας στο νησί της Αγίας Αικατερίνης και η κατασκευή πεζογέφυρας που θα συνδέει τη λίμνη με την παραλία. Στόχος επίσης είναι να εγκατασταθούν δύο πλωτές προβλήτες στην ανατολική όχθη του νησιού της Αγίας Αικατερίνης και άλλη μία στη δυτική όχθη για την εξυπηρέτηση των αθλητών θαλάσσιου σκι.
Σχετικά με τη χωροθέτηση στίβου σκι και κωπηλασίας, δεν προβλέπονται επεμβάσεις ή επεκτάσεις στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιμέρους παρατηρήσεις από τη Περιφέρεια, προτείνεται να περιοριστεί στο ελάχιστο η όχληση από την κίνηση οχημάτων που χρησιμοποιούνται στις δραστηριότητες του σκι.
Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, προτείνεται η διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου στάθμευσης για 48 θέσεις, καθώς και η δημιουργία επιπλέον 22 θέσεων στην περιοχή του κρηπιδώματος νότια της λίμνης. Πρόβλεψη υπάρχει και για τους ΑμεΑ με τέσσερις θέσεις κοντά στα ξενοδοχεία.
Έμφαση στα παρατηρητήρια πουλιών
Επιδίωξη της παρέμβασης είναι η κατασκευή έργων με περιβαλλοντική διάσταση. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας προτείνεται η δημιουργία μικρών λιμνών και καναλιών, δύο πλωτές τεχνητές νησίδες ορνιθοπανίδας για την προσέλκυση πουλιών, δύο παρατηρητήρια πουλιών στην περίμετρο της λίμνης, δύο ξύλινα ενημερωτικά περίπτερα που θα λειτουργήσουν ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, καθώς και η εγκατάσταση της κατάλληλης τεχνολογίας συστήματος παρακολούθησης των υδάτων.
Για τις μικρές λίμνες και τα κανάλια, ζητείται από την περιφέρεια να γίνουν σε περιοχές όπου δεν θα θίγεται η υπάρχουσα βλάστηση, καθώς και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν συνθήκες ανάπτυξης κουνουπιών. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη να μη γίνει αποψίλωση φυσικής βλάστησης σε όλη την έκταση επέμβασης του έργου και να μην υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση σε είδη χλωρίδας του πυθμένα της λίμνης.
Εκτός αυτού, επισημαίνεται στη γνωμοδότηση η προστασία της λίμνης από μπάζα και άλλα αδρανή.
Βιώσιμος τουριστικός προορισμός
«Στόχος της παρούσας ΜΠΕ είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου προορισμού τουρισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας μέσω της προστασίας και της βελτίωσης των φυσικών και πολιτιστικών αξιών, πόρων και εμπειριών της περιοχής μελέτης», αναφέρει στην εισήγησή του ο αντιπερ/ρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Μπαλαμπάνης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]