Οι Ικέτιδες του Αισχύλου ανοίγουν τον κύκλο του Αρχαίου Δράματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας
Οι Ικέτιδες του Αισχύλου ανοίγουν τον κύκλο του Αρχαίου Δράματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας
-Το Σάββατο 3 Αυγούστου στο Θέατρο Φλόκα και ώρα 21.15
Με το εμβληματικό έργο του Αισχύλου Ικέτιδες, η οποία έχει ενταχθεί και στο επίσημο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, ανοίγει ο κύκλος παραστάσεων του Αρχαίου Δράματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Μάλιστα η Αρχαία Ολυμπία στις 3 Αυγούστου, αποτελεί και τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της παράστασης πριν την Επίδαυρο και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Θεατρόφιλου κοινού από την Ηλεία και τις γύρω περιοχές.
Η Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου μαζί με τους Γιάννη Τσορτέκη και Άκη Σακελλαρίου, συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο μιας παράστασηςπουσηματοδοτείται από την επιστροφή της κορυφαίας Ελληνίδας τραγωδού Λυδίας Κονιόρδουστο αργολικό θέατρο.
Η παράσταση
Οι Ικέτιδες είναι το πρώτο και το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες». Πρωταγωνιστής είναι ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων, που μαζί με τον πατέρα τους Δαναόζητούν άσυλο στο Άργος-τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον «οίστρο» η πρόγονός τους Ιώ-προκειμένου να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούννα τις παντρευτούν με τη βία.
Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία,εξιστορώνταςπαράλληλα το χρονικό της μετανάστευσης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων».
Οι Ικέτιδες μιλούν για τις ανάγκες πουοδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Άνδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί.
Επιθυμώντας να επανασυστήσει στο κοινό τον εν πολλοίς άγνωστομύθοτων Δαναΐδων αλλά και το συναρπαστικόκείμενο του Αισχύλου, η παράσταση έρχεταινα μιλήσει για την ενηλικίωση και τη λαχτάρα κάθε ανθρώπου για ελευθερία και δικαιοσύνη, θίγοντας μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η προσφυγιά και η έμφυλη βία, που απασχολούν το ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό αυτό έργο.
Η παράσταση ενώνει λυτρωτικά τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών, φέρνοντας ένα Χορό δεκαεπτά Δαναΐδων από την χορωδία Chóres, την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και την χορευτική-ακροβατική ομάδα «Κι όμως κινείται» .
Στους ρόλους πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):
Λυδία Κονιόρδου (Πελασγός)
Λουκία Μιχαλοπούλου (Αμυμώνη)
Λένα Παπαληγούρα (Υπερμνήστρα)
Άκης Σακελλαρίου (Δαναός)
Γιάννης Τσορτέκης (Αιγύπτιος Κήρυκας)
Κορυφαία χορεύτρια Χριστίνα Σουγιουλτζή
ΚορυφαίεςCHÓRES (αλφαβητικά)
Ελένη Βασιλάκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Δάφνη Παγουλάτου, Ελένη Πούλιου, Ελίνα Σταμοπούλου, Δανάη Στεργίου, Νικολάια Τριανταφύλλου
Κορυφαίες Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης (αλφαβητικά)
Νεφέλη Δοδοπούλου, Μυρτώ Καπώλη,Ρένια Κρητικού, Άννα Μωρόγιαννη