FOLLOW US: facebook twitter

Ο συγγραφέας Νίκος Παπουτσής από τα Καβάσιλα παρουσιάζει το βιβλίο του «Στην καρδιά του Κάμπου»

Ημερομηνία: 28-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”72141″ img_size=”full”][vc_column_text]Το βιβλίο του «Στην καρδιά του Κάμπου» παρουσιάζει ο συγγραφέας Νίκος Παπουτσής το προσεχές Σάββατο στις 8 το βράδυ, στο κτίριο του ΟΣΕ – Κοινοτικό γραφείο – στα Καβάσιλα. Καταγόμενος από το κεφαλοχώρι του δήμου Πηνειού, ο συγγραφέας επιστρέφει στον τόπο του σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το ΝΠΔΔ Πολιτισμού – Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου. Την παρουσίαση θα κάνει η φιλόλογος Κατερίνα Γιαννικοπούλου και την αφήγηση ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημήτρης Βασιλόπουλος.

«Ο Νίκος Παπουτσής είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, λαογράφος, ιστορικός, που υπεραγαπά το χωριό του, αν και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό συγγραφέα, αν και σεμνό, με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. Αυτά ο αναγνώστης θα τα διαπιστώσει διαβάζοντας το βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο στην ντοπιολαλιά, που εκδόθηκε πριν χρόνια και ύστερα από πρότασή μου δέχθηκε να το παρουσιάσουμε στο χωριό. Οι περισσότεροι κάτοικοι γνωρίζουν για το βιβλίο και είναι ευκαιρία να τα γνωρίσουν ακόμα καλύτερα» σχολίασε σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλόπουλος.

Το βιβλίο θα προσφερθεί δωρεάν σύμφωνα με επιθυμία του συγγραφέα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώσουν τον κ. Βασιλόπουλο.

«Εκ μέρους της δημοτικής αρχής του Δήμου Πηνειού καλώ όλους τους συνδημότες μας και όλους τους Ηλείους να έρθουν το Σάββατο να ακούσουν σημαντικά γεγονότα για την ιστορία του χωριού γραμμένα από έναν εξαιρετικό άνθρωπο» είπε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Γιαννικοπούλου, αναφερόμενη στο βιβλίο που εκδόθηκε το 2006, επισήμανε ως αφορά πρωτίστως στην ιστορία των Καβασιλαίων, του προηγούμενου αιώνα, εστιάζοντας κυρίως από τη δεκαετία του ’50 και μετά, περίοδο της νεανικής ηλικίας του συγγραφέα, όπου παραθέτει πολλά του βιώματα. «Μέσα από αυτό σκιαγραφούνται οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και κατ’ επέκταση ιστορικές συνθήκες μιας εποχής συναρπαστικής, παρά τις όποιες δυσκολίες της. Είναι μία αναδρομή, σε γεγονότα, ήθη, έθιμα, ιστορίες που αφορούν πρόσωπα και συνήθειες των Καβασιλαίων. Αρχίζει με την αφιέρωσή του βιβλίου του στα αγαπημένα του πρόσωπα, περνάει «στο στέκι» του χωριού και ακολουθεί η προέλευση του ονόματος Καβάσιλα. Στη συνέχεια περιγράφει τις εκκλησίες του χωριού, μιλάει για τους νέους, την εκπαίδευση, τα παιχνίδια, την υγεία, το γάμο, τη σκληρή αγροτική ζωή, την αγορά του χωριού με τα μαγαζιά της, κοινωνικό, εμπορικό και οικονομικό σημείο αναφοράς, τη σπουδαιότητα του Πηνειού ποταμού, που διέρχεται από το χωριό, στα κοινωνικά της Καβασιλέικης κοινωνίας, στις πολιτιστικές δραστηριότητες του χωριού, αφού ήδη από το 1924 στα Καβάσιλα παίζονταν θεατρικές παραστάσεις, χωρίς να παραλείψει τις γιορτές, τα πανηγύρια. Αναφέρεται επίσης στις μεγάλες συνέπειες της άφιξης του τρένου, κάνει εκτενή αναφορά στην περίοδο του Ιταλογερμανικού πολέμου, στους ήρωες και σε σημαντικές προσωπικότητες του χωριού,  στην περίοδο της Αντίστασης και κλείνει με τις δύο φάσεις του Εμφυλίου πολέμου. Ο συγγραφέας, με τις νοσταλγικές εικόνες και τις χιουμοριστικές ιστορίες του, προκαλεί έντονη συγκινησιακή φόρτιση στον αναγνώστη, παρουσιάζει την εξέλιξη των Καβασίλων, και μέσα από αυτά, μέρος του κάμπου μας, κατορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γιαννικοπούλου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot