FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μάκης Μπαλαούρας στις Βρυξέλλες

Ημερομηνία: 22-02-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53117″ img_size=”full”][vc_column_text]

Για τη φορολόγηση εταιριών ηλεκτρονικού εμπορίου και για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση

Στην αρχή της εβδομάδας, την Καθαρά Δευτέρα και την Τρίτη, ο Μάκης Μπαλαούρας, ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι πρόεδροι των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων των εθνικών Κοινοβουλίων, αρκετοί Επίτροποι και άλλα μεγάλα στελέχη της ΕΕ. Στη συνεδρίαση της Τρίτης έκανε δύο παρεμβάσεις.

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη Novartis

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, που ως αντικείμενο είχε το μέλλον της φορολογικής πολιτικής της Ένωσης, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην απόκρυψη τεράστιων κερδών από την ψηφιακή οικονομία και, επικαλούμενος την παροιμιώδη φράση «τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία», κατέδειξε την Ομάδα Κόντακ που αντιδρά στην εξυγίανση, καθώς και εννέα κράτη που έχουν αρνηθεί να προσέλθουν στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τέσσερα τουλάχιστον κράτη, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, που δεν συνεργάζονται για να υπάρξει διαφάνεια και κοινοποίηση των στοιχείων. «Ουσιαστικά οδηγούν σε μία πλεονεκτική θέση τις χώρες τους και κάνουν κοινωνικό ντάμπινγκ» παρατήρησε ο βουλευτής.

Στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η Apple έχει κρύψει 4,5 δισ. από τα κέρδη της και η Αmazon μαζί με την Ali Baba έχουν τζίρο όσο το ΑΕΠ του Βελγίου.

Ο Μ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε, επίσης, στο σκάνδαλο Novartis, κάνοντας λόγο για ένα πλέγμα διαφθοράς πολιτικών, δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών και τόνισε: «Πρέπει να μπει μια τάξη. Υπάρχει παραγραφή πολλών αδικημάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγραψε την κοινή δήλωση των εννέα Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., που υποστηρίζουν την επιβολή φόρου άμεσα, ως προσωρινή λύση τουλάχιστον, επί του κύκλου εργασιών των εταιριών αυτών στις χώρες προορισμού. Θέλουμε εναρμόνιση κανόνων φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας γιατί σήμερα ορισμένα κράτη έχουν διαφορετική μεταχείριση.»

Ο Μ. Μπαλαούρας πρότεινε ως πρώτο βήμα την παροχή πληροφοριών στις φορολογικές διοικήσεις για τις ψηφιακές συναλλαγές και αμοιβαία διοικητική συνδρομή μεταξύ των κρατών.

Για μια πραγματική Τραπεζική Ένωση

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, με θέμα την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, ο Μ. Μπαλαούρας τη χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά σχέδια της Ε.Ε. και έκανε αναφορά στους τρεις πυλώνες της: 1.Την κοινή τραπεζική εποπτεία, 2.Την κοινή διαχείριση της εξυγίανσης των τραπεζών και 3. Τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου εγγύησης καταθέσεων.

«Στους δύο πρώτους πυλώνες έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλού περισσότερο σημαντικά αλλού λιγότερο, και έχουν δημιουργηθεί κάποιοι θεσμοί για να τους εξυπηρετήσουν. Όμως, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει το σκέλος της εγγύησης των καταθέσεων», τόνισε, σχολιάζοντας αρνητικά το ότι μια σειρά κρατών (Γερμανία, Ολλανδία κ.α.) δηλώνουν ότι πρέπει να καθυστερήσει, και το ότι η Επιτροπή, αντί να ενισχύσει τον αρχικό σχεδιασμό της, ζητά πρώτα την εξουδετέρωση των κινδύνων των τραπεζών, και μετά να προχωρήσει η κοινή πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Τέλος, ο Μ. Μπαλαούρας δήλωσε πως η ελληνική θέση είναι υπέρ της πραγματικής τραπεζικής ένωσης, που δε μπορεί να υπάρξει αν δε διαμορφωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας με τα άμεσα και αναγκαία βήματα για την εγγύηση καταθέσεων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot