FOLLOW US: facebook twitter

Ο Ζάεφ δείχνει τον χρόνο που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή

Ημερομηνία: 05-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”65115″ img_size=”full”][vc_column_text]Την πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ελληνική τηλεόραση, θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεφ μιλάει αποκλειστικά στην ΕΡΤ  για τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία στις Πρέσπες κι ανοίγει τα χαρτιά του για το δημοψήφισμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και για τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ αποκαλύπτει τις πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος, δύο τον Σεπτέμβριο και μία τον Οκτώβριο, αλλά και προαναγγέλλει ότι η κύρωση της συμφωνίας στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό οδηγεί στην πρόβλεψη ότι η ψηφοφορία για την κύρωση θα έρθει στην Ελληνική Βουλή μετά τον Φεβρουάριο και κατ’ επέκταση την άνοιξη του 2019.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί σήμερα, αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Κυρώθηκε εκ νέου η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων

Την ίδια ώρα, σήμερα Πέμπτη 5 Ιουλίου επετεύχθη η επανακύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων με 69 ψήφους, σε σύνολο 120 βουλευτών, και πλέον θα δοθεί εκ νέου στον Ιβανόφ για να την υπογράψει, όπως έχει υποχρέωση εκ του Συντάγματος της γείτονος χώρας.

Η συμφωνία είχε υπερψηφιστεί αρχικά κατά πλειοψηφία στις 20 Ιουνίου, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ είχε αρνηθεί να την υπογράψει και την ανέπεμψε στη Βουλή των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να την υπογράψει ούτε αυτή τη φορά, ωστόσο δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στο να γίνει η συμφωνία νόμος του κράτους. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Τζαφέρι, έχει ήδη δηλώσει ότι θα τη στείλει μόνο με δική του υπογραφή προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για να γίνει νόμος.

Πλέον, μετά την εκ νέου κύρωση της συμφωνίας, θα αρχίσουν σύντομα οι διαδικασίες (μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιουλίου, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ) για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, το οποίο αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Αφού η συμφωνία λάβει την έγκριση των πολιτών της ΠΓΔΜ, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Έπειτα από όλα αυτά τα στάδια, η υπόθεση θα περάσει στο ελληνικό έδαφος. Η Βουλή θα κληθεί, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα από μέρους της ΠΓΔΜ, να κυρώσει τη συμφωνία, που θα είναι και το τελικό στάδιο για να τεθεί σε ισχύ.

«Δεν έχουμε κανενός είδους αλυτρωτισμό προς την Ελλάδα»

Μετά την επανακύρωση, ο Ζόραν Ζάεφ αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στο Σαράγεβο. Εκεί προέβη επίσης σε δηλώσεις για την συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ιστορικής σημασίας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων».

«Με αυτήν τη συμφωνία δημιουργούμε μία νέα πολιτική πρακτική, από την οποία θα μπορούσαν να διδαχθούν οι επόμενες γενιές, να μάθουν πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Ναι, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, προσθέσαμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας μας και έτσι αποδείξαμε κάτι που ήταν σημαντικό για τους νότιους γείτονες μας, ότι δεν έχουμε κανέναν εδαφικό ή οποιονδήποτε άλλον αλυτρωτισμό», ανέφερε ο Ζ. Ζάεφ.

Αποτιμώντας τα κέρδη για τους πολίτες της χώρας του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, προσθέτοντας ότι δημιουργείται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Ζ. Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο δημοψήφισμα οι πολίτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το όνομα και κάλεσε την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. «Θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα και είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα πει “ναι”.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την εφαρμογή της βούλησης του λαού, όλοι πρέπει να τη σεβαστούν, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος Ιβάνοφ. Η κυβέρνηση, δε, έχει την τιμή και την ευθύνη να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή και θα το πράξει» τόνισε.

Αναφερόμενος στην αύξηση της εθνικιστικής ρητορικής ο Ζ. Ζάεφ εκτίμησε ότι είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο θα εξαλείψει σταδιακά με την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίδειξη διάθεσης συνεννόησης από τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής για την επίλυση διμερών προβλημάτων.

«Τώρα είναι ο καιρός των λύσεων και δεν υπάρχει χώρος στα Βαλκάνια για όσους επιδιώκουν τη διαιώνιση των προβλημάτων», κατέληξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot