FOLLOW US: facebook twitter

Ο άγιος των κούριερ

Ημερομηνία: 25-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Δεν πρέπει να υπάρχει προστάτης γι’ αυτούς. Ίσως εμπίπτουν στην κατηγορία των οδοιπόρων. Αλλά πάλι, δεν τους λες ακριβώς οδοιπόρους, εκτός αν τους αποκαλέσεις γενικά οδοιπόρους των πόλεων. Δρομείς μικρών αποστάσεων, που στο τέλος της ημέρας έχουν διασχίσει για πλάκα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Συνέχεια με το ρολόι στο χέρι. Να προλάβουν τον χρόνο. Να είναι εντάξει στην παράδοση.

Να γυρίσουν πίσω. Να ξαναφύγουν. Να ξαναγυρίσουν. Πάντα έτοιμοι. Παντός καιρού. Μέρα και νύχτα. Δεν έχει σημασία αν είναι νύχτα ή αν βρέχει καταρρακτωδώς. Στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή ο κούριερ ή «το κούριερ», όπως για κάποιο περίεργο λόγο έχει επικρατήσει, λες και μιλάμε για μηχανή και όχι για άνθρωπο. Κι όμως ο θάνατος τριών διανομέων, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε αντίστοιχα ατυχήματα τις τελευταίες μέρες ήταν πέρα για πέρα ανθρώπινος.

Με αφορμή αυτόν τον τραγικό απολογισμό οι εργαζόμενοι πάνω σε μηχανάκια προχωρούν σε απεργία στις 25 Μαΐου, με επίκεντρο την συγκέντρωση και μοτοπορεία στο Πεδίον του Άρεως της πρωτεύουσας. Ακολουθούν αναλυτικά οι δίκαιες διεκδικήσεις τους, έτσι όπως καταγράφηκαν από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου και αναρτήθηκαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα «Infowar»:

– Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.

–Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.

–Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητα του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

–Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ίσως εκτός όλων των παραπάνω, να πρέπει να βρουν και έναν άγιο. Κάποιον στον οποίο να μπορούν να απευθύνονται οι προσευχές των αγαπημένων τους αλλά και οι δικές τους. Γιατί η αλήθεια είναι ότι για κάποια τουλάχιστον αιτήματα, όπως είναι η συλλογική σύμβαση εργασίας, θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα θαύμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος