Ξεκινά το ELEMED στο λιμάνι Κυλλήνης: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την ηλεκτροδότηση των πλοίων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55238″ img_size=”full”][vc_column_text]Υπεγράφη χθες η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου που αφορά στην ηλεκτροδότηση των πλοίων στο λιμάνι της Κυλλήνης. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιείται στην ανατολική Μεσόγειο, στο Κόπερ της Σλοβενίας, τη Λεμεσό της Κύπρου και στον Πειραιά και την Κυλλήνη τη χώρα μας. Πρόκειται ουσιαστικά για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων, μέσω του συστήματος «cold ironing», περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων. Η Κυλλήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «elemed» είναι το πρώτο λιμάνι που θα εγκατασταθεί υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης και δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, υπέγραψε χθες τη σύμβαση με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας «Ανταίος Τεχνικών Κατασκευών» και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Όπως τόνισε ο κ. Μοράντ σε δηλώσεις του «… μπήκαμε στην τελική ευθεία για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Η Κυλλήνη αναδεικνύεται πρωτοπόρος σε ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στο χώρο της ναυτιλίας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κάποιοι στην αρχή, αντιμετώπισαν διστακτικά το εγχείρημα, εμείς όμως προχωρήσαμε γρήγορα. Πιστεύουμε ότι η ηλεκτροδότηση των ελλιμενισμένων πλοίων μέσα από το “ELEMED”, θα δώσει νέες προοπτικές στην ναυτιλία. Όπως είδαμε πρόσφατα πολλές εταιρίες, έχουν κάνει βήματα στους δρόμους που ανοίγει το πρόγραμμα και δημιουργούν καινοτομίες στο χώρο. Πλέον ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στη ναυτιλία. Είναι ένα πρόγραμμα που «άναψε τη σπίθα» και «έσπρωξε» πολλές εταιρίες να κυνηγήσουν το μέλλον» σχολίασε ο κ. Μοράντ. Τόνισε δε πως για την ηλεκτροδότηση των πλοίων στην Κυλλήνη, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τις ναυτιλιακές εταιρίες.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 566.500 ευρώ και ο ανάδοχος προσέφερε έκπτωση της τάξης του 46,5%. Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι 90 ημέρες και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σύνδεση του λιμένα με την μέση τάση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ, εγκατάσταση μετατροπέων τάσης για την «τροφοδοσία» των πλοίων, ενώ σε πρώτη φάση θα τοποθετηθεί δίπλα στην ράμπα Νο4 ο πρώτος ρευματοδότης. Εξετάζεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί και δεύτερος σε άλλη ράμπα, μέσα από την έκπτωση του έργου…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]