FOLLOW US: facebook twitter

Ξανά στο προσκήνιο τα φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πηνειού

Ημερομηνία: 16-08-2024 | Συντάκτης:

Οριστική προσφορά σύνδεσης έδωσε ο ΑΔΜΗΕ

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι, ύστερα από περίπου δύο χρόνια, το θέμα της εγκατάστασης, σε περίμετρο 20 χιλιομέτρων γύρω από τη λίμνη Πηνειού, 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής ισχύος 218 MW, όπως αρχικώς έχει σχεδιαστεί από την Ένωση Αγρινίου, μέσω της ίδρυσης 29 ενεργειακών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το Ypaithros.gr, μετά τη λήψη οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Ένωση Αγρινίου, ξεκινά εκ νέου η διαδικασία εγγραφής στις ενεργειακές κοινότητες, χωρίς ωστόσο να έχει διευθετηθεί μια σειρά από ζητήματα μέγιστης σημασίας, με κυριότερο αυτό της αλλαγής χρήσης γης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο, δεν έχει δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία. Όπως προβλέπεται από τον υπ. αριθμόν 4951 Νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στην περίπτωση που τις εκτάσεις διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τότε θα πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση παραχώρησης των εκτάσεων γης.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών είχε προκαλέσει το 2022 –όταν πρωτοανακοινώθηκε– την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Όπως υποστήριζαν τότε, η υλοποίηση της θηριώδους αυτής επένδυσης θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη βιοποικιλότητα του φράγματος Πηνειού, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούσαν πλέον να βόσκουν τα κοπάδια τους στις εσωλίμνιες εκτάσεις τις οποίες νοικιάζουν από τον ΓΟΕΒ. Ωστόσο, από την πλευρά της τότε διοίκησης του Οργανισμού τονιζόταν ότι θα βελτιωνόταν η οικονομική θέση του, η οποία είναι πολύ δύσκολη λόγω των συσσωρευμένων οφειλών.

Επιπλέον, το επιχειρούμενο έργο, είχε λάβει τις αρνητικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων Ήλιδας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Άγνωστο παραμένει, επίσης, το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί για το θέμα από τους τότε επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ήλιδας και προέδρους παραλίμνιων περιοχών, στην Εισαγγελία Αμαλιάδας.

Πέρα από το θέμα της αλλαγής χρήσης γης, στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα που προβλέπονται σε μελέτη του υπουργείου Υποδομών, με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών και την αξιοποίηση της αλιείας του ταμιευτήρα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την υπογραφή της σύμβασης μελέτης συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση, προσβασιμότητα, ασφάλιση και ανάδειξή του και έργα ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης του Δήμου Ωλένης Ηλείας, είχε δηλώσει πως το φράγμα στην Ηλεία αποτελεί σημαντικό έργο για την ύδρευση και τη γεωργική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot