Νοσοκομείο …φιλικό στο περιβάλλον: Πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης της Ν.Μ. Πύργου με 1,4 εκ. ευρώ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5372″ img_size=”full”][vc_column_text]Με στόχο την μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας, έχει έτοιμη προς υποβολή, πρόταση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Νοσοκομείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» που αφορά «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές υγείας για ενεργειακή αναβάθμιση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Την πρόταση, ανέλυσε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος, υποστηρίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Ν.Μ. Πύργου αποκτά ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αυστηρά κοστολογημένο σχέδιο παρεμβάσεων με στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και των εκπομπών CO2.
«Η πρόταση δεν κατατίθεται σε συνθήκες χρηματοδοτικού κενού. Την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 10 εκατ. Ευρώ. Δε χρειάζεται, νομίζω, να αναλύσουμε την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα παρεμβάσεων μείωσης του ενεργειακού κόστους στα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα στις νοσηλευτικές μονάδες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στις νοσηλευτικές μονάδες υπολογίζεται στις 400 kWh / m2 / έτος., επίδοση που τις κατατάσσει στις πλέον ενεργοβόρες δραστηριότητες με κριτήριο την ενεργειακή κατανάλωση ανά μονάδα επιφανείας. Στο επίπεδο αυτό κατανάλωσης κινείται και η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου».
Όπως είπε, το ενεργειακό κόστος (θερμική και ηλεκτρική ενέργεια) στο Νοσοκομείο Πύργου υπερβαίνει τις 900 χιλ. ευρώ με τον συμβατικό φωτισμό που υπάρχει σήμερα να αγγίζει τις 140 χιλ. ευρώ. «Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που θα προτείνουμε ανέρχεται σε 1,4 εκατ. Ευρώ. Φιλοδοξούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 35%, τη μείωση του ενεργειακού κόστους 23% (περίπου 215.000 ευρώ/έτος) και των εκπομπών CO2 κατά 45%».
Οι παρεμβάσεις αφορούν
1. Υποκατάσταση πετρελαίου με υγραέριο
2. Ενεργειακή αναβάθμιση Συστήματος Ψύξης χώρων
3. Εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης
4. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LEDμε σκοπό τη μείωση της αντίστοιχης κατανάλωσης κατά 50%.
5. Τοποθέτηση αισθητήρων απενεργοποίησης της λειτουργίας των FCU όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά και ηλεκτρονικών θερμοστατών στα FCU.
6. Εγκατάσταση νέας Κεντρικής Κλιματιστικής Μονάδας με ανάκτηση θερμότητας στο χώρο του ΤΕΠ
7. Κεντρικό σύστημα ελέγχου εγκαταστάσεων (BMS)
8. Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων σε χώρους έντονης πρόσπτωσης ηλιακής ακτινοβολίας (υαλοστάσια μεγάλης επιφανείας) σε πέντε (5) πλευρές του κτιρίου κυρίως στη ΝΑ πλευρά του κτιρίου (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού)
9. Τοποθέτηση Φ/Β συστήματος μικρής ισχύος με δεδομένους τους περιορισμούς που υπάρχουν στο δίκτυο της Πελοποννήσου.
10. Σύστημα Καταγραφής και Επιτήρησης Καταναλώσεων
«Οι προτεινόμενες επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συνιστούν ένα ολοκληρωμένο και δυναμικό Πρόγραμμα Μέτρων για την βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Νοσοκομείο, με κύρια χαρακτηριστικά την εφαρμογή σύγχρονων Τεχνολογιών και Τεχνικών Εξοικονόμησης Ενέργειας, υψηλής απόδοσης, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού υψηλής ποιότητας, την ανάκτηση της απορριπτόμενης θερμότητας, την υποκατάσταση του πετρελαίου με υγραέριο, την άρση δυσλειτουργιών και την δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους» επισήμανε ο κ. Διαμαντόπουλος και πρόσθεσε πως «Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα της καθημερινής μας λειτουργίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προγραμματίσουμε παρεμβάσεις που μειώνουν το κόστος λειτουργίας, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων και καθιστούν τη δραστηριότητα μας φιλική στο περιβάλλον.
Βουτάμε στα βαθιά…».
Αίτημα στην 6η ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας για την επισκευή του αξονικού τομογράφου-«Γερασμένος» ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός
Αίτημα στην 6η ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας προκειμένου να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στο Νοσοκομείο Πύργου, για την επισκευή του αξονικού τομογράφου, υπέβαλε η Διοίκηση. Όπως τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος, ο αξονικός έχει ξεπεράσει το όριο ζωής του, υπενθυμίζοντας πως πριν περίπου δυο μήνες αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα με τη λυχνία και παρότι την αντικατέστησαν, ούτε αυτή άντεξε… «Ένα δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ημέρες είναι για ένα από τα δυο ακτινολογικά μηχανήματα που χρησιμοποιούμε όπου και εκεί έχουμε πρόβλημα με τη λυχνία. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίσαμε την άμεση προμήθεια καινούργιας λυχνίας και πιστεύω ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει έρθει από την Ολλανδία για να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα. Όπως έχω ξαναπεί, επειδή αυτή η συζήτηση έρχεται συνέχεια στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας σκοντάψαμε σε ένα πρόβλημα που αφορά τη γήρανση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο σταδιακής αντικατάστασης του εξοπλισμού αυτού και ουσιαστικά ξεκινήσαμε από το μηδέν. Ιδιαίτερα με τον αξονικό που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, υπενθυμίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια κεντρική διαγωνιστική διαδικασία για την αντικατάσταση 19 αξονικών σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μέχρι τέλους του χρόνου θα είναι εδώ. Επειδή όμως το διάστημα δεν είναι μικρό, είναι αρκετά μεγάλο για αυτό και εμείς έχουμε ζητήσει επίσημα την χρηματοδότηση για την αντικατάσταση της λυχνίας. Μέχρι την επισκευή υπάρχουν δυο ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα που συνεργαζόμαστε ενώ οι βαρέως πάσχοντες διακομίζονται στην Πάτρα. Επειδή κατανοούμε ότι υπάρχει επιβάρυνση του ΕΚΑΒ σε όλες τις περιπτώσεις για αυτό υποβάλαμε αίτημα για να μπορέσουμε γρήγορα να δουλέψει ο αξονικός…».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]