FOLLOW US: facebook twitter

Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων: Απέκτησε ξανά ταυτότητα και κύρος

Ημερομηνία: 31-07-2024 | Συντάκτης:

-Τι έχει αλλάξει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των κατοίκων της νότιας Ηλείας την τελευταία διετία

-«Στόχος μας να προσφέρουμε δωρεάν Ιατρικές και Νοσηλευτικές υπηρεσίες ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της περιοχής μας και ευρύτερα της Νότιας Ηλείας» δήλωσε στην «Πρωινή» η αν. Διοικήτρια του ΓΝ Ηλείας-ΝΜ Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου

Γράφει η Κική Κολοβέρου


Η αλήθεια είναι πως οι μικρές μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας, όμοιες της ΝΜ Κρεστένων, ακολουθούν τα τελευταία χρόνια φθίνουσα πορεία παραμένοντας στην ουσία άδεια κουφάρια, που σε τίποτα δεν θυμίζουν αλλοτινές εποχές. Θύματα και αυτές, των μνημονιακών δύσκολων χρόνων, της υποστελέχωσης και της γενικότερης απαξίωσης του ΕΣΥ.

Τι το διαφορετικό συμβαίνει στην ΝΜ Κρεστένων και έχει καταφέρει την τελευταία διετία, να βρει τον βηματισμό της και να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα, προσφέροντας στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής στη νότια Ηλεία, σημαντικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; Πώς μπόρεσε να γίνει σημείο αναφοράς και να επανακάμψει, εξυπηρετώντας απλές καθημερινές ανάγκες του πληθυσμού, να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου και να ακολουθεί μια πορεία ολοένα και πιο θετική;

Η αλλαγή στον τρόπο Διοίκησης. Μια αλλαγή, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022, δυο χρόνια πριν, όταν και ανέλαβε αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΓΝ Ηλείας και της ΝΜ Κρεστένων η Αριστέα Παπαδοπούλου. Μια γυναίκα με πλούσιο βιογραφικό και ικανότητες διοίκησης, που από την πρώτη στιγμή έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά και από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει σταματήσει να βάζει διαρκώς νέους στόχους.

Η ανάκαμψη της ΝΜ Κρεστένων, αν και κάποιοι μπορεί να το θεωρούν αμελητέο, ξεκίνησε με το «νοικοκύρεμα» των κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες με απλές εργασίες που εθελοντικά προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει το προσωπικό, ανακαινίστηκαν και χώροι που για χρόνια παρέμεναν… αποθήκες, άνοιξαν. Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση προγραμμάτων και χορηγιών με τις οποίες αντικαταστάθηκε σημαντικό μέρος του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και στον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό, του λιγοστού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας όχι μόνο εντός του χώρου της νοσηλευτικής μονάδας αλλά και στα έξι (6) Περιφερειακά Ιατρεία αρμοδιότητας της με συνολικά 19 περιοχές ευθύνης, εξυπηρετώντας ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, τους ηλικιωμένους κατά βάση κατοίκους.

«Όσοι δεν μπορούν να έρθουν σε εμάς, πάμε εμείς σε αυτούς», μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η κ. Παπαδοπούλου, τονίζοντας πως οφείλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τους ηλικιωμένους και να τους προσφέρουν όλα όσα χρειάζονται χωρίς να ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις. Μάλιστα, σε αυτό, σημαντική είναι η συμβολή και του νέου προγράμματος τηλεϊατρικής που έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μέσω του οποίου προσφέρουν δωρεάν ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στα απομακρυσμένα χωριά της περιοχής.

Τα υψηλά νούμερα από την κίνηση και τις ιατρικές πράξεις που εκτελούνται, αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Νοσηλευτικής Μονάδας που την τελευταία διετία έχουν στην κυριολεξία διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν.

Πέρα όμως από την παροχή αμιγώς ιατρικής φροντίδας, η Νοσηλευτική Μονάδα, έχει κάνει ένα σημαντικό “άνοιγμα” προς την κοινωνία, διενεργώντας δράσεις ευαισθητοποίησης, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις και πολλές συνεργασίες με μεγάλα Δημόσια Νοσοκομεία όπου Διευθυντές Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων έχουν επισκεφθεί τη μονάδα.

Οι λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά

Η «Πρωινή» ξεναγήθηκε στους χώρους της Νοσηλευτικής Μονάδας και διαπίστωσε όχι μόνο το σύνολο των αλλαγών που έχουν εκτελεστεί στο κτίριο, αλλά κυρίως το πόσο δεμένη είναι η ομάδα των εργαζομένων, την οργάνωση που υπάρχει και φυσικά την ευγένεια του προσωπικού προς όλους όσοι περνούν την πόρτα της.

Όσον αφορά την ανακαίνιση, η κ. Παπαδοπούλου μας εξηγεί ότι βάφτηκαν όλοι οι χώροι του Νοσοκομείου και καλλωπίστηκαν με φυτά, μετεγκαταστάθηκε η Διοικητική Υπηρεσία σε χώρο της νέας πτέρυγας, οργανώθηκε το Παιδιατρικό Ιατρείο και η Βραχεία Νοσηλεία του Παιδιατρικού και δημιουργήθηκε χώρος για το πρόγραμμα της Γονεϊκότητας. Επίσης εγκαταστάθηκαν νέα  κλιματιστικά σώματα σε όλη τη Μονάδα, έγινε αντικατάσταση όλου του παλαιού φωτισμού με led, τοποθετήθηκε νέα γεννήτρια σε ανακαινισμένο χώρο για την περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έγινε επισκευή της σκεπής της Νοσηλευτικής Μονάδας και τέλος πήραν νέο Βιοχημικό Αναλυτή, για να μπορούν με ακρίβεια και ασφάλεια να εξυπηρετήσουν τις εξετάσεις των πολιτών. «Όλοι οι χώροι είναι πεντακάθαροι και οργανωμένοι όπως φυσικά είδατε και εσείς που επισκεφθήκατε την Νοσηλευτική μας Μονάδα και αυτό οφείλεται σε όλο το προσωπικό και στον εθελοντισμό που είναι στάση ζωής για όλους μας. Δίνω μεγάλη βαρύτητα στο εργασιακό περιβάλλον των εργαζομένων καθώς και  την ευγένεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών από όλο το προσωπικό».

«Όταν ανέλαβα Διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Κρεστένων, στο τέλος Αύγουστου του 2022 , λειτουργούσε το Μικροβιολογικό και Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο και τα εξωτερικά ιατρεία για τακτικά και επείγοντα περιστατικά. Στην Νοσηλευτική Μονάδα υπήρχαν τρεις (3) Γενικοί Ιατροί και δύο (2) Αγροτικοί Ιατροί. Ένας από τους πρώτους στόχους μου ήταν να επαναλειτουργήσουν τα έξι (6) Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται στη Νοσηλευτική Μονάδα μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας της Νότιας Ηλείας, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε μήνα, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται για τακτικές εξετάσεις και συνταγογραφήσεις φαρμάκων να προσέρχονται στην Νοσηλευτική Μονάδα» τονίζει η κ. Παπαδοπούλου και συνεχίζει πως η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων είναι μια Μονάδα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εφημερεύει κάθε μέρα, 365 ημέρες το χρόνο, διαθέτει Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας και εξωτερικά ιατρεία για τακτικά και επείγοντα περιστατικά (ΤΕΠ), αποσυμπιέζοντας τον όγκο των επειγόντων περιστατικών της ΝΜ Πύργου.

Παράλληλα, λειτουργεί Μικροβιολογικό και Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο και καλύπτεται από Γενικούς Ιατρούς του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, οι οποίοι  εξυπηρετούν τις ανάγκες της ΝΜ, αλλά και των  έξι (6) Περιφερειακών Ιατρείων αρμοδιότητάς της με συνολικά 19 περιοχές ευθύνης.  Επίσης, κατόπιν ραντεβού, παρέχεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων και οι ιατροί της Μονάδας έχουν οριστεί ως οικογενειακοί ιατροί».

Οι στόχοι που θέτει η κ. Παπαδοπούλου είναι διαρκείς. Στις αρχές του 2023 προσλήφθηκε επικουρική ιατρός ειδικότητας Παιδιάτρου, η οποία ήταν άκρως αναγκαία, καθώς εξυπηρετείται μια ευρεία περιοχή της Νότιας Ηλείας. «Σε συνεργασία με τους Προέδρους των κοινοτήτων, ενημερώνονται οι κάτοικοι των κοινοτήτων για τις ημερομηνίες επισκέψεων των ιατρών στα αγροτικά ιατρεία και δεν αναγκάζονται για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους να προσέρχονται στη Νοσηλευτική  μας Μονάδα», επισημαίνει τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες δράσεις πρόληψης και εξετάσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές, που πραγματοποιήθηκαν και διενεργούνται με πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΝΜ Κρεστένων:

  •  Κάθε δεκαπέντε (15) μέρες, προσέρχεται από τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου ιατρός Ορθοπαιδικός, έπειτα από προγραμματισμένα ραντεβού, με αμείωτο το ενδιαφέρον των πολιτών.
  • Σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ηλείας οργανώνονται αιμοδοσίες με ενεργή συμμετοχή τοπικών φορέων, συλλόγων και απλών πολιτών.
  • Σε συνεργασία με το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας προγραμματίζονται δύο φορές κάθε μήνα ΠΑΠ test, τα οποία αποστέλλονται για κυτταρολογική εξέταση σε κυτταρολογικό εργαστήριο Νοσοκομείου ΕΣΥ, καθώς και ενημερώσεις για τον γυναικείο προληπτικό έλεγχο. 
  • Τακτικές επίσκεψεις από ιατρό και νοσηλευτή στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων για ιατρικές οδηγίες και υπηρεσίες και δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστους σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας.
  • Έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Ψυχοπροφυλακτική και Προετοιμασία Γονεϊκότητας»  σε συνεργασία με το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας και έχει διαμορφωθεί για τις ανάγκες του προγράμματος, ένας όμορφος ειδικός χώρος στη Νοσηλευτική Μονάδα, για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις εγκύους και τους συζύγους τους.
  • Σε συνεργασία με το «Άλμα Ζωής» Πάτρας, διοργάνωση δράσεων δωρεάν κλινικών εξετάσεων για το καρκίνο του μαστού όπως, με τον Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτριο Κούκουρα.
  • Σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, υλοποιήθηκε δράση για διαβητολογική εξέταση, με ιατρό τον κ. Γκιούλο Νικόλαο – Διευθυντή Παθολογίας/Διαβητολογίας Διαβητολογικού ιατρείου Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας.
  • Δράση ενημέρωσης για θέματα Ψυχικής Υγείας με τον Σύλλογο Ψυχικής Υγείας Πάτρας (ΣΟΨΥ), για το προσωπικό, αλλά και για τους πολίτες.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας για το προσωπικό, για συλλόγους, εκπαιδευτικούς, συλλόγους και  πολίτες, για παροχή πρώτων βοηθειών.
  • Συνδιοργάνωση από τη Νοσηλευτική Μονάδα, το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας, το Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων, το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με θέμα «Η έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές».
  • Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το  ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών». Έγινε ενημέρωση των εργαζομένων και των πολιτών, εργαζόμενοι και πολίτες έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών, από τους οποίους ελήφθησαν και δείγματα. Το Νοσοκομείο έγινε Κόμβος σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και πολλοί εργαζόμενοι εγγράφηκαν ως εθελοντές λήπτες μυελού των οστών.
  • Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  σε συνεργασία με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, για τα Ρευματικά Νοσήματα και την Οστεοπόρωση. Ο συντονισμός έγινε από τον κ. Δημήτρη  Καρόκη Πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας. Για τα Ρευματικά Νοσήματα μίλησε η κ. Μαρία Χριστοπούλου, Ρευματολόγος και για την Οστεοπόρωση μίλησε η κ. Αλεξάνδρα Φιλιπποπούλου, Ρευματολόγος.
  • Συνεργασία με τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέροντας ιατρική φροντίδα σε κατάκοιτους συμπολίτες μας σε απομακρυσμένα χωριά.

Αυτά και πολλά άλλα, που δεν αρκεί ένα ρεπορτάζ για να αναφερθούν, συμβαίνουν στη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων που κατάφερε να βγει από την αφάνεια και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσφέροντας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αν. Διοικήτρια κ. Αριστέα Παπαδοπούλου, δωρεάν Ιατρικές και Νοσηλευτικές υπηρεσίες ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της περιοχής μας και ευρύτερα της Νότιας Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot