Μπαλιούκος για πυρκαγιές και αποζημιώσεις: «Φοβάμαι για το καλοκαίρι…»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46470″ img_size=”full”][vc_column_text]«Φοβάμαι για το καλοκαίρι. Φοβάμαι γιατί ο κόσμος μετά την έντονη κρίση όλο αυτό το ορυμαγδό που υπάρχει δεν έχει την δυνατότητα να καθαρίσει την περιουσία του και να μπει στα λιοστάσια του. Όλα αυτά πρέπει να τα κάνει ο δήμος ή κάποιος ευαισθητοποιημένος πολίτης ή κάποιος εθελοντής». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, εκφράζει την ανησυχία του για το τι μπορεί να συμβεί φέτος στην Ηλεία και κυρίως στην επαρχία Ολυμπίας, περιοχή που μοιράζεται με το δήμο Ζαχάρως. Περιοχή που γνώρισε τη μεγάλη καταστροφή του 2007 και που δυστυχώς φαίνεται πως το πάθημα δεν έχει γίνει και τόσο καλό μάθημα.
«Εάν ζήσουμε το 2007 αυτό εναπόκειται σε εμάς. Εάν εμείς σαν πολίτες δεν βάλαμε μυαλό από τις ζημιές του 2007 θα επαναληφθούν. Φάνηκε όμως ότι δεν έχουμε μυαλό και δεν έχουμε συνετιστεί καθώς χειμώνα καιρό είχαμε το αποτέλεσμα που είχαμε» σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος και επανέλαβε πως δεν είχε φοβηθεί τόσο, το 2007, όσο φοβήθηκε όταν η φωτιά μπήκε στην Σκιλλουντία πριν λίγες ημέρες. «Είναι ένα πράγμα που πρέπει να μας προβληματίσει. Θα πρέπει οι φορείς να αφήσουμε κάτι άλλο πίσω, προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην πρόληψη. Αν και σε ζητήματα πρόληψης και σε τούτη τη φωτιά δεν είμασταν πίσω. Και το οδικό δίκτυο ήταν βατό και έδωσε την δυνατότητα στις πυροσβεστικές δυνάμεις να φτάσουν και στα πλέον δύσβατα σημεία και η καθαριότητα στους χώρους υπήρχε και αυτό γλίτωσε και την κοινότητα». Ο κ. Μπαλιούκος επισήμανε πως θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία να έχει προνοήσει και να εκδώσει πυροσβεστική διάταξη που να απαγορεύει την υπαίθρια καύση τις ημέρες που πνέουν ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι άνω των πέντε μποφόρ, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι θέμα του εκάστοτε δήμου, αλλά της Ελληνικής Πολιτείας.
Σχολιάζοντας το θέμα της δημιουργίας εθελοντικής ομάδας πυρσφάλειας στα Μακρίσια, ο κ. Μπαλιούκος, χαρακτήρισε την κίνηση θετική, αρκεί «…να μην έρχονται εδώ στο δήμο ή στην νομαρχία να λένε δώσε μας πετρέλαια, αυτοκίνητα, μηχανήματα. Πρέπει να κατανοήσουμε τι μπορεί να κάνει ο εθελοντής, ο δήμος και η πυροσβεστική υπηρεσία. Την κατάσβεση την κάνει η πυροσβεστική ο δήμος κάνει την πρόληψη και εποπτεύει το χώρο και δίνουμε την πληροφόρηση εκεί που πρέπει για να λειτουργεί ο κατασταλτικός μηχανισμός που είναι η πυροσβεστική υπηρεσίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα της αποζημίωσης των πυρόπληκτων αγροτών. «Ο δήμος έχει προβεί σε αναγγελία μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κτηματίες που υπέστησαν ζημιές, προσέρχονται και καταθέτουν τα δικαιολογητικά. Η έκταση που έχει καεί καλύπτει τις προϋποθέσεις για την ένταξη τους και την Κυριακή λήγει η προθεσμία του 10ημερου. Έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα και μένει στους ίδιους να κινητοποιηθούν και έχουμε πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει και έχουμε ενημερώσει τους ετεροδημότες μας να προσέλθουν και γίνονται οι αιτήσεις κανονικά. Εκτιμώ ότι θα έχουμε αποτέλεσμα σε αυτό. Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε τις αιτήσεις και διαπιστώνουμε την έκταση και το μέγεθος της ζημιάς για να δούμε εάν μπορεί ο χρόνος που απαιτείται να μειωθεί».
Ο κ. Μπαλιούκος τόνισε πως από την πλευρά της πολιτείας, υπάρχει η δέσμευση πως οι χρόνοι αποζημίωσης θα επισπεφθούν και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει έτσι και να μην ακολουθηθούν ρυθμοί αποζημιώσεων ΠΣΕΑ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]