FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες Μαγειρικής: Νόστιμα και υγιεινά

Ημερομηνία: 07-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Από το Πάσχα και μετά – μην ξεχνάμε και την Πρωτομαγιά με τις… γουρουνοπούλες- επιδοθήκαμε σε μια ακατάσχετη πολυφαγία και έχω την εντύπωση καθώς και το καλοκαίρι μπαίνει με βήμα ταχύ, πλάκωσαν οι πρώτες ζέστες και η… παραλία περιμένει, ότι έχει έρθει ο καιρός να επιστρέψουμε σε μια πιο συνετή κουζίνα, πιο υγιεινή και με λιγότερες θερμίδες και λίπη.

Γιατί δεν είναι μόνο τα τριγλικερίδια που χτύπησαν «κόκκινο», είναι και ο ενδόμυχος πόθος να βγούμε στη θάλασσα με fit κορμοστασιά, λέμε τώρα, οπότε η καλή εμφάνιση θέλει και θυσίες. Γι αυτό λοιπόν σήμερα, επέλεξα τρεις συνταγές που έχουν βέβαια τις θερμίδες τους, αλλά είναι πιο περιορισμένες και βέβαια κρατάνε τη νοστιμιά τους. Η πρώτη είναι λίγο πιο… επιβαρυντική, αντικαθιστούμε το πιο παχυντικό κρέας – αρνί ή χοιρινό- με κοτόπουλο και σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, κάνουμε ένα υπέροχο φαγητό στη λαδόκολλα.

Στην δεύτερη μας επιλογή, επιλέγουμε πλιγούρι και το συνδυάζουμε με γαρίδες, που μπορούμε να το καταναλώσουμε και ως πρώτο πιάτο αλλά και ως σαλάτα συνοδευόμενο ας πούμε με ένα ψαράκι. Και για γλυκάκι, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα σπιτικό παγωτό που στην ουσία είναι παγωμένο γιαούρτι, το λεγόμενο frozen yogurt που ειδικά μια εποχή είχε γίνει πολύ της μόδας και το έβρισκες σε κάθε γωνιά στην Αθήνα αλλά και στις μεγάλες πόλεις και στον Πύργο ακόμα.

Γιαούρτι, φραουλίτσες και λίγο μέλι ή ζάχαρη και έχουμε ένα υπέροχο γλυκό δροσιστικό έδεσμα που θα τέρψει τον ουρανίσκο μας. Την επόμενη θα είμαι πιο… αυστηρή στις προτάσεις μου, το λέω για να το πιστέψω πρώτα η ίδια και θα πάμε σε ακόμα πιο light καταστάσεις!

Κοτόπουλο Κλέφτικο

Υλικά:

1 κοτόπουλο

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μουστάρδα

χυμό από 1 λεμόνι

λίγη ρίγανη φρέσκια

λίγο θυμάρι φρέσκο

2-3 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους

αλάτι

πιπέρι

400 γραμ. μανιτάρια ολόκληρα (ασπρομανίταρα μέτρια σε μέγεθος)

150 γραμ. κεφαλογραβιέρα

10 ντοματίνια μακρόστενα

Για τη γέμιση:

3 χρωματιστές πιπεριές

1 κρεμμύδι μικρό

1 σκ. σκόρδο (σπασμένη)

4-5 λιαστές ντομάτες (ψιλοκομμένες)

200 γραμ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι (σε κομμάτια)

φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη και θυμάρι)

λίγο ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

2-3 μεγάλες λαδόκολλες

2-3 κομμάτια αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε το γεμιστό κοτόπουλο κλέφτικο στη λαδόκολλα, αφήνοντας το πουλερικό στον πάγκο εργασίας για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση για το κλέφτικο κοτόπουλο

Κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.

 

Για το γεμιστό κοτόπουλο

Το στεγνώνουμε μέσα έξω. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά. Το γεμίζουμε. Το δένουμε με σπάγκο να κρατήσει το σχήμα του στο ψήσιμο.

Βάζουμε τις λαδόκολλες σταυρωτά μέσα σε βαθύ ταψί. Ακουμπάμε το γεμιστό κοτόπουλο.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη μουστάρδα, το λεμόνι, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε το κοτόπουλο και το αλείφουμε γύρω γύρω. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με την φλούδα.

Κλείνουμε τις λαδόκολλες, κρατώντας μέσα όλα τα ζουμιά. Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε στο ταψί.

 

Ψήσιμο

Επιλέξτε τον αργό ή τον γρήγορο τρόπο ψησίματος, ανάλογα με το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας.

Και στις δύο περιπτώσεις, 20-25 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος, ανοίγουμε τις λαδόκολλες.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα μανιτάρια ολόκληρα, τα ντοματίνια κομμένα, το τυρί κομμένο σε καρέ, το αλάτι, το πιπέρι, το φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε. Αραδιάζουμε όλα τα υλικά, πλάι στο κοτόπουλο και στα ζουμιά του. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά περίπου.

Αν επιλέξουμε γρήγορο τρόπο ψησίματος, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στoν αέρα. Ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά, ανοίγουμε τις λαδόκολλες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει.

Σαλάτα πλιγούρι με γαρίδες

Υλικά:
1 ½ φλ. πλιγούρι,
250-300 γρ. ξεφλουδισμένες γαριδούλες ροζ (κατεψυγμένες, ξεπαγωμένες ή φρέσκιες βρασμένες και ξεφλουδισμένες – ½ κιλό περίπου),
1 φλ. κατεψυγμένο καλαμπόκι,
1 φλ. κατεψυγμένα μπιζέλια,
12 -14 ντοματίνια (ντοματούλες- κεράσια),
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα,
2 τρυφερά κλωνάρια σέλινο, χωρίς τα φύλλα, σε λεπτά φετάκια,
2 κλωνάρια δυόσμο, τα φύλλα ψιλοκομμένα,
1 λεμόνι, το χυμό,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βάζετε το πλιγούρι σε ένα μπολ, το σκεπάζετε με ζεστό νερό, το αλατίζετε και το αφήνετε να μουλιάσει για ½ ώρα. Το στραγγίζετε καλά, στύβοντάς το με τις παλάμες σας. Ρίχνετε τα μπιζέλια με το καλαμπόκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, αφήνετε να κοχλάσουν και τα ψήνετε για 5-6 περίπου λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα κρυώνετε με τρεχούμενο κρύο νερό και τα ξαναστραγγίζετε καλά.

Αναμιγνύετε το πλιγούρι με τις γαρίδες, το καλαμπόκι και τα μπιζέλια, τα κρεμμυδάκια, το σέλινο, τις ντοματούλες κομμένες στη μέση, το δυόσμο και το χυμό του λεμονιού. Προσθέτετε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και κρατάτε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα, για να πάρει όλο της το άρωμα. Την βγάζετε από το ψυγείο για 15 περίπου λεπτά, να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου πριν τη σερβίρετε.

Frozen yogurt- με λίγες θερμίδες σαν παγωτό-

Υλικά συνταγής:
Φρέσκες φράουλες: 750 γρ.
Μέλι: 1/2 κούπα
Στραγγιστό, 2% λιπαρά γιαούρτι: 500 γρ.

1.Πλένετε τις φράουλες και αφαιρείτε τα κοτσάνια. Τις βάζετε μαζί με το μέλι στο μπλέντερ και τις χτυπάτε. Περνάτε το μείγμα από σουρωτήρι για να βγάζετε τα σπόρια.
2. Βάζετε τις φράουλες και το γιαούρτι σε μπολ και χτυπάτε με το μίξερ ή το γδάρτη να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.

3. Αδειάζετε σε μπολ, το κλείνετε και το βάζετε στην κατάψυξη να παγώσει. Για να σερβίρετε, βάζετε το παγωτό για 20 – 30 λεπτά στη συντήρη, να μαλακώσει λίγο και βγάζετε μπάλες σε μπολ ή σε χωνάκια παγωτού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot