Με «ταξικό πρόσημο» η νέα μάχη στη Βουλή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”45278″ img_size=”full”][vc_column_text]Oλική επιστροφή στα δύσκολα πολιτικά μέτωπα και στο τερέν της πόλωσης σηματοδοτεί η κατάθεση στην Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα, κατατίθεται έως αύριο Τρίτη στη Βουλή, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές, και την Παρασκευή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια με την ψήφισή του να έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Η ψηφοφορία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ονομαστική καθώς θα την ζητήσει η αντιπολίτευση διατηρώντας την τακτική της γενικευμένης πίεσης προς την κυβέρνηση.
Οι πλέον ευαίσθητες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου είναι εκείνες που αφορούν την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με αύξηση της πλειοψηφίας που απαιτείται για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία – διατάξεις, για τις οποίες υπάρχει προβληματισμός και στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενημέρωση από Τσακαλώτο – Αχτσιόγλου
Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου θα ενημερώσουν αύριο την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε άτυπη συνεδρίαση, για την τελική μορφή που θα έχουν αυτές οι διατάξεις. Διαφοροποιήσεις επί της ουσίας δεν αναμένονται με δεδομένη και την κρισιμότητα του πολυνομοσχεδίου, αρκετοί βουλευτές ωστόσο ζητούν πρόσθετες διασφαλίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Από κυβερνητικής πλευράς εκείνο που επισημαίνεται σταθερά είναι πως καμία πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει, είτε για χρέη προς το Δημόσιο, είτε για χρέη προς τις τράπεζες, μέχρι την τελευταία στιγμή ωστόσο γίνονται προσπάθειες για να αξιοποιηθούν τα όποια περιθώρια βελτιώσεων στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.
«Στην πρώτη κατοικία δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πλειστηριασμός» ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας προσθέτοντας: «Εγώ θα είμαι μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε τέτοιες περιπτώσεις. Το αδύναμο μέρος της κοινωνίας το έχουμε στηρίξει, το στηρίζουμε με όλους τους τρόπους. Αυτό που κάνει το δημόσιο είναι απλά να δεσμεύει, για να μπορεί να είναι κατοχυρωμένη η αποπληρωμή των οφειλών μέχρι να εξακριβώσει τί ακριβώς γίνεται».
Στην αυριανή ενημέρωση, οι υπουργοί αναμένεται να εστιάσουν και στις θετικές πλευρές του πολυνομοσχεδιου, με πρώτη την ανακατανομή των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία περιορίζονται μεν για τους πολύτεκνους αλλά αυξάνονται για πολλές οικογένειες με λιγότερα παιδιά. Ειδικότερα, και με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, 698.800 οικογένειες θα δουν τα επιδόματα που ήδη λαμβάνουν, να αυξάνονται.
Το μήνυμα Τσίπρα
Συνολικά, το πολιτικό στίγμα που θα δοθεί και θα κυριαρχήσει από την κυβερνητική πλευρά και στην συζήτηση στη Βουλή είναι εκείνο που έδειξε και ο πρωθυπουργός σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο – ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Το 2018», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «θα κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας προσανατολισμό. Αυτό είναι και το «κλειδί» για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του μεγάλου μέρους της κοινωνίας… Κάποιοι μάς κατηγορούν για μεροληψία. Αυτή η μεροληψία δεν οδηγεί σε κοινωνικό διχασμό. Ενώνει όλους τους πολίτες σε ένα ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή η μεροληψία μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη».
Ο αντίλογος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας θα εστιάσει στα ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και 2020 (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου) και στην αποδόμηση των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.
Η γραμμή του κόμματος θα χαραχθεί στην αυριανή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι πληροφορίες φέρουν την αξιωματική αντιπολίτευση πρόθυμη να υπερψηφίσει την διάταξη για την αλλαγή στον τρόπο προκήρυξης απεργιών υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα έρθει σε ξεχωριστό άρθρο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]