FOLLOW US: facebook twitter

Με αιχμή του δόρατος, τον τουρισμό: Πέντε ευρωπαϊκά προγράμματα που συνδέουν τον πολιτισμό και την αγροδιατροφή με τον τουρισμό στην Ηλεία

Ημερομηνία: 30-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69800″ img_size=”full”][vc_column_text]

Προγράμματα 1 εκ. ευρώ στην Ηλεία μέσω InnoXenia

«Ξεκινάμε την καινοτομία στον τουρισμό από την Ηλεία, όχι τυχαία. Τουρισμός και Ηλεία είναι συνδεδεμένες έννοιες, όχι μόνο τοπικά, όχι μόνο περιφερειακά, όχι μόνο εθνικά, αλλά παγκόσμια. Και ξεκινάμε το έργο αυτό, θέλοντας να αλλάξουμε τα παραγωγικά και οικονομικά δεδομένα, επιδιώκοντας να συνδιαμορφώσουμε μια βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Δυτική Ελλάδα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διήμερης τεχνικής συνάντησης του έργου InnoXenia που ξεκίνησε χθες στο μικρό συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο.

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου και των αντιπεριφερειαρχών Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμου και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στο έργο που έχει στόχο όπως είπε στη βελτίωση του καινοτόμου χαρακτήρα του τουριστικού κλάδου, με έμφαση σε καινοτόμα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες, δρώντας υποστηρικτικά στο πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

«Οι αρχές αυτού του προγράμματος λοιπόν μπορούν να έχουν σε αυτόν τον τόπο την κατάλληλη εφαρμογή. Παράλληλα στοχεύουμε να αλλάξουμε τα παραγωγικά οικονομικά δεδομένα, επιδιώκοντας να συνδιαμορφώσουμε μια βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Δυτική Ελλάδα. Σε αυτόν μας τον στόχο συμβάλουν και τα πέντε ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται στην Ηλεία συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1 εκ. ευρώ με έργα που δημιουργούν 10 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για καινοτόμα αντικείμενα που συνδέουν την αγροδιατροφή με τον τουρισμό όπως επίσης τον πολιτισμό με τον τουρισμό».

Ειδικότερα:

1. Το «Βαλκανικό Δίκτυο Ιδεών Αειφόρου Καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό τομέα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά την εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 156.775 ευρώ και ολοκληρώνεται τα τέλη του 2019.

2. Διασυνοριακές αγροδιατροφικές θερμοκοιτίδες- Υποστήριξη της θερμοκοιτισης σε καινοτόμες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε θεματικούς τομείς ενδιαφέροντος της περιοχής του προγράμματος. Αναμένεται μέσω του προγράμματος να υποστηριχθεί η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα, στις ΜΜΕ επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Επίσης, διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των θερμοκοιτίδων, στενά συνδεδεμένο με την καινοτομία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ο πρ/σμος του έργου ανέρχεται σε 260.530 ευρώ και ολοκληρώνεται το 2020.

3. Διασχίζοντας το κενό: Προσβασιμότητα για κοινωνική και πολιτιστική ένταξη. Στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τη βελτίωση της πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες σε δημόσιους χώρους καθώς και με άλλες δράσεις κοινωνικής ένταξης. Προβλέπονται σημαντικές πιλοτικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα υπάρχει αναγκαιότητα για την αποκατάσταση πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες στον Αρχαιολογικό Χώρο του Νέου Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί θα υλοποιηθούν δράσεις παρεμβάσεων διαμόρφωσης με τη Συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 403.951 ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2020.

4. Προώθηση ελκυστικότητας περιοχής μέσω πεζοπορίας και εισαγωγή μιας διαφορετικής τουριστικής προσέγγισης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία θεματικών διαδρομών: υδροβιότοποι, ορεινά μονοπάτια, ιστορικές διαδρομές χρησιμοποιώντας σημάνσεις, διαδραστικούς χάρτες και εφαρμογές που επιτρέπουν σε κάθε επισκέπτη ξεχωριστά να περιηγηθεί στις επιλεγμένες διαδρομές. Οι διαδρομές θα είναι θεματικές με τα εξής: δρομολόγια υγροτόπων (Αγρίνιο, Ηλεία), ορεινά μονοπάτια (Αχαΐα, Αγρίνιο), ιστορικές διαδρομές- ανακαλύψεις αρχαίων θεάτρων (Αιτωλοακαρνανία). Τα βασικά αποτελέσματα του έργου θα είναι η δημιουργία 30 θεματικών διαδρομών στην Δυτική Ελλάδα (10 ανά Περιφερειακή Ενότητα) και 21 θεματικών διαδρομών στην Ιταλία, η αξιοποίηση 150 κωδικών σημείων και 5 εξατομικευμένων διαδρομών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία. Ο πρ/σμος του προγράμματος ανέρχεται σε 134.970 ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2020.

Καταλήγοντας ο κ. Κατσιφάρας, τόνισε ότι το «InnoXenia» είναι ένα πρόγραμμα που αφορά την καινοτομία στον τουρισμό στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου και στο εργο προβλέπεται η δικτύωση μεταξύ όλων των μελών του μέσω μιας Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τον Τουρισμό και ενεργός συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του έργου. «Ένα Παρατηρητήριο Τουριστικών Καινοτομιών θα αποτελέσει την πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου για τον τουρισμό. Όλα τα παραπάνω έργα υλοποιούνται από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕ Ηλείας και προέρχονται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας στην Π.Ε. Ηλείας που έχουν αγκαλιάσει αυτές τις δράσεις. Η συνεργασία μας για τον συντονισμό τους είναι υποδειγματική. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γεωργιόπουλο για τη συμβολή του. Τέλος θέλω να δεσμευτώ ότι η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της ΠΕ Ηλείας».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot