«Μαύρες» εκτιμήσεις για την βιομηχανική τομάτα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33252″ img_size=”full”][vc_column_text]Πάνω από 30-40% η ζημιά στην παραγωγή – Περιπτώσεις με 80% απώλεια
Μάχη για τις αποζημιώσεις- Συνάντηση αγροτών Ηλείων βουλευτών εκτός από Κουρεμπέ και με Τσιρώνη την Τρίτη
Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία. Η εικόνα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι κακή και η ροή προς τα δύο εργοστάσια του νομού, που σαφώς δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές καλές εποχές. Βέβαια για τους παραγωγούς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία καθώς ο καιρός εξελίσσεται ήπιος χωρίς υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που ίσως βοηθήσουν να σωθεί ότι περισσότερο από τον καρπό.
Μάχη για τις αποζημιώσεις
Μετά την κακοκαιρία της περασμένης Κυριακής, όπου η βιομηχανική τομάτα πνίγηκε στα χωράφια, μόλις μια – δύο μέρες πριν τη συγκομιδή της, οι αγρότες παραμένουν απελπισμένοι. Για την απώλεια της παραγωγής και για την απώλεια του εισοδήματος ξέρουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Τελευταία τους ελπίδα απομένουν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Για το θέμα αυτό θα μεταβούν την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος και βουλευτές του νομού, όπου θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ και τον Ηλείο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη. Εκεί θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία στην αγροτική παραγωγή (βιομηχανική τομάτα, κηπευτικά, σταφίδα, καρπούζι), η αμεσότητα των εκτιμήσεων και η πορεία των αποζημιώσεων.
Υψηλά ποσοστά ζημιών
Στα χωράφια της βιομηχανικής τομάτας, όπως μεταφέραμε από την πρώτη στιγμή η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Από τη Δευτέρα σταδιακά όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν οι αγρότες μπαίνουν μέσα στις καλλιέργειές τους για να δουν ποια είναι η κατάσταση και τι μπορεί να σωθεί.
Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ηλεία, το ποσοστό της απώλειας υπολογίζεται σε 30-40%, ενώ στην καρδιά του Κάμπου, όπου τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα, υπάρχουν καλλιέργειες όπου το ποσοστό αγγίζει το 70-80%. Μικρότερης έκτασης είναι οι ζημιές στη νότια Ηλεία, όπου εκεί περιορίζονται σημαντικά οι απώλειες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]