«Μέσα από άλλα μάτια…»: Εγκαινιάστηκε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας η περιοδική έκθεση Face Forward …into my home
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66692″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινίασαν στην Ολυμπία την Παρασκευή το βράδυ την έκθεση με θέμα «Μέσα από άλλα μάτια – Πορτρέτα και ιστορίες από το πρόγραμμα Face Forward… into my home».
Καλωσορίζοντας το κοινό η προϊσταμένη της Εφ. Αρ. Ηλείας Δρ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια επισήμανε ότι «Το Face Forward…into my home είναι διαδραστικό πρόγραμμα που αναδεικνύει ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Συμμετέχουν πρόσφυγες που ζουν στην Αθήνα και υποστηρίζονται μέσω του Προγράμματος ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι για περιοδική πρώτη φορά παρουσιάζεται μία περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, ένα εμβληματικό Μουσείο, όπου στεγάζονται τα πολυάριθμα ευρήματα, πραγματικά αριστουργήματα από τις ανασκαφές στο Ιερό της Ολυμπίας, στα οποία αντικατοπτρίζεται ο αρχαίος μας πολιτισμός από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Η ευκταία συνεργασία και αμοιβαιότητα αναμφισβήτητα διευκολύνει την πρόσβαση του κοινού σε σημαντικές ή και άγνωστες πτυχές της τέχνης.
Άλλωστε με το πνεύμα αυτό τα Μουσεία της Ολυμπίας έχουν συμμετάσχει ως τώρα σε πολλές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με το δανεισμό χαρακτηριστικών ευρημάτων, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια μη μόνιμη έκθεση γίνεται στο ίδιο το Μουσείο. Με την έκθεση αυτή φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε μία νέα προσέγγιση με στόχο να καταστεί η Ολυμπία δημιουργικό πεδίο συνάντησης ιδεών και ανθρώπων. Άλλωστε, ρόλος της τέχνης διαχρονικά είναι η ανάδειξη της διαφορετικότητας με όρους αποδοχής και σεβασμού.»
Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε για την άριστη συνεργασία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας και ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό Διευθυντή Βασίλη Καψή, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στους επιμελητές του με τους οποίους συνεργαστήκαν αρμονικά για το στήσιμο της έκθεσης και στην Διευθύντριά του την κ. Κοσκινά, στην αρχαιολόγο Ρούλα Λεβεντούρη και τέλος στους εργαζόμενους της ΕΦΑ Ηλείας, εργατοτεχνίτες, συντηρητές, φύλακες, χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής.
Γιάννης Βασταρδής, Λίνα Γιαννοπούλου, Μαρίνα Τσέκου
Η Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Δρ. Κατερίνα Κοσκινά, που ταξίδεψε στην Ολυμπία για τα εγκαίνια ανέλυσε ως εξής τους στόχους της έκθεσης και τόνισε ότι «Από το πρόγραμμα Face Forward …into my home που πραγματοποιήθηκε από το ΕΜΣΤ και την UNHCR επιλέξαμε για το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες 8 ανθρώπων που μιλούν για την εμπειρία τους στην Ελλάδα».
Η κ. Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης στο ΕΜΣΤ, η οποία έκανε την Επιμέλεια της έκθεσης /είχε την Ιδέα-Υλοποίηση προγράμματος, εξήγησε τον τρόπο που δούλεψαν με τον κ. Γιάννη Βασταρδή, Φωτογράφο.
Το Face Forward …into my home περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους. Συστήνει στο κοινό τα πρόσωπα – τη γυναίκα, τον άνδρα, τον έφηβο, την οικογένεια – πίσω από τους αριθμούς και την πρόσφατη προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1532334399797-ceb16ac5-870c-9″ include=”66693,66694,66695″][/vc_column][/vc_row]