Μάκης Μπαλαούρας: Κάνουμε τα αυτονόητα, θα πετύχουμε πολλά
Την περασμένη Παρασκευή έγινε συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Υγείας. Η συζήτηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πρόσφατα ο Β. Οικονόμου, υπεύθυνος της ΝΔ για θέματα Υγείας, εξήγγειλε προκλητικά ότι το κόμμα του, αν κερδίσει τις εκλογές, θα απολύσει εργαζόμενους στον πολύπαθο αυτό χώρο.
Ο πρωθυπουργός, από τη μεριά του, δήλωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή με θέμα τα σκάνδαλα στην Υγεία, και έτσι η συζήτηση απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.
Χωρίς καμία πρόθεση εξωραϊσμού της κατάστασης, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς, ο Αλ. Τσίπρας κατέδειξε ότι ενώ επί πέντε χρόνια γίνονταν μόνο απολύσεις, τώρα γίνονται προσλήψεις και σχεδιάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Την περίοδο 2010 – 2014 ο μνημονιακός στόχος ήταν η δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ, έναντι 6,9% το 2009. Εντούτοις, για το 2015 είχε προϋπολογισθεί από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο 4,7%! Παρ’ όλα αυτά, το δύσκολο 2015, αυξήσαμε τη δαπάνη στο 5,1% του ΑΕΠ. Το όριο των αγορών των δημοσίων νοσοκομείων, για παράδειγμα, από 1,388 δισ. ευρώ, που ήταν προϋπολογισμένο, αυξήθηκε στα 1,556 δισ., ενώ το 2016 αυξήθηκε με άλλα 200 εκ. ευρώ.
Δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους
Συγχρόνως, τα νοσοκομεία, που το 2014 είχαν έλλειμμα 936 εκ., σήμερα δεν παράγουν νέα χρέη, ενώ εξοφλούν κανονικά τα παλαιά. Στο τέλος του 2016 μάλιστα είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ, παρά την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι εντάχθηκαν στο σύστημα 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι, εκ των οποίων το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Αυτό δείχνει ότι η εξοικονόμηση και η πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης μπορούν να συνεχίσουν να φέρνουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Ως προς το προσωπικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ενώ από το 2010 έως το 2014 δεν έγιναν προσλήψεις, παρά μόνο απολύσεις, επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσληφθεί 6.256 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 2.200 είναι μόνιμοι, ενώ άλλοι 3.600 έχουν ήδη επιλεγεί και θα αναλάβουν σύντομα υπηρεσία. Έχουν δε προκηρυχθεί άλλες 1.974 θέσεις και θα προσληφθούν άλλοι 3.200 για τοπικές μονάδες υγείας. Συνολικά, έχουν προσληφθεί άνω των 6.000 και προγραμματίζεται να προσληφθούν άλλοι 12.000.
Ειδικά για τις ΜΕΘ αναφέρθηκε ότι ενώ το 2015 ήταν 417, τώρα είναι 568, έναντι 514 στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήταν και ιστορικά ο ανώτατος αριθμός. Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, η υπηρεσία του έχει παραλάβει 90 ασθενοφόρα στην περιφέρεια και προκηρύσσεται διαγωνισμός για άλλα 120. Υπάρχει επίσης σχεδιασμός για παρέμβαση στο φάρμακο και φυσικά στο σύστημα προμηθειών. Η συγκέντρωση του ορολογικού ελέγχου του αίματος σε 4 μόνο κέντρα, η μεταφορά καταστημάτων πρωτοβάθμιας υγείας φροντίδας από ιδιωτικά, μισθωμένα κτίρια, σε δημόσια, η κατάργηση του συστήματος των εργολαβιών για καθαρισμό, επισιτιστικές υπηρεσίες, φύλαξη κ.λπ., είναι κάποιες ακόμα ενέργειες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση.
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι ως τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει 50 μονάδες σε αστικές περιοχές, ενώ ως το τέλος του έτους ο στόχος είναι για άλλες 239 μονάδες. Έτσι θα έχουν καλυφθεί 3.000.000 πολίτες στα αστικά κέντρα.
Κάθε μονάδα θα έχει πληθυσμό αναφοράς 10.000-12.000 ατόμων, θα λειτουργεί ως «δορυφόρος» του κέντρου υγείας και θα στελεχώνεται από 10 περίπου άτομα, διαθέτοντας τρεις βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτές, κοινωνικό λειτουργό και επισκέπτες υγείας. Πρόκειται για αποκεντρωτικού χαρακτήρα παρέμβαση, εκεί όπου ήταν το μεγάλο έλλειμμα του ΕΣΥ, το οποίο είναι ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα.
Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε δομές της Πάτρας, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, με σύστημα διασυνδεδεμένο και με τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων.
Όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα πράγματα, τα οποία όμως δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε από ανικανότητα είτε σκοπίμως. Και αφήνονταν έτσι ελεύθεροι οι ιδιώτες να κερδοσκοπούν εις βάρος του Δημοσίου. Η Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί, θα αποκαλύψει πάρα πολλά για πρόσωπα, κόμματα και επιχειρήσεις.