Μάκης Μπαλαούρας: Εμπρός για την ανάπτυξη των Βαλκανίων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”65915″ img_size=”full”][vc_column_text]Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Κοινοβουλίων της ΕΕ και εκπροσώπων των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κύριο θέμα τη διασυνοριακή συνεργασία. Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μ. Μπαλαούρας τόνισε τα εξής :
«Σε σχέση με το κρίσιμο θέμα που συζητάμε σήμερα, θα ήθελα να επισημάνω, με την ιδιότητα του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ότι η θέση μας είναι σταθερή και σαφώς εκπεφρασμένη. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της έμφασης στην μακροπεριφερειακή συνεργασία σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, με αιχμή τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την χρηματοδότηση διασυνοριακών υποδομών από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι σαφές ότι η αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης έργων σε υπερεθνικό επίπεδο δημιουργεί πράγματι ευνοϊκές συνθήκες περιφερειακής ολοκλήρωσης. Εμπεριέχει όμως και μεγάλες προκλήσεις.
Τα κράτη των Βαλκανίων έχουν ανάγκη από τα μεγάλα διαβαλκανικά έργα και έχουν ευνοηθεί αρκετά από όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, π.χ. ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου των Δυτικών Βαλκανίων και η ένωσή του με την ελληνική Εγνατία,που αποτελεί μοχλό σταθερής ανάπτυξης και του ελληνικού τουρισμού.
Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ανάγκη από κοινές προσεγγίσεις για τα έργα ανάπτυξης και περιφερειακής συνοχής και αυτό είναι το κοινό ζητούμενο σε όλες τις διασκέψεις στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η αναπτυξιακή των Βαλκανίων αποτέλεσε ένα από τα ιδιαίτερα αντικείμενα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, καθώς και της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας, στην οποία συμμετείχε πριν από μερικές ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μάλιστα χτες στο Λονδίνο η Ελλάδα κλήθηκε για πρώτη φορά και έγινε τακτικό μέλος στο φόρουμ που είναι πολύ σημαντικό για όλα τα Βαλκάνια και είναι γνωστό ως «Διαδικασία του Βερολίνου».
Τονίζω επίσης τη σημασία της συμπερίληψης στον κοινό ευρωπαϊκό σχεδιασμό τηςσυνανάπτυξης Σερβίας και FYROM.»
Η Συμφωνία Ελλάδας –ΠΓΔΜ ανοίγει δρόμους
Στη συνέχεια ο Μ. Μπαλαούρας σημείωσε ότι οι κοινοί αναπτυξιακοί στόχοι όχι μόνο θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών μας, αλλά ταυτόχρονα θα διευρύνουν και τα πεδία κοινωνικής σύγκλισης.
«Μία τέτοια προοπτική φαίνεται να ενισχύεται και μετά από την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, και επίκειται μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας. Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης.Τα Βαλκάνια όμως έχουν μια κακή ιστορία με πολέμους – ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε από τα Βαλκάνια – αντιπαραθέσεις μέχρι πρόσφατα και εθνικισμούς. Πρέπει η ΕΕ να μη δει ωσάν λογιστής την προσπάθεια ενίσχυσης των Δ. Βαλκανίων αλλά ως μια πολύπλευρη εικόνα, ιστορική, με αντιπαραθέσεις μέχρι σήμερα που, όμως, βελτιώνεται και χρειάζεται ενίσχυση.
Τα διαθέσιμα εργαλεία και τα αναπτυξιακά ταμεία για τις μεταφορές, τις υποδομές, τα logistics, την ενέργεια, την ψηφιακή διακυβέρνηση, πρέπει να μπουν στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Να μπουν στα εμπορικά επιμελητήρια, στους ΟΤΑ.Να τεθούν ζητήματα όπως το περιβάλλον. Για παράδειγμα οι Πρέσπες, η περιοχή που υπεγράφη η συμφωνία Τσίπρα –Ζάεφ, είναι ένα πανέμορφο μέρος, το οποίο ωστόσο έχει περιβαλλοντικά προβλήματα.Και, τέλος, θα βάλoυμε και τα πανεπιστήμια μέσα σε αυτή τη στρατηγική, θα βάλουμε την κοινωνία των πολιτών, θα δούμε ζητήματα που μας αφορούν όλους, και την Κεντρική Ευρώπη αλλά και τα Βαλκάνια, όπως το προσφυγικό. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.»
Η Β. Ελλάδα να γίνει ατμομηχανή ανάπτυξης
«Η Βόρεια Ελλάδαμπορεί να γίνει ατμομηχανή ανάπτυξης και ευημερίας, αρκεί η ΕΕ να μην καθυστερήσει και να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον», τόνισε ο Μ. Μπαλαούρας.«Πρέπει λοιπόν να δείξει η ΕΕ μεγαλύτερη ζέση γιατί αλλιώς το κενό που θα υπάρξει στα Βαλκάνια θα αφεθεί πλήρως σε άλλα κράτη.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]