Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου-8 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49413″ img_size=”full”][vc_column_text]Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε επίσημα το 1910 ως ημέρα αγώνων για τα δικαιώματά της. Το Λύκειο των Ελληνίδων που σημείωσε σταθμό προόδου στην εξέλιξη της Ελληνίδας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σ ΄αυτή την ημέρα.
Στις 8 Μαρτίου του 1887, εντελώς συμπτωματικά, η Καλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν εξέδωσε το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας των Κυριών». Στα πρώτα φύλλα υπέγραφε σαν Εύα Πρενάρ και το έκανε αυτό από φόβο για την αντίδραση που θα προκαλούσε στην ανδροκρατούμενη τότε εποχή. Το Εύα σήμαινε για εκείνη Γυναίκα και το Πρενάρ ήταν αναγραμματισμός του επιθέτου του συζύγου της. Το 1911 η ίδια ίδρυσε το Λύκειο των Ελληνίδων. Η ιστορία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα ξεκινάει από τότε με την Καλλιρρόη Παρρέν, η οποία οδήγησε την Ελληνίδα στη μεγάλη λεωφόρο της χειραφέτησης, οραματίστηκε τη γυναίκα του αύριο και γι΄ αυτή αγωνίστηκε. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης ιδεολογίας της δεν ήταν η εξομοίωση αλλά η εξίσωση της γυναίκας με τον άνδρα! Ήθελε η γυναίκα να έχει δικαίωμα στη μόρφωση (γι΄ αυτό ίδρυσε το «Κυριακό Σχολείο για τις αγράμματες και άπορες κορασίδες»), στην εργασία και στην αξιοπρέπεια στην οικογένεια και στην κοινωνία.
Η 8η Μαρτίου δεν πρέπει να είναι μόνο μια μέρα γιορτής και φυγής από την καθημερινότητα, αλλά και μια μέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων και αφετηρία νέων στόχων και διεκδίκησης των δικαιωμάτων της που αντλούνται από τη μεγάλη προσφορά της. Ας παραμερίσουμε λοιπόν τα συνθήματα και κάθε τάση ανταγωνισμού προς τους άνδρες, οι οποίοι πρέπει να βλέπουν τη γυναίκα ισότιμο σύντροφο της κοινής ζωής τους, όπως είναι και πρέπει να είναι. Άλλωστε κριτήριο πολιτισμού και προόδου μιας χώρας, εκτός των άλλων, είναι και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Απόδειξη η θέση της γυναίκας στις υποανάπτυκτες χώρες.
Πολλοί οι ρόλοι στη ζωή της γυναίκας σήμερα. Είναι η Μάνα, η σύζυγος, η κόρη, η αδελφή, η νοικοκυρά του σπιτιού και η εργαζόμενη εκτός σπιτιού. Πολλά τα καθήκοντά της στα οποία ανταποκρίνεται με διορατικότητα, εργατικότητα, πείσμα κι ευσυνειδησία. Πάνω απ΄ όλα ας εκδηλώσουμε αυτό που κυρίως μας καταξιώνει σαν γυναίκες και που είναι μέσα μας, θείο δώρο, τη Μητρότητα.
Το Λύκειο των Ελληνίδων απευθύνει χαιρετισμό σε όλες τις Ελληνίδες και με τη βαθιά πίστη στη συμβολή τους σε όλα τα επίπεδα της ζωής, εύχεται να αγωνίζονται με πνεύμα συνεργασίας με τους άνδρες για την επίτευξη της προσωπικής και κοινωνικής τους αναβάθμισης και την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Η Πρόεδρος
Τούλα Καλαμπόκα[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]