FOLLOW US: facebook twitter

Λαογραφικό Μουσείο το νεοκλασικό δίπλα στον Αγ. Αθανάσιο

Ημερομηνία: 09-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”59726″ img_size=”full”][vc_column_text]Τις αριστουργηματικές οροφογραφίες του νεοκλασικού κτιρίου δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, θα αποκαταστήσει ο Ηλείος εικαστικός Γιάννης Τσολάκος, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή αλλά και του Επιτρόπου του Ναού Γεώργιου Μπράμου.

Χθες, ο Ζωγράφος επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Πύργου στο Λάτσειο, όπου παρουσία του αντιπροέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Νίκου Λαϊνόπουλου, του Επιτρόπου του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Γεώργιου Μπράμου και του Προϊσταμένου του τμήματος Η/Μ και Εγκαταστάσεων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Γεωργίου Ράλλη, συζήτησαν για τα σχέδια της δημοτικής αρχής σχετικά με το συγκεκριμένο κτίριο.

Όπως τόνισε ο κ. Λιατσής, στόχος τους είναι, να αξιοποιηθεί ο όροφος του συγκεκριμένου νεοκλασικού που έχει προσφέρει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου έτσι ώστε, η περιοχή να αποτελέσει τόπο προορισμού για τους τουρίστες συνδυαστικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Ναό που αποτελεί το μοναδικό πιστοποιημένο έργο του  Τσίλερ.

«Ο Πύργος έχει αρκετούς ανθρώπους που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, έχει όμως λίγους που νοιάζονται για τον πολιτισμό και την πόλη. Ένας από αυτούς που δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη μας, παρότι ζει στην Ζάκυνθο είναι ο Γιάννης Τσολάκης. Του ζητήσαμε λοιπόν να επιδιορθώσει τις οροφογραφίες, τα ταβάνια αριστουργήματα του κτιρίου…».

Ο κ. Τσολάκος με τη σειρά του, επισήμανε ότι ανταποκρίθηκε αμέσως στο τηλεφώνημα του κ. Μπράμου τονίζοντας ότι ως εικαστικός, η πόλη του Πύργου δεν είναι αυτή που «ακούγεται» έξω, του «θυμού και του γλεντιού» αλλα είναι μια πόλη με πολιτισμό και αυτό φαίνεται από τα κτίρια της, τον τρόπο ζωής της, το θέατρο και τα 4-5 ωδεία που είχε… «Όταν όμως επισκεφθείς τα νεοκλασικά που έχουν μείνει αμέσως καταλαβαίνεις τι ήταν ο Πύργος παλιά, οπότε δεν αστειεύεσαι με αυτά. Όταν μπήκα σήμερα και είδα τις οροφογραφίες ομολογώ να πω ότι αυτός που τις έφτιαξε ήταν αριστοτέχνης. Είναι φοβερές οι γραμμές, οι ευθείες και τα μοτίβα που έχει φτιάξει. Θέλει πολύ σεβασμό να τα προσεγγίσεις και να τα αποκαταστήσεις στην αρχική τους μορφή. Νιώθω μεγάλη χαρά και ευθύνη αν τελικά τα φτιάξω και θα είναι μια υποχρέωση στην πόλη του Πύργου που από δω ξεκίνησα…».

Ο κ. Τσολάκος μίλησε και για το Εργαστήρι Ζωγραφικής του Δήμου, τονίζοντας ότι αποτελούσε όνειρο του κ. Λιατσή πολλά χρόνια πριν γίνει δήμαρχος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν χώρο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Σχολή Καλών Τεχνών ή τα μεγάλα φροντιστήρια των Αθηνών. «Είναι πολύ οργανωμένο και είναι πολύ τυχερή η πόλη που το έχει».

Ακολούθως, ο κ.  Μπράμος, ευχαρίστησε τον κ. Τσολάκο για την άμεση ανταπόκριση του τονίζοντας πως αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση καθώς πριν πολλά χρόνια όταν ήταν Διευθυντής στο Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης, ήταν αυτός που τον είχε παρουσιάσει στο κοινό του Πύργου. «Ευχαριστώ ακόμα το Δήμαρχο για την σκέψη του να δημιουργήσει μια πολιτιστική γωνιά στον Πύργο ολοκληρωμένη που θα αξίζει για τον τόπο μας».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot