FOLLOW US: facebook twitter

Κόστος και εισαγωγές «καίνε» το φιστίκι στην Ηλεία

Ημερομηνία: 14-08-2024 | Συντάκτης:

Αναγκαία η παρέμβαση της πολιτείας στον αθέμιτο ανταγωνισμό, τονίζουν οι παραγωγοί

Της Κικής Κολοβέρου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές φιστικιού Αραχίδας στην Ηλεία, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές συμπιέζει το εισόδημά τους και επιδεινώνει την ήδη δύσκολη θέση τους.

Όπως εξηγεί στην Πρωινή η Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην καλλιέργεια φιστικιού Αραχίδας στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, πρόκειται για μια οικονομική δραστηριότητα που παρέχει σημαντική διέξοδο σε παραγωγούς της Ηλείας αλλά και της γειτονικής Μεσσηνίας και θα έπρεπε η πολιτεία να τη στηρίζει διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό.

«Η καλλιέργεια φιστικιού Αραχίδας είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα πολύ απαιτητική σε αγροτικές φροντίδες, εισροές και άρδευση. Το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα υψηλό και πλέον δυσβάσταχτο, διότι η διατήρηση της υψηλής ποιότητας προϋποθέτει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο και χρήμα. Με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για “πράσινες” καλλιεργητικές μεθόδους, το κόστος ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Αυτή η καλλιέργεια, όμως, υπονομεύεται από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες, δίχως τον παραμικρό έλεγχο των ποιοτικών, περιβαλλοντικών και διατροφικών προδιαγραφών», τονίζει η Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου, σημειώνοντας ότι με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ζημιώνεται και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και η δημόσια υγεία.

«Η πρακτική της εισαγωγής φιστικιού αμφίβολης ποιότητας, μόνο και μόνο επειδή είναι χαμηλού κόστους, συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των εγχώριων παραγωγών, που ξοδεύουν τεράστια ποσά για να απολαμβάνουν οι καταναλωτές ποιοτικό προϊόν. Πέραν της αμφίβολης ποιότητας, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία λόγω υπολειμμάτων και απαγορευμένων φυτοφαρμάκων κατά την καλλιέργεια καθώς και επιβλαβών ουσιών από την κακή αποθήκευση. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσει η πολιτεία να επιτρέπει σε κάποιους να νοθεύουν τον ανταγωνισμό την ώρα που εμείς τηρούμε αυστηρά όλες τις προδιαγραφές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα οικονομικής και επιχειρηματικής δικαιοσύνης», επισήμανε.

Φωτο fistiki – connie


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot