FOLLOW US: facebook twitter

Κρίση και στη χοιροσφαγή: Περιορισμένη η κίνηση για το έθιμο στα Μακρίσια

Ημερομηνία: 01-02-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51061″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπορεί για τους περισσότερους η τσιγαρίδα να αποτελεί εκλεκτό μεζέ, όμως η παραγωγή του κοστίζει αρκετά. Και στους καιρούς της κρίσης πλέον και τα έθιμα, δύσκολα τηρούνται… Στα Μακρίσια, αύριο σφάζουν τα χοιρινά, όμως η κίνηση λίγο πριν το έθιμο είναι περιορισμένη. Οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στο έθιμο μιλούν για αισθητή κάμψη, όπως και κάτοικοι από το κεφαλοχώρι της Κρέστενας.

Ο γανωματής Χρήστος Κολτσίδας από την Αμαλιάδα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος βρίσκεται στο πόστο του για την επισκευή των καζανιών, που τα πέσει μέσα το χοιρινό και θα γίνει το “λιώσιμο”. Στις έξι ημέρες που βρίσκεται στα Μακρίσια, η κίνηση είναι μειωμένη. “Λίγοι έφεραν καζάνια. Το έθιμο καταργείται σιγά σιγά. Παλιά όλο το χωριό έσφαζε και τώρα μόλις το 10% του χωριού συνεχίζει. Για το έθιμο θα πάρει ο άλλος πέντε κιλά κρέας, μία σπάλα, θα την βάλει στην κατσαρόλα και αποφεύγει τα γανωματικά. Οι νέοι δεν τα προτιμούν, χάνονται τα έθιμα από την Ελλάδα”.

Κάτοικος των Μακρισίων ο Ανδρέας Καρατζάς, τόνισε πως “…την Παρασκευή τιμούμε το έθιμο. Βέβαια περιορισμένα γιατί είναι πολλά τα έξοδα. Ο άλλος για να φτιάξει τσιγαρίδες, μπορεί να μην πάρει ολόκληρο χοιρινό, αλλά να πάρει ένα κομμάτι και να κάνει τη δουλειά του. Διαφορετικά είναι πολλά τα έξοδα. Ή θα το πάρεις από μικρό και θα το τρέφεις και θες 600-700 ευρώ. Στους νεότερους δεν καίγεται καρφί για το έθιμο. Λίγο η οικονομική κρίση, κάτι που δεν νοιάζονται οι νέοι θα χαθεί το έθιμο της χειροσφαγής, σε λίγο. Παλιά όταν ήμουν 30 ετών, είχαμε τρία γουρούνια σε κάθε  σπίτι” εξήγησε.

Ο Βαγγέλης Κατσαρής είναι τρίτης γενιάς χοιροτρόφος. Εδώ και δεκαετίες ερχόταν ο παππούς και ο πατέρας του, πολλές φορές και με δύο μεγάλα φορτηγά γεμάτα με χοιρινά προς πώληση. “Φέτος το φορτίο είναι μικρότερο μικρότερα και τα ζώα. Ο κόσμος έχει λιγότερο ενδιαφέρον… δεν τρέφουν γουρούνια σπίτι, απλά τείνει να χαθεί το έθιμο. Άλλοι παίρνουν γουρούνια, άλλοι δεν παίρνουν, ανάλογα με τα οικονομικά τους. Είναι πολλά χρόνια που κάνουμε αυτή τη δουλειά, κάθε χρόνο και χειρότερα. Κάποιοι ήρθαν να πάρουν γουρούνια φέρνοντας χρήμα και άλλοι δίνοντας λάδι. Όσο περνάνε τα χρόνια μειώνεται το ενδιαφέρον για το έθιμο της χειροσφαγής και δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση..” εξήγησε…

Αξίζει να πούμε πως μέχρι πέρυσι έρχονταν τουλάχιστον δύο χοιροτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας για να πουλήσουν τα χοιρινά τους στα Μακρίσια λόγω του εθίμου… Η κίνηση που αντιμετωπίζουν φέτος, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot