FOLLOW US: facebook twitter

«Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα»: Tο έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στη σκηνή του Rex Plus

Ημερομηνία: 21-05-2017 | Συντάκτης:

Μετά την επιτυχία της θεατρικής παράστασης «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη με την Φωτεινή Φιλοσόφου στον ομώνυμο ρόλο που παίχτηκε στον Πύργο με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου «Πύργος Όλοι Μαζί», έρχεται η επόμενη διοργάνωση.

Έτσι, ο «Πύργος Όλοι Μαζί» και ο Οργανισμός  Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή», παρουσιάζουν το θεατρικό έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα», την Τετάρτη 24 Μαΐου και ώρα 8:30 μ.μ. στην σκηνή του Rex Plus στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο- την Κλυταιμνήστρα» ερμηνεύει η Φωτεινή Φιλοσόφου –  που ασχολείται με τον εσωτερικό κόσμο και τον ψυχισμό της γυναίκας, που υφίσταται όλη αυτή την κοινωνική καταπίεση από το άλλο φύλο και από τις δομές της ανδροκρατούμενης κοινωνίας. ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Η παράσταση εκφράζει την οργή και την απελπισία της γυναίκας, που προέρχεται από την απόρριψη του συντρόφου της και την οδηγεί στην ήττα και στο χάος της τυφλής εκδίκησης, σε ένα αποτέλεσμα που δεν έχει επιστροφή.

«Εγώ η Κλυταιμνήστρα σας μιλώ εκ μέρους των γυναικών και σας δηλώνω ότι είμαι αθώα. Ο Αγαμέμνονας μ’ έσπρωξε στην αγκαλιά ενός γελοίου εραστή που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το μέσον της εκδίκησης όλων των γυναικών στο πρόσωπό μου.

Είμαι ακόμα ερωτευμένη μ’ αυτόν τον άνδρα και ομολογώ ότι πάλι θα τον σκότωνα σε κάποιο λουτρό για να ξεπλύνει με το αίμα του την ντροπή της αδυναμίας μου. Δεν μπορείς όμως να ξανασκοτώσεις ένα νεκρό…

Τον περίμενα τούτον τον άνδρα από τη μήτρα της μάνας μου ακόμα».

Το έργο είναι μια σύγχρονη τραγωδία πάθους και πικρής διαπίστωσης που οδηγεί στα ανθρώπινα αδιέξοδα των μοιραίων και θυελλωδών ερώτων. Η συγγραφέας κινείται στα όρια του μύθου των Ατρειδών και βάζει την ηρωίδα να κάνει συχνές διαχρονικές αναφορές σ αυτόν. Την τοποθετεί ενώπιον ενός δικαστηρίου και στη διάρκεια της απολογίας της θα ξεδιπλώσει ολόκληρη τη ζωή της.

Το έργο αφήνει στον κάθε θεατή το περιθώριο της ετυμηγορίας. Δεν επιβάλει τη λύση αλλά τελειώνει με αποσιωπητικά…όπως άλλωστε αρχίζει. Παρόμοιος τρόπος επιλόγου, με αυτόν που είδαμε στην «Φόνισσα» με την απολογία- εκμυστήρευση της κεντρικής ηρωϊδας.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Γιάννης  Νικολαΐδης

Κοστούμια: Όλγα Σχοινά

Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Σαρίδης

Φωτογραφίες Γιάννης Φαλκώνης

Το ρόλο της Κλυταιμνήστρας ερμηνεύει η Φωτεινή Φιλοσόφου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot