FOLLOW US: facebook twitter

Κλασικό μπαλέτο: Ο βασιλιάς του χορού

Ημερομηνία: 24-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”39870″ img_size=”full”][vc_column_text]Σχολή Χορού Νατάσσα Ζουμή Αγγελακοπούλου

Γράφει η Νατάσσα Ζουμή Αγγελακοπούλου

Άλλη μια σχολική χρονιά γεμάτη δημιουργικό άγχος και όνειρα ξεκινά. Λίγο ή πολύ μας βάζει όλους, μικρούς και μεγάλους σε ένα μοντέλο ζωής με άξονα την επιλογή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα μπορούσαν χονδρικά να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: εκείνες που αφορούν και ασχολούνται με τη μάθηση βασισμένη στο διάβασμα (φροντιστήρια σχολικών μαθημάτων και ξένων γλωσσών) και εκείνες που ασχολούνται με την σωματική δράση και την πνευματική καλλιέργεια (αθλητικές δραστηριότητες, μουσική, χορός). Είναι λογικό πως για μια ισορροπημένη ανάπτυξη, η ιδανική καθημερινότητα των παιδιών θα πρέπει να συνδυάζει ασχολίες κι από τις δύο αυτές κατηγορίες. Θα εστιάσω στην επιλογή του χορού ως εξωσχολική δραστηριότητα και ειδικότερα Στο κλασικό μπαλέτο. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών, όμως από εκεί και έπειτα η ηλικία δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκαν από την Royal Academy of Dance τμήματα κλασικού μπαλέτου με πιστοποιημένους δασκάλους για ηλικίες άνω των 50 ετών.

Στην χώρα μας, παρότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο, το κλασικό μπαλέτο δεν ανθεί ιδιαίτερα, ενώ την θέση του λαμβάνουν άλλα είδη χορού, πιο δημοφιλή. Ο λόγος αυτής της διαφοράς «δημοτικότητας» εις βάρος του μπαλέτου, κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι η επαφή μας με την τέχνη του κλασικού μπαλέτου είναι μικρή έως και ανύπαρκτη σε περιοχές μακριά από τα μεγάλα θέατρα και τα κέντρα πολιτισμού, στα οποία παρακολουθούμε παραστάσεις και ενημερωνόμαστε για το μπαλέτο στην εποχή μας. Σε αυτές τις περιοχές δυστυχώς συμπεριλαμβάνεται έως ένα βαθμό και η πόλη μας, καθώς το κλασικό μπαλέτο είναι αδύνατο να παρουσιαστεί σε πλατείες, αθλητικά κέντρα ή διάφορους ανοιχτούς χώρους. Του αξίζει ένα κλειστό θέατρο με τις αντίστοιχες προδιαγραφές, αλλά και ικανοποιητική χωρητικότητα, ώστε να μεταφερθεί η ομορφιά και το επίπεδο της τέχνης του ιδιαίτερου αυτού χορού στους ανθρώπους τόσο της πόλης του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ηλείας, αλλά και των γειτονικών νομών.

Όσον αφορά στις σπουδές στο αντικείμενο του χορού, τα μαθήματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι για τις επαγγελματικές σχολές είναι τα εξής: κλασικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός (contemporary dance και όχι modern), αυτοσχεδιασμός και έκθεση. Έτσι λοιπόν οι ερασιτεχνικές σχολές που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι υποχρεωμένες να διδάσκουν κλασικό και σύγχρονο χορό σε ικανοποιητικό επίπεδο για τον σπουδαστή που θα θελήσει να εξελιχθεί, σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη προετοιμασία.

Στο σημείο αυτό παρουσιάζεται το πρόβλημα της πιστοποίησης του επιπέδου των σπουδαστών που είτε επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά, είτε θέλουν να έχουν κάποια «βιογραφική» απόδειξη της πολύχρονης εργασίας τους πάνω στο αντικείμενο. Οι ερασιτεχνικές σχολές δεν δικαιούνται να παρέχουν τέτοιου είδους πιστοποιητικά, υπάρχουν όμως δύο τρόποι να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο ένας τρόπος είναι εμπειρικός και προκύπτει από την συμμετοχή και την παρακολούθηση μαθημάτων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων και παραστάσεων, τα οποία ανεβάζουν αναλογικά το επίπεδο του σπουδαστή. Ο άλλος τρόπος είναι οι εξετάσεις πιστοποιημένου επιπέδου σε παγκόσμια κλίμακα από οργανισμούς όπως η Royal Academy of Dance (RAD) και η Imperial Society of Teachers of Dancing (ISTD).

Στη σχολή μας προσπαθώντας να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο στην τέχνη του χορού, εισαγάγαμε από την περασμένη χρονιά τις εξετάσεις επιπέδου Grade 1,2,3 στην κατηγορία Modern Theater, όπου 23 μαθήτριες εξετάστηκαν με πλήρη επιτυχία. Επιπλέον μέσα στην χρονιά επισκεφθήκαμε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Τοπία» του Αντώνη Φονιαδάκη. Εκτός αυτού, συμμετείχαμε με ομάδα παιδιών στην παράσταση των μπαλέτων της Μόσχας «Ωραία Κοιμωμένη» στο θέατρο Φλόκα αλλά και στην αναβίωση του Ολύμπιου Φωτός στην εκδήλωση του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία που διοργανώθηκε από τον οργανισμό «Νηρωή».

Ξεκινάμε λοιπόν και φέτος με μεγάλη και δημιουργική όρεξη και σας προσκαλούμε όλους στον κόσμο του κλασικού και σύγχρονου χορού. Εύχομαι μια όμορφη αρχή για άλλη μια χρονιά![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot