FOLLOW US: facebook twitter

Καταφτάνουν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ τέλος Αυγούστου

Ημερομηνία: 26-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34181″ img_size=”full”][vc_column_text]3,2 δισ. Θα κληθούν να καταβάλλουν 7,4 εκατ. φορολογούμενοι

Περίπου 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν από το φθινόπωρο να καταβάλουν στο Δημόσιο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του 2017. Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί φέτος χωρίς αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) αναμένεται, περί τα τέλη Αυγούστου, να αναρτήσει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSNET περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα-ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2017. Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο αυτό σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018. Το συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Για τουλάχιστον 2,54 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, η υποχρέωση καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2017 από τον Σεπτέμβριο σημαίνει ότι δεν θα προλάβουν σχεδόν καθόλου να πάρουν οικονομική ανάσα, καθώς το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν πληρώσει συνολικά τουλάχιστον 1,23 δισ. ευρώ στο Δημόσιο για την εξόφληση της πρώτης δόσης των φόρων που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων τις οποίες υπέβαλαν για τα εισοδήματα του 2016. Στη συνέχεια δε έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν άλλα 1,23 δισ. ευρώ για τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν προκύψει από τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ταυτόχρονα τουλάχιστον άλλα 200 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση του ΕΝ.ΦΙ.Α. του 2017. Συνολικά, οι υποχρεώσεις των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων σε ΕΝ.Φ.Ι.Α. και φόρους εισοδήματος υπερβαίνουν τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα οι υποχρεώσεις σε φόρους ακινήτων και εισοδήματος, οι οποίες πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως και τον Ιανουάριο του 2018, ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ!

Ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το τρέχον έτος θα γίνει όπως ακριβώς και πέρυσι επί των ίδιων αντικειμενικών αξιών.

Διορθώσεις στο Ε9
Όσοι διαπιστώσουν λάθη στα δηλωθέντα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους, τα οποία μπορεί να ακριβύνουν κατά πολύ τον λογαριασμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Ιδιαίτερα όσοι κληρονόμησαν ακίνητα εντός του 2016 ή όσοι εντός του προηγούμενου έτους αγόρασαν ή πώλησαν ακίνητα και έχουν αλλαγές στην εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1η-1-2017 σε σχέση με την εικόνα της 1ης-1-2016, θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 και να τις διορθώσουν. Για τις εκπρόθεσμες διορθώσεις που θα υποβληθούν το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ.

Τα λάθη που μπορεί να κοστίσουν ακριβά

Κατά την αποτύπωση των στοιχείων των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9, οι φορολογούμενοι συχνά πυκνά διαπιστώνεται ότι κάνουν λάθη, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι:

1. Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρούνται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

2. Το έτος γέννησης του επικαρπωτή δεν αναγράφεται σωστά. Το λάθος αυτό μπορεί να προκαλέσει τη χρέωση του φορολογούμενου με περισσότερο φόρο. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή, τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

3. Επιφάνεια, παλαιότητα και όροφος αναγράφονται λάθος ή παραλείπονται. Η μη ορθή αναγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένες περιπτώσεις λαθών στη συμπλήρωση του Ε9. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μαιζονετών, ως όροφος πρέπει να δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

4. Παραλείπεται η αναγραφἠ του ποσοστού συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται υπόψη ως ποσοστό συνιδιοκτησίας το 100%.

5. Μη ορθή δήλωση κτισμάτων μέσα σε αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση των αγροτεμαχίων χρειάζεται και η συμπλήρωση του κωδικού που περιγράφει την απόσταση από τη θάλασσα.

Πηγή: dikaiologitika.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia