FOLLOW US: facebook twitter

Καμπανάκι για την ιλαρά στην Ηλεία από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας

Ημερομηνία: 14-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”39062″ img_size=”full”][vc_column_text]Ψυχραιμία και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση του κινδύνου επιδημίας ιλαράς στην Ελλάδα και στην Ηλεία, πρότειναν τα μέλη του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μίλησαv για τα δεδομένα της ασθένειας και επισήμαναν πως δεν χρειάζεται πανικός, παρά μόνο εμπιστοσύνη στην επιστημονική προσέγγιση και αντιμετώπιση της ιλαράς, σχολιάζοντας επανειλημμένως το «κίνημα» αντιεμβολιασμού που έχει επικρατήσει και στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, ανέφερε πως «… δυστυχώς κάθε τόσο παρουσιάζονται νέες λοιμώξεις που διαταράσσουν την ηρεμία των πολιτών. Τώρα έχουμε την ιλαρά που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι φορείς για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος εφιστά την προσοχή των πολιτών για την επαπειλούμενη επιδημία ιλαράς για την χώρα μας και λόγω εξάπλωσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις της ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 14.000 κρούσματα και έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι. Στη γειτονική Ιταλία έχουν εμφανιστεί 3.300 κρούσματα με καταγραφή 2 θανάτων. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 100 περιστατικά το τελευταίο τετράμηνο και ο κίνδυνος της επέκτασης της ασθένειας στη χώρα μας είναι υπαρκτός».

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Κατσαρός σχολίασε πως «… φτάσαμε το 2017 να μιλάμε ξανά για την έξαρση μιας επιδημικής νόσου που τα τελευταία χρόνια είχε μικρή θνησιμότητα, αναμενόμενης θα έλεγα. Αυτό έγκειται πρωτίστως στο ότι και στη χώρα μας υπάρχει ένα ευρύ κίνημα αντιεμβολιασμού.

Αυτό το συναντάς χωρίς ιδιαίτερα επιχειρήματα ιατρικού περιεχομένου, πολύ δε μέλλον από άτομα που δεν γνωρίζουν τις ωφέλειες που προσδίδει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Είμαστε σε μια επιδημία ιλαράς σε παγκόσμια κλίμακα και αναγκάστηκαν ο ΠΟΥ και οι ιατρικοί σύλλογοι να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου».

Εξηγώντας τα δεδομένα του ιού, ανέφερε πως η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Διακρίνεται σε 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καραρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 7-21 μέρες.

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) >2ωρο μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Η μετάδοση γίνεται 4 μέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 μέρες μετά.

Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών: οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, πυρετικοί σπασμοί, εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα διάρροια, μυοκαρδίτιδα και ηπατίτιδα.

Ο εμβολιασμός ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης

Τονίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), με επίτευξη υψηλού βαθμού εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές.Υπενθυμίζεται ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.

«Παρακαλούνται οι γονείς να ελέγξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους και να απευθυνθούν σε παιδίατρο για τη σωστή τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών. Επιμένουμε πως τα εμβόλια των παιδιών δεν έγιναν για να κερδοσκοπήσουν κάποιες εταιρίες, θεωρητικά μπορεί, αλλά πρακτικά έχουν σώσει εκατομμύρια παιδιά, από πλείστες νόσους. Οι γονείς θα πρέπει να εμπιστεύονται τους γιατρούς και την επιστήμη και όχι τις μη επιστημονικές προσεγγίσεις που κατακλύζουν το διαδίκτυο ή να φτάνουν στα αυτιά μας. Η επιστημονική κοινότητα προβάλει τον εμβολιασμό ως το Νο1 για τα παιδιά, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικός και δεν βρίσκω το λόγο να μην γίνεται» είπε ο κ. Κατσαρός.

Ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χρήστος Γιαννικούλης, από την πλευρά του τόνισε πως η ιλαρά αφορά και τους ενήλικες και θα πρέπει κυρίως όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 να αναζητήσουν αν έχουν εμβολιαστεί ή αν έχουν νοσήσει.

Το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ασφαλές και οι αντενδείξεις είναι ελάχιστες. Επισήμανε πως δεν χρειάζεται πανικός για τον εμβολιασμό αλλά να απευθυνθούμε στο γιατρό μας για να καθορίσει αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο και να γίνει συνταγογράφηση. «Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Θα είναι κρίμα να υπάρξουν θάνατοι από μια νόσο ηττημένη από την επιστήμη εδώ και δεκαετίες» σχολίασε.

Το εμβόλιο MMR χορηγείται δωρεάν και συνταγογραφείται για τους μεν ασφαλισμένους από όλους τους γιατρούς, για δε τους ανασφάλιστους από τους γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot