FOLLOW US: facebook twitter

Καλίδονα: Πάμε σαν άλλοτε…

Ημερομηνία: 03-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40912″ img_size=”full”][vc_column_text]

Αναμνήσεις από την Καλίδονα μιας άλλης εποχής μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό της Φιλιώς Νιάρχου

Όλοι οι τόποι έχουν μνήμες. Μνήμες και ανθρώπινες ιστορίες που καταγράφονται μέσα από φωτογραφίες- ντοκουμέντα. Ένα τέτοιο σπάνιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζει από το αρχείο το δικό της και των συγχωριανών της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας ΣΑΡΕΝΑ, Τραινταφυλλιά Νιάρχου, όπου καταγράφονται στιγμές των κατοίκων του χωριού, στο μακρινό παρελθόν, στα πέτρινα χρόνια. Εικόνες όμορφες, στιγμές ανεπανάληπτες, πρόσωπα γελαστά, χαρούμενα, αισιόδοξα.

Από την Καλίδονα Γεώργιος Αδαμόπουλος( ζαγκλακάς), κιθάρα Παναγιώτης Πολυχρονόπουλος(Σεσουλας) βιολί, Λεωνίδας Γιαννικόπουλος Λαούτο, Κλαρίνο μάλλον είναι ο Παρασκευάς από Αρήνη. Είναι στο σημείο που είναι το πολιτιστικό κέντρο σήμερα. στην πλατεία του χωριού. Το κουτί επάνω στο τραπέζι είναι από λουκούμια και το χρησιμοποιούσαν για τα χρήματα.

Όπως η ίδια λέει «Περίμεναν την γιορτή να βγουν στην πλατεία να δώσουν χρώμα στην καθημερινότητα τους τα δύσκολα χρόνια. Οι φωτογραφίες μας δείχνουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον αλλά και τον πολιτισμό μιας άλλης εποχής!! Oι οργανοπαίχτες εν ώρα εργασίας, οι ηλικιωμένοι στην πλατεία και όχι κλεισμένου σε οίκους ευγηρίας..

Για να μην ξεχνούμε οι σημερινοί και να μαθαίνουν και οι επόμενοι σας παραθέτουμε τα λόγια του Φώτη Κόντογλου:

“Ο λαϊκός πολιτισμός είναι ο καθρέφτης ενός λαού. Οι πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα και διαμόρφωσαν τα διακριτικά στοιχεία του ελληνικού λαού αποτελούν την ελληνική παράδοση. Οι αξίες αυτές εξακολουθούν και σήμερα να αρδεύουν τον πολιτιστικό μας χώρο και να προσθέτουν στο παρόν στοιχεία από τις εθνικές μας ρίζες.. Όσοι απομείναμε πιστοί στην παράδοση, όσοι δεν αρνηθήκαμε το γάλα που βυζάξαμε, αγωνιζόμαστε, άλλος εδώ, άλλος εκεί, καταπάνω στην ψευτιά. Καταπάνω σε αυτούς που θέλουνε την Ελλάδα ένα κουφάρι χωρίς ψυχή, ένα λουλούδι χωρίς μυρουδιά.”[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1507016262240-dc5187be-281a-6″ include=”40910,40911,40912,40913,40909,40905”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot