FOLLOW US: facebook twitter

Θετικά τα μηνύματα για το ελαιόλαδο

Ημερομηνία: 31-08-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37601″ img_size=”full”][vc_column_text]Μετά την περσινή κακή χρονιά στην Ηλεία προβλέπεται αύξηση της παραγωγής που μπορεί να αγγίξει και το 100%!

Στους 20.000 έως και 25.000 τόνους υπολογίζεται η σοδιά για την ελαιοκομική περίοδο 2017-2018 εφόσον ο καιρός θα είναι σύμμαχος

Θετικά είναι τα μηνύματα σχεδόν από όλη την Ελλάδα για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο 2017-2018, η οποία αναμένεται  µε μεγαλύτερη και ακόµα πιο ποιοτική παραγωγή σε σχέση µε την προηγούμενη.

Αύξηση της παραγωγής του ελαιολάδου αναμένεται φέτος και στην Ηλεία, εάν και εφόσον το επιτρέψουν βεβαίως οι καιρικές συνθήκες ως την στιγμή του ελαιομαζώματος και πάντα σε σχέση με την περσινή χρονιά καθώς το 2016 ήταν μια από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων.

Η μεγάλη προσβολή από το δάκο, αλλά και το γλιοσπόριο, μια νόσο που οφείλεται σε έναν μύκητα που χτυπάει τις ελιές και τις κάνει να πέφτουν πρόωρα παράγοντας πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας λάδι, αλλά και η ακαρπία λόγω καιρικών συνθηκών, οδήγησαν  σε μείωση της παραγωγής στην Ηλεία το 2016 από 60% –  80% κατά 60%  ακόμα και στις παραδοσιακές ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα η συνολική σοδειά να μην ξεπεράσει τους 10.000 τόνους.

Φέτος λοιπόν σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΑΣ Η- Ο – αναμένεται μια αρκετά μεγάλη αύξηση της παραγωγής στην Ηλεία της τάξης ακόμα και του 100%, η ελαιοπαραγωγή μπορεί να φτάσει στην καλύτερη περίπτωση και τους 25.000 τόνους, νούμερο ικανοποιητικό, αν και η  Ηλεία που είναι μια καθαρά ελαιοπαραγωγική περιοχή, θυμίζουμε ότι το 2015 είχε δώσει περίπου 36.000 τόνους ελαιολάδου.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη η ελιά έχει επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες και τον παρατεταμένο καύσωνα στην Ηλεία – αν και η ανθοφορία και η καρπόδεση σε πολλές περιοχές εξελίχθηκε ομαλά- αλλά ακόμα δεν έχει μπει ούτε καν το φθινόπωρο, οπότε μπορεί να είναι και σχετικά νωρίς για προβλέψεις.

Επίσης φαίνεται να εξελίσσεται θετικά το πρόγραμμα δακοκτονίας,  να και υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανάληψη έργου από τους εργολάβους, με την μόνη διαφορά ότι έχουν κινητοποιηθεί νωρίς και οι πρόεδροι των χωριών σε συνεργασία με την Περιφέρεια και έγιναν και εθελοντικοί ψεκασμοί, οπότε λογικά αναμένεται να αποτραπεί η επέλαση του δάκου. Ωστόσο λογικό είναι να υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά των ελαιοπαραγωγών, καθώς η εξέλιξη της παραγωγής θα κριθεί κατά ένα μεγάλο μέρος τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ypaithros.gr   φέτος όμως η παραγωγή αναμένεται καλή καθώς η καρποφορία φτάνει το 80%  και με  εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Ηλείας στην χειρότερη περίπτωση θα έχουμε μια αύξηση της παραγωγής πάνω από 5.000 τόνους σε σχέση με πέρυσι.

Οι προβλέψεις του προέδρου της ΕΑΣ Ηλείας- Ολυμπίας κ. Γεράσιμου Καλλιμώρου για την φετινή ελαιοκομική περίοδο είναι ακόμα πιο αισιόδοξες καθώς μιλώντας στην Πρωινή μας είπε ότι εφόσον βοηθήσει ο καιρός και βρέξει έγκαιρα- γιατί η ανομβρία δεν βοηθάει- και επίσης εφόσον δεν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορεί να βλάψουν την ελιά, θεωρεί ότι θα έχουμε και καλές ποσότητες και καλή ποιότητα και βεβαίως καλές τιμές στο ελαιόλαδο.

Ο κ. Καλλιμώρος χαρακτήρισε την φετινή ελαιοκομική περίοδο ως «καθαρή» χρονιά, γιατί όπως μας εξήγησε οι ελιές δεν έχουν μεγάλη προσβολή από το δάκο ούτε άλλες ασθένειες, άρα δεν υπάρχουν ως τώρα απώλειες και εάν βρέξει νωρίς, θα ωφεληθούν ακόμα περισσότερο. «Εκτιμώ ότι αν όλα πάνω καλά, η Ηλεία φέτος θα έχει παραγωγή περίπου 26.000 τόνων ελαιολάδου πολύ καλής ποιότητας που θα πετύχει και καλή τιμή. Αρκεί να βοηθήσει λίγο ο καιρός».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot