FOLLOW US: facebook twitter

Θέρος-τρύγος-πόλεμος: Είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία να παρακολουθείς το φαινόμενο της ζωής ,να εξελίσσεται!!!.

Ημερομηνία: 04-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”36705″ img_size=”full”][vc_column_text]Γράφει ο Μιχάλης Αντωνόπουλος-Οινολόγος & Γεωπόνος -Πύργος & Γαστούνη

Ο λαός μας για να δώσει έμφαση στη μεγάλη σημασία του τρύγου , χρησιμοποίησε από παλιά τη παραπάνω έκφραση ‘’Θέρος –τρύγος- πόλεμος’’. Ο Θέρος λοιπόν και ο τρύγος ,είναι πόλεμος!!! Γενική δουλειά από όλους, επιστράτευση ,να τρυγήσουμε το αμπέλι ,να φτιάξουμε το κρασί ,αυτό το ευλογημένο νέκταρ των θεών!!!

Αλλά τι πρέπει να γνωρίζουμε για το κρασί?. Ο μούστος λοιπόν ,αλλά και το κρασί δεν είναι μία χημική σύνθεση . Είναι μεγάλο λάθος αν βλέπουμε το κρασί σαν σκέτη Χημεία!. Ο μούστος δεν γίνεται κρασί μέσα από χημικές αντιδράσεις , ΄΄ξεκάρφωτες΄΄.

Απεναντίας ,είναι ένα ζωντανό ‘’εργοστάσιο’’, όπου γίνονται εκατομμύρια βιολογικά φαινόμενα!!!  Είναι ένα φαινόμενο της ζωής ,για αυτό συνέχεια ‘’εξελίσσεται’’, αλλάζει ,γεννιέται ,μεγαλώνει ,ωριμάζει!!!

Ο μούστος ,με τη βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων μικροοργανισμών που περιέχει ,μέσα από μία βιολογική διεργασία που λέγεται ζύμωση(το βράσιμο) μετατρέπεται σε κρασί. Το κρασί στη συνέχεια συνεχίζει να είναι ‘’ζωντανό’’ καθώς με τον καιρό μετεξελίσσεται ,’’ωριμάζει’’ ή ‘’παλαιώνει’’. Στη διαδικασία αυτή της ωρίμανσης ,αλλάζει χρώμα ,γεύση ,άρωμα κλπ.

Ο Οινολόγος λοιπόν ,στη προκειμένη περίπτωση ,μέσα από τις αναλύσεις, στην ουσία ‘’ μετράει ΄΄ και ‘’παρακολουθεί’’ ένα ζωντανό φαινόμενο σε εξέλιξη !!!

Είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία να παρακολουθείς το φαινόμενο της ζωής ,να εξελίσσεται!!! Εσύ επεμβαίνεις πάντα για να το ‘’οδηγήσεις’’ προς το καλό!

Γιατί στη ζωή υπάρχουν και τα καλά ,όπως και τα άσχημα!!!

Έτσι λοιπόν ο Οινολόγος, δεν είναι ο ‘’απρόσωπος’’ Χημικός που κάνει μόνο ανάλυση ,αλλά είναι ο επιστήμονας των βιολογικών επιστημών ,που παρακολουθεί και κατευθύνει προς το ‘’καλό’’ ,ένα βιολογικό φαινόμενο ,ένα φαινόμενο της ζωής. Όπως είναι και αυτό της ζύμωσης του μούστου και της μετατροπής του σε κρασί.

Γι αυτό ,για να κάνει σωστή εκτίμηση αυτού του φαινομένου ,πρέπει –εκτός από τις αναλύσεις-να ξέρει και άλλα πράγματα ,για το σταφύλι ,για την ποικιλία για το πόσες μέρες περάσανε από το τρύγο ,με τι φάρμακα ραντίστηκε τελευταία το αμπέλι ,σε τι φυτοπαθολογική κατάσταση ήταν τα σταφύλια ,το είδος των μικροοργανισμών που επικρατούν στη ζύμωση κλπ .Για όλα αυτά χρειάζεται μια καλή ενημέρωση και συνεργασία με το παραγωγό ,για να μπορεί να γνωρίζει ,και να έτσι να μπορεί να κάνει σωστές εκτιμήσεις.

Έτσι ,μια καλή συνεργασία παραγωγού και Οινολόγου ,θα μας δώσει και τα επιθυμητά αποτελέσματα .Να απολαμβάνουμε ένα κρασί ,όπως ακριβώς θα το θέλαμε ,χωρίς πολλά φάρμακα ,ελαφρύ και υγιές ,και να το χαιρόμαστε πρώτα εμείς ,και μετά οι φίλοι και γνωστοί μας!

Βασικές οδηγίες για να φτιάξουμε ένα καλό κρασί

1/ Πρίν τρυγήσετε πάρτε φάρμακο για καθάρισμα , αλλά και απολύμανση του βαρελιού.

2/ Πρίν τρυγήσετε πάρτε το πρώτο φάρμακο από το Χημείο. Θα το ρίξετε στο βαρέλι την ώρα που το γεμίζετε με μούστο(όταν φτάσει στη μέση του)

3/ ΟΧΙ σάπια ή άγουρα σταφύλια-βλάπτουν όλο το μούστο.

4/ ΟΧΙ σιδερένια δοχεία –μόνο πλαστικά

5/  Ο καλύτερος τρόπος να ανεβάσουμε το βαθμό,είναι να ανακατέψουμε το μούστο ,με άλλο μούστο μεγαλύτερου βαθμού. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε σταφίδα(στουμπισμένη).Αν βάλουμε ζάχαρη,τότε πρέπει να διαλυθεί ΚΑΛΑ πρίν , και μετά να πέσει λίγο –λίγο στο βαρέλι.

6/ Στον Οινολόγο πρέπει να δηλώσουμε τα σωστά κιλά, διότι αυτός δεν υπολογίζει μόνο το βαθμό, αλλά και πολλά άλλα πράγματα στο κρασί(όπως τα οξέα, το πεχά, ενωμένο διοξείδιο του θείου, ελεύθερο διοξείδιο του θείου, πτητική οξύτητα κλπ.). Εάν δεν γνωρίζει τα σωστά κιλά, δίνει λάθος φάρμακα και οδηγίες,όχι μόνο για το βαθμό αλλά και για όλα τα άλλα, με συνέπεια στο τέλος να μην έχουμε το επιθυμητό κρασί.

7/ Το βαρέλι πρέπει να το ανακατεύουμε στην αρχή του βρασμού κάθε μέρα έντονα , και πως το τέλος της ζύμωσης κάθε μια – δύο ημέρες  ήρεμα .

8/ Ο χώρος που ευρίσκονται τα βαρέλια, πρέπει να είναι καθαρός. Ο ασβέστης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαριότητα και απολύμανση. Δεν πρέπει να υπάρχουν μέσα στο χώρο αυτό άλλα δοχεία με ξύδι(θα μολυνθεί οπωσδήποτε το κρασί),ή με λάδι ή ζωοτροφές, ή άλλα πράγματα που έχουν έντονες οσμές(θα απορροφηθούν από το κρασί). Σε καμία περίπτωση επίσης δεν πρέπει να κυκλοφορούν εκεί ζώα-κότες κλπ. Επίσης πρέπει να είναι δροσερός ο χώρος (μπορούμε να βάλουμε και βρεγμένες λινάτσες-καθαρές-επάνω στο βαρέλι αν κάνει ζέστες).

9/ Όταν σταματήσει να βράζει τελείως, πάμε δείγμα στον Οινολόγο, να δεί αν έχει ξεβράσει .Αν κλειστεί νωρίτερα υπάρχει κίνδυνος την άνοιξη ,να ξαναπάρει βράσιμο!!!.Αν έχει τελειώσει η ζύμωση, ο Οινολόγος μας θα μας δώσει ότι φάρμακα χρειάζονται, και θα πρέπει μετά να κλείσουμε αεροστεγώς το βαρέλι μας.

10/ Ένα καλό κρασί , θέλει καλό σταφύλι (όχι σάπια, όχι άγουρα), καθαριότητα (συνθήκες υγιεινής σε όλες τις φάσεις της Οινοποίησης), και μεράκι (τόσο από το παραγωγό όσο και από τον Οινολόγο).

Και στην Υγεία Σας!!!

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot