Ηταν κάποτε συνοδοιπόροι
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”64915″ img_size=”full”][vc_column_text]Η επόμενη ημέρα σε κάθε χωρισμό, συναινετικό ή μη, ακόμη και στην πολιτική, είναι αντικειμενικά δύσκολη. Οσο προφανής είναι αυτή η διαπίστωση, άλλο τόσο προφανές είναι το γεγονός ότι όλα τα μέρη μιας πολιτικής σχέσης που τελείωσε απότομα δεν βιώνουν τις επιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει με την περίπτωση του Ποταμιού που αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής και πλέον ακολουθούν χωριστούς δρόμους και άρα ανταγωνιστικούς.
Η πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη και του ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε από την πρώτη στιγμή, επιχειρεί να εμφανίσει την εξέλιξη ως κάτι αναμενόμενο, που δεν θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στο εγχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και -σύμφωνα με τις πλέον σκληροπυρηνικές απόψεις- ίσως να λειτουργήσει λυτρωτικά και να αποφέρει πολιτικά κέρδη. Η δε συνολική αντίδραση των στελεχών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στο Ποτάμι.
Στον αντίποδα, από τη Σεβαστουπόλεως δικαιολόγησαν μεν απολύτως την «αναγκαία επιλογή» της εξόδου από τον ομοσπονδιακό φορέα, επιμένοντας στα επιχειρήματα περί αρχηγισμού της Φώφης Γεννηματά και «πασοκικής» θεώρησης του εγχειρήματος που δεν λάμβανε υπόψη τις γνώμες των υπολοίπων εταίρων, παρ’ όλα αυτά απέφυγαν να υψώσουν υπερβολικά τους τόνους, δίνοντας έμφαση στη δική τους αυτόνομη -από εδώ και πέρα- πορεία.
Φουλ επίθεση
Η προσπάθεια της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής ήταν εξαρχής να αποδυναμώσει τη σημασία της «απαγκίστρωσης» του Ποταμιού και ταυτόχρονα να αποκρούσει την κριτική ότι το εγχείρημα της διεύρυνσης έχει αποτύχει, καθώς πλέον απέμεναν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΙΔΗΣΟ, με μοναδικό νέο στοιχείο το όνομα του φορέα.
Σε αυτήν την απόπειρα «επικοινωνιακής καταιγίδας» προεξάρχοντα ρόλο διαδραμάτισαν οι περισσότεροι εκ των στενότερων συνεργατών της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και βουλευτές οι οποίοι -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- συγκαταλέγονται στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κ. Γεννηματά.
«Ο καθένας παίρνει τον δρόμο του και κρίνεται από τους πολίτες. Τέτοια εγχειρήματα δεν έχουν καμία τύχη, το Ποτάμι είχε 1-1,5% στις δημοσκοπήσεις πριν από την ένταξη στο Κίνημα Αλλαγής», υποστήριξε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., χρεώνοντας ολοκληρωτικά την ευθύνη της αποχώρησης στον Σταύρο Θεοδωράκη.
«Από την αρχή δεν ήταν ιδιαίτερα θερμός. Δεν ήθελε την ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Συνεχώς έδειχνε την ανάγκη του να υπάρχει κάτι χωριστό. Αρνήθηκε την εκλογή των συνέδρων και των οργάνων. Οι διαφωνίες στο Μακεδονικό είναι πρόσχημα. Κανείς δεν αρνήθηκε τον πλουραλισμό. Αρα το Μακεδονικό ήταν η πρόφαση για να υλοποιήσει μια προειλημμένη απόφαση. Η φιλοσοφία του είναι ότι δεν αντέχει να μην είναι αρχηγός στο κόμμα στο οποίο ανήκει», συμπλήρωσε (Ρ/Σ 24/7).
«Δεν ανησυχώ. Αν θέλετε, το να φύγει μια μόνιμη πηγή αντιπαράθεσης μας κάνει και καλό», τόνισε σε άλλη συνέντευξή του ο κ. Πρωτόπαπας, εκτιμώντας μάλιστα ότι το Ποτάμι «φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του δεκανικιού στο πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι».
«Εξι μήνες ήταν με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. H εξέλιξη ήταν απλά η τελική φάση μιας προαποφασισμένης-προσχεδιασμένης ενέργειας. Ηταν φανερό, αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου· υπήρχε εξ αρχής μια άρνηση αποδοχής του αποτελέσματος, που δημιουργούσε δεύτερες σκέψεις και αμφιθυμίες», σχολίασε στο ίδιο μοτίβο ο Μανώλης Οθωνας, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι «το πλαίσιο ήταν και ευρύχωρο και γενναιόδωρο για το ΠΟΤΑΜΙ» και «το πρόβλημα δεν ήταν οι λίγες διαφωνίες με εμάς, αλλά οι πολλές συμφωνίες με τον κ. Τσίπρα» (Ρ/Σ Θέμα FM).
«Η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν μια καλή λύση γιατί το βασικό ζητούμενο σε μια πολιτική κίνηση είναι η σαφήνεια. Δεν γίνεται να νοθεύεται το πολιτικό μήνυμα ενός ενιαίου πολιτικού χώρου, και με το Ποτάμι νοθευόταν», δήλωσε ο «βασιλικότερος του βασιλέως» Ανδρέας Λοβέρδος (ΣΚΑΪ).
«Εγιναν λάθη»
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για μια «δύσκολη και καθόλου ευχάριστη απόφαση», υπογραμμίζοντας ότι το Ποτάμι «είχε επενδύσει πολλά στο Κίνημα Αλλαγής», πλην όμως προέβλεψε ότι η τροπή των πραγμάτων θα είναι αμοιβαία επωφελής (Ρ/Σ ΣΚΑΪ).
Με εμφανή διάθεση να μην πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους μέχρι πρότινος συνοδοιπόρους του, πρόσθεσε: «Από δω και πέρα πρέπει να αναλωθούμε και οι δύο στην προσπάθειά μας για μια καλύτερη διακυβέρνηση και όχι σε μικρά και μεγάλα εσωτερικά καβγαδάκια».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, οι διαφωνίες για το Μακεδονικό ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», αναγνωρίζοντας ότι «έγιναν λάθη» από όλους. «Στην πολιτική δεν υπάρχει κάποιο “μάνιουαλ” που σου δείχνει να κάνεις μια διατεταγμένη κίνηση. Υπήρξαν κινήσεις και με δική μας ευθύνη και από την απέναντι πλευρά που τελικά δεν έδωσαν την ώθηση που θα θέλαμε στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής», συμπλήρωσε αυτοκριτικά.
Απαντώντας στο ερώτημα και την απορία που αφορά την από εδώ και στο εξής προοπτική του Ποταμιού δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «δυνατό και ενωμένο θα κάνει προσπάθεια να ακουστούν ξανά έντονα οι θέσεις και οι αρχές του, επανεκκινώντας τις μηχανές στο φουλ», ως μία «φιλελεύθερη δύναμη με μεταρρυθμιστική ορμή και σύγχρονες αντιλήψεις». Διευκρινίσεις για τη στάση των βουλευτών παρείχε ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, αναφέροντας ότι όλοι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης, ενώ επανέλαβε την απόφαση για συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο.
Με μετριοπάθεια τοποθετήθηκε η ΔΗΜΑΡ. «Η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής προφανώς και δεν είναι θετική εξέλιξη. Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις δεν δικαιολογούν την αποχώρηση καθώς αυτή οδηγεί στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», ανέφερε η ανακοίνωση της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Το ΚΙΔΗΣΟ δεν προέβη σε κάποιο επίσημο σχόλιο.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]