Η ώρα του διαγγέλματος: Γιατί διάλεξε ο Τσίπρας να κηρύξει από την Ιθάκη το «τέλος των μνημονίων»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69107″ img_size=”full”][vc_column_text]Από χθες η Ελλάδα βρίσκεται επισήμως εκτός μνημονίων. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα σφραγίσει με ένα διάγγελμα την έξοδο αυτή και το πέρασμα της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.
Αρκετά σενάρια έχουν πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι σε ό,τι αφορά στον τόπο από τον οποίο θα κάνει το διάγγελμα ο πρωθυπουργός. Αρχικά είχε ακουστεί το Καστελόριζο καθώς εκεί είχε ανακοινωθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου η υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.
Το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί πάντως είναι ότι το διάγγελμα θα πραγματοποιηθεί από την Ιθάκη, ένα νησί που συμβολίζει το τέλος της Οδύσσειας που πέρασε η χώρα.
Οι συμβολισμοί με το τέλος της Οδύσσειας είναι προφανείς.
Ωστόσο, αυτό που θέλει να επισημάνει η κυβέρνηση είναι ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια χάρη και στην στοχοπροσήλωση των τελευταίων τριών ετών, αλλά και επειδή «δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με τις πολιτικές και τις αντιλήψεις που την οδήγησαν στα μνημόνια».
Μιλώντας για την Ιθάκη, ορισμένοι θυμίζουν τους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη, επιχειρώντας να δημιουργήσουν σταδιακά ένα νέο αφήγημα… «τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει».
Το δεύτερο στοιχείο που θέλει να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός σχετίζεται με το στίγμα, τις αρχές και τους στόχους των πολιτικών που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Η μεταμνημονιακηεποχή που ξεκινά βρίσκει τα ελληνικά νοικοκυριά κάτω από την ασφυκτική πίεση των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν και είναι σίγουρο πως το κόστος όλων των μνημονίων θα εξακολουθήσει να το πληρώνει η χώρα για χρόνια .
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αναφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού την τελευταία οκταετία ,στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, αλλά και στο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Στη Θεσσαλονίκη άλλωστε αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά μέτρα που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, αλλά και προφανές προεκλογικό άρωμα
Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα
Το επόμενο βήμα του Αλέξη Τσίπρα είναι η ανασυγκρότηση της κυβέρνησης, με στόχο να εμπεδωθεί η διεύρυνση της πολιτικής επιρροής της.
Στο πλαίσιο αυτό δύο κορυφαία στελέχη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, τονίζουν (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») την σημασία που έχει στη μεταμνημονιακή περίοδο η δημιουργία μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων, ως «ανάχωμα στη συντήρηση και την ακροδεξιά».
Παράλληλα με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό θα υπάρξει και ανασχηματισμός στο κόμμα. Είναι ειλημμένη απόφαση η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών του 2019.
Αυτό σημαίνει ότι πολιτικά πρόσωπα θα μετακινηθούν από το κόμμα προς την κυβέρνηση, αλλά και από την κυβέρνηση προς το κόμμα.
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν την κομματική «πυραμίδα», καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που επιδιώκεται να πάνε στην Κουμουνδούρου. Σημειώνεται ότι πριν από την ΔΕΘ θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]