Η ψυχοφθόρα διαδικασία των Πανελληνίων…
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28798″ img_size=”full”][vc_column_text]Η επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις που οδηγεί στην πολυπόθητη εισαγωγή σε κάποιο από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, έχει ταυτισθεί από γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και το σύνολο της κοινωνίας με την εξασφάλιση ενός καλύτερου επαγγελματικού μέλλοντος για τους εφήβους.
Επενδυμένες με τέτοιες προσδοκίες οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι λογικό να συνοδεύονται από έντονο άγχος, φόβους και ανησυχίες, τόσο για τους ίδιους τους υποψήφιους όσο και για το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Με το βάρος για τον ίδιο τον υποψήφιο να είναι υπερβολικά μεγάλο αφού εκτός από το δικό του άγχος για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, την απομνημόνευση του όγκου των πληροφοριών, τις επαναλήψεις και τα τεστ, έχει να διαχειριστεί το άγχος των γονιών του για επιτυχία, κάποιες φορές των δασκάλων του που πιέζουν για επιδόσεις αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.
Αυτή όμως η επιβάρυνση μπορεί να βιωθεί από τους εφήβους με διαφορετικό τρόπο. Ή να έχουμε μια υγιή αντίδραση όπου το άγχος λειτουργεί ως κίνητρο για συνέχιση της προσπάθειας ή να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων στο επίπεδο του σώματος (ταχυκαρδίες, διαταραχές στον ύπνο) στο επίπεδο των συναισθημάτων και της έκφρασης (ψυχολογικές μεταπτώσεις, εναλλαγές διάθεσης) αλλά και της σκέψης (μπλοκαρίσματα, κενά μνήμης κλπ). Ο ρόλος των γονιών εδώ είναι σημαντικός. Γιατί από την στάση τους και τη σημασία που αποδίδουν στις επιδόσεις των παιδιών στις εξετάσεις θα βοηθήσουν ή θα εμποδίσουν ενε τέλει την ίδια την προσπάθεια τους.
Ο γονιός θα χρειαστεί να κρατήσει μια στάση κατανόησης βάζοντας τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση και βοηθώντας τον έφηβο να κατανοήσει ότι η επιτυχία στις Πανελλήνιες είναι μεν σημαντική όχι όμως καθοριστική για τη ζωή του.
Οι επιλογές και οι δυνατότητες που θα έχει στη διάθεση του είναι πολυάριθμες όσο κι αν δεν είναι πάντα ορατές…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]