FOLLOW US: facebook twitter

«Η ΦΟΝΙΣΣΑ» του Α. Παπαδιαμάντη στον Πύργο

Ημερομηνία: 30-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

fonissa-pyrgos-oloi-mazi

Θεατρική παράσταση με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Φιλοσόφου στον  ρόλο της Χαδούλας

Διοργάνωση Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Το κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «ΦΟΝΙΣΣΑ» σε θεατροποιημένη μορφή, με την  δημοφιλή  ηθοποιό Φωτεινή Φιλοσόφου, σε έναν ρόλο- πρόκληση όπου υποδύεται την παιδοκτόνο Χαδούλα, μια γυναίκα βουτηγμένη σε έναν κύκλο αίματος, παρουσιάζει την Τετάρτη 5 Απριλίου στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, ο Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, σε δύο παραστάσεις 7 μμ και 9μμ.

Μέρος των εσόδων  των παραστάσεων θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς του Συλλόγου ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

fonissa-pyrgos-oloi-mazi4

Ο Παπαδιαμάντης είναι ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων, με ίσκιο θεόρατο, που όσο υπάρχει ελληνική γλώσσα θα μας ακολουθεί για πάντα. Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι η Χαδούλα ή Φραγκογιαννού, που κυριαρχείται από την εγκληματική ιδέα της βρεφοκτονίας και διαπράττει μια σειρά από φόνους μικρών κοριτσιών.

Μεγάλο θέμα του έργου και ζήτημα ανάλυσης και ερμηνείας αποτελεί η ύπαρξη ή όχι τύψεων και ενοχής εκ μέρους της Χαδούλας, ενώ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει το τέλος του έργου στο οποίο η Χαδούλα βρίσκει τον θάνατο ανάμεσα στη θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Αναλύσεις διαφόρων προσεγγίσεων, ψυχολογικές  βιολογικές, εγκληματολογικές,  φωτίζουν διαφορετικές σκοπιές ενός έργου που αποτελεί  μία μοναδική καταβύθιση του συγγραφέα στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του. Ενός έργου που έχει ως έτερο πρωταγωνιστή την κοινωνία και την  κοινωνική αδικία, αφήνοντας στο θεατή να απαντήσει στο ερώτημα, αν η Χαδούλα, μέσω των φόνων, επιδεικνύει μία στρεβλή χειρονομία αγάπης. Στρεβλή, καθώς η ίδια δεν έμαθε ποτέ, ούτε από την μητέρα της, ούτε από τον σύζυγό της, το αληθινό νόημα του όρου

fonissa-pyrgos-oloi-mazi3

 Πάντως η ερμηνεία της Φωτεινής Φιλοσόφου στην «Φόνισσα» έχει εισπράξει διθυραμβικά σχόλια και οι κριτικοί κάνουν λόγο για συγκλονιστική ερμηνεία. Στον ρόλο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ως αφηγητή, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Νικολαϊδης. Την πρωταγωνίστρια πλαισιώνουν οι ηθοποιοί Βούλα Κώστα, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Θοδωρής Προκοπίου και Γιάννης Νικολαϊδης.

fonissa-pyrgos-oloi-mazi2

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης

Θεατρική προσαρμογή: Κώστας Πολιτόπουλος

Σκηνικά: Όλγα Σχοινά

Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαϊδης

Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαϊδης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot