Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33806″ img_size=”full”][vc_column_text]Του Δημήτρη Τερζή
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.
Το νομοσχέδιο ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την αναδιαμόρφωση της Δημόσιας Υγείας και το δεύτερο μέρος αφορά διάφορες διατάξεις θεμάτων που εκκρεμούσαν καιρό τώρα και έπρεπε να δρομολογηθούν.
Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του ΠεΔΥ και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα δύο επιπέδων.
Στο πρώτο επίπεδο περιλαμβάνονται οι τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ), τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία και τα Τοπικά Ιατρεία.
Σε αυτό εντάσσονται εργαζόμενοι υγείας στο ΕΣΥ αλλά και ιδιώτες πάροχοι υγείας συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στο δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνονται οι παροχές που προσφέρονται απ’ τα Κέντρα Υγείας.
Στόχος είναι η ενίσχυσή τους με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να συμπληρώνουν τις δομές του πρώτου επιπέδου και να υπάρχει ουσιαστική κάλυψη του εγγεγραμμένου πληθυσμού.
Ενισχυτικά επίσης ως προς τον ρόλο της ΠΦΥ είναι και τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια που θα λειτουργούν σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, όπως επίσης και τα Κέντρα Ειδικής Φροντίδας (φυσικοθεραπεία, ειδική αγωγή, παιδοδοντιατρική κ.ά.).
Για τη στελέχωση των ανωτέρω υπηρεσιών έχει γίνει γνωστό πως θα γίνουν προσλήψεις 3.000 ατόμων (1.300 γιατροί, 1.700 λοιπές ειδικότητες), ενώ θα υπάρχει και σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως για την κάλυψη του μέτρου του «οικογενειακού γιατρού».
Οι τελευταίοι θα έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό και ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και ανά εβδομάδα.
Οι συμβάσεις θα γίνονται μέσω των ιατρικών συλλόγων και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, προβλέπεται η απευθείας σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιώτη γιατρό.
Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού –είτε αυτός ανήκει σε μονάδα υγείας του ΕΣΥ είτε είναι ιδιώτης– αναβαθμίζεται σε βάθος χρόνου, καθώς θα έχει την ευθύνη παραπομπής του εκάστοτε περιστατικού σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια μονάδα υγείας (εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά).
Παράλληλα, θα είναι υπεύθυνος και για τη σωστή τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας κάθε ασθενή, στον οποίο θα είναι συγκεντρωμένο το πλήρες ιατρικό ιστορικό του.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται η μαιευτική φροντίδα με δύο τρόπους: πρώτον, με τη θεσμοθέτηση του «Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών – Μαιευτών» που θα συγκροτηθεί σε κάθε υγειονομική περιφέρεια και θα έχει πρόσβαση στις κατά τόπους μονάδες υγείας και, δεύτερον, με τη χορήγηση του δικαιώματος συνταγογράφησης τεστ Παπανικολάου αλλά και άλλων σχετικών με την κύηση εξετάσεων στους επαγγελματίες Υγείας του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής.
Αλλες διατάξεις
Οι κυριότερες από τις λοιπές διατάξεις που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία και περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:
■ Η σύσταση συνολικά 465 θέσεων γιατρών του ΕΣΥ για τη στελέχωση και την αυτοτέλεια των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) στα δημόσια νοσοκομεία.
Υπενθυμίζεται ότι μακροπρόθεσμος στόχος του υπουργείου είναι το προσωπικό των ΤΕΠ να λειτουργεί ανεξάρτητα απ’ το προσωπικό του νοσοκομείου στο οποίο στεγάζεται.
■ Αποσαφηνίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ).
■ Διαγράφονται οι οφειλές σε δημόσια νοσοκομεία και μονάδες υγείας ανασφάλιστων πολιτών, οι οποίες είχαν βεβαιωθεί απ’ τα λογιστήρια των ιδρυμάτων αυτών και αρκετές εκ των οποίων είχαν σταλεί στις Εφορίες για είσπραξη.
Πηγή: Efsyn[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]