FOLLOW US: facebook twitter

Η πανώλη «εξαφάνισε» αρνί και παϊδάκια από την αγορά

Ημερομηνία: 07-08-2024 | Συντάκτης:

Αγωνία κρεοπωλών για το Δεκαπενταύγουστο

  • Επηρεασμένοι και ανήσυχοι οι καταναλωτές- Στάση αναμονής από τους επαγγελματίες που έχουν προσαρμοστεί τα νέα δεδομένα

Γράφει η Κική Κολοβέρου

Αρνί, παϊδάκια και προβατίνα… έχουν εξαφανιστεί, όπως ήταν αναμενόμενο από την αγορά και της Ηλείας, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα και στο Νομό μας και όλοι οι εμπλεκόμενοι (κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης) αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη του σοβαρού αυτού ζητήματος καθώς πλησιάζει Δεκαπενταύγουστος που ως γνωστόν η κατανάλωση του συγκεκριμένου κρέατος είναι σε πρώτη ζήτηση.

Τα σφαγεία και στην Ηλεία παραμένουν κλειστά, η μετακίνηση των ζώων απαγορεύεται, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και την ίδια ώρα κρεοπωλεία, ψητοπωλεία και ταβέρνες προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανώλης. «Είμαστε σε στάση αναμονής ωστόσο έχουμε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων και στην περιοχή μας, τα σφαγεία έχουν κλείσει οπότε οι κρεοπώλες του Νομού που πωλούν όπως εμείς ντόπια κρέατα, δεν έχουν αμνοερίφια στα ψυγεία τους» επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ηλείας κ. Στάθης Παπανδρέου τονίζοντας πως οι καταναλωτές είναι επηρεασμένοι και ανήσυχοι και είναι λογικό, ρωτούν να μάθουν για τις εξελίξεις και αν οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να προμηθευτούν ξανά και με ασφάλεια τα συγκεκριμένα κρέατα «Γνωρίζουν σαφώς ότι η πανώλη που έχει προσβάλει κάποια αιγοπρόβατα δεν είναι κολλητική για τον άνθρωπο ωστόσο και να θέλει κάποιος να αγοράσει αρνί για παράδειγμα, δεν μπορεί να βρει στα τοπικά κρεοπωλεία. Για την ώρα είμαστε σε εβδομάδα νηστείας για τον Δεκαπενταύγουστο και αναρωτιόμαστε και εμείς αλλά και οι καταναλωτές τι θα γίνει και αν επιτραπεί και πάλι η σφαγή και η διάθεση αμνοεριφίων από τα κρεοπωλεία. Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα σφαγεία, αλλά κι αν υπάρξει άρση μετακίνησης» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε πως αν συνεχιστούν οι απαγορεύσεις, είναι θέμα χρόνου να επηρεαστεί συνολικά η λειτουργία της αγοράς.

Απαγορεύσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥπΑΑΤ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα και η μετάδοση της νόσου. Η πανώλη αποτελεί μεταδοτική ιογενή ασθένεια που προσβάλλει αίγες και πρόβατα, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα είναι ο υψηλός πυρετός, δύσπνοια, αδυναμία και υπνηλία, διάρροια, υγρά στο πρόσωπο του ζώου και δυσοσμία από το στόμα. Η μετάδοσή της γίνεται όταν το ζώο έρθει σε επαφή με άλλο ζώο που νοσεί, αλλά και μέσω των εκκρίσεων, όπως σάλια, ούρα, δάκρυα, κόπρανα, μολυσμένη τροφή, νερό και τα μέσα μεταφοράς των ζώων.

Είναι σημαντικό, σε περίπτωση υποψίας ασθένειας, να ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιοι και να απομονωθεί το ζώο που νοσεί, καθώς και το κοπάδι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς του νοσήματος. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε οποιαδήποτε παράνομη αγοραπωλησία ζώων, ενώ σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα σφαγεία, αλλά κι αν υπάρξει άρση μετακίνησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ν. Ηλείας κ. Στάθης Παπανδρέου και τόνισε πως αν συνεχιστούν οι απαγορεύσεις, είναι θέμα χρόνου να επηρεαστεί συνολικά η λειτουργία της αγοράς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot