Η «Νεράιδα» του Γιάννη Λάτση στο Κατάκολο: Το ιστορικό πλωτό Μουσείο της οικογένειας έπιασε λιμάνι
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”70532″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα», το μοναδικό στη χώρα μας που έχει τη δυνατότητα να κάνει πλόες, κατέπλευσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι Κατακόλου. Δηλαδή, εκεί που ξεκίνησε η ιστορία του ιδιοκτήτη του Γιάννη Λάτση. Αφορμή για την εδώ παρουσία του ιστορικού πλοίου είναι η εκδήλωση για την ονοματοδοσία του λιμένα Κατακόλου και την τιμή που θα απονείμει ο δήμος Πύργου στην κόρη του αείμνηστου Γιάννη Λάτση, Μαριάννα, παραδίδοντας το χρυσό κλειδί της πόλης.
Σκοπός του πλωτού αυτού μουσείου, μεταξύ άλλων, είναι η ανάδειξη της ιστορίας του πλοίου «ΝΕΡΑΪΔΑ» και της επιχειρηματικής ιστορίας του ιδιοκτήτη του Γιάννη Λάτση, η παρουσίαση της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της χώρας μας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά.. Ο Γιάννης Λάτσης αγόρασε το Laurana τον Δεκέμβριο του 1949 από μαλτέζικη ακτοπλοϊκή εταιρεία και στις αρχές του επόμενου έτους σάλπαρε για πρώτη φορά στον Αργοσαρωνικό με το όνομα που είχε λάβει από τους Ιταλούς ιδιοκτήτες της δέκα περίπου χρόνια πριν. Βαπτίστηκε «Νεράιδα» από τον Νικόλαο Πλαστήρα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ύδρας και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε εν πλω.
Η Εριέττα Λάτση ανάμεσα στον Γιάννη Λάτση (αριστερά) και στον Αμερικανό ηθοποιό Κίφτον Γουέμπ στην θαλαμηγό Νεράιδα σε αλλοτινές εποχές.
Το 2007, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του, η οικογένεια του Γιάννη Λάτση αποφάσισε τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο εντός του οποίου παρουσιάζονται δύο κεντρικές αφηγήσεις: η ιστορία του πλοίου, από τη ναυπήγησή του το 1939 έως και την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του σε πλωτό μουσείο το 2010 και η επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.
Το κοινωφελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα», που είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου, στόχο έχει την ανάδειξη του πεδίου της επιχειρηματικής ιστορίας, την προβολή της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας της χώρας μας στις νεότερες γενιές, καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (www.latsis-foundation.org), ως μία από τις βασικές περιοχές δραστηριοποίησης του ιδρύματος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]