FOLLOW US: facebook twitter

Η μεταμνημονιακή εποπτεία και τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης

Ημερομηνία: 11-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”65677″ img_size=”full”][vc_column_text]

Στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κριθεί το πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Το καθεστώς επιτήρησης που θα αντικαταστήσει την Μνημονιακή εποπτεία θα αναφέρεται στην απόφαση η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη σήμερα (Τετάρτη) εν όψει του αυριανού τελευταίου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές Eurogroup.

Εκπλήξεις δεν αναμένονται καθώς από το προηγούμενο Eurogroup είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους Θεσμούς για τη μετα-Μνημονιακή περίοδο. Ειδικά για την περίοδο έως το 2022 μαζί με το δύσκολο έργο της επίτευξης των ιδιαίτερα υψηλών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει πιστή στην εφαρμογή μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις.

Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων θα ελέγχονται από τους Θεσμούς οι οποίοι θα παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και συντάσσουν εκθέσεις με τις οποίες θα περιγράφουν την υλοποίηση ή μη των μετα-μνημονιακών δεσμεύσεων.

Από τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων θα εξαρτάται και ο χρόνος εκταμίευσης των χρημάτων από τα ANFA’s και τα SMP’s δηλαδή για τα χρήματα που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων.

Η μετα-μνημονιακή εποχή

Παρά το γεγονός ότι η εποπτεία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή και οι δανειστές θα συνεχίσουν να ελέγχουν την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δεν θα μπορούν να επιβάλουν μέτρα επιπλέον αυτών που η χώρα έχει ήδη ψηφίσει κατά τη διάρκεια των Μνημονίων.

Δεν σημαίνει ότι η χώρα θα είναι απολύτως ανεξάρτητη καθώς όπως όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη ελέγχεται και αυτή για την ευθυγράμμιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών με τους στόχους και τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί σε ενωσιακό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο καλύπτει 3 τομείς συντονισμού της οικονομικής πολιτικής:

-τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εστιάζουν στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»

-τις δημοσιονομικές πολιτικές, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών   σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

-την πρόληψη υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση νέων αποκλίσεων τα ελεγκτικά όργανα της Ε.Ε θα παρέμβουν προκειμένου να ζητήσουν τη λήψη μέτρων προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους.

Τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης

Το κείμενο για το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας δεν αναμένεται να κάνει αναφορά σε περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ήδη συμφωνηθέντων δημοσιονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των φόρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτές οι συζητήσεις γίνονται ήδη με τους Θεσμούς, αλλά δεν πρόκειται να περιληφθούν στα κείμενα που θα περιγράφουν τις μετα-μνημονιακές δεσμεύσεις.

Πηγή: huffingtonpost.gr

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot