FOLLOW US: facebook twitter

«Η μεγαλύτερη τιμή αξίζει στην κοινωνία του Πύργου»: Επίτιμοι δημότες Πύργου οι υπουργοί Π. Κουρουμπλής και Γ. Τσιρώνης

Ημερομηνία: 17-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33136″ img_size=”full”][vc_column_text]Τι είπαν στις ομιλίες τους κατά την διάρκεια της εκδήλωσης

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη σε επίτιμους δημότες Πύργου, των υπουργών Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, το απόγευμα του Σαββάτου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης. Η χαρά του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, για την επιβράβευση των δύο υπουργών που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών που ταλάνισε τουλάχιστον για μια τετραετία το δήμο, αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές της Ηλείας. Η λειτουργία του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς όπως δρομολογήθηκε, έδωσε την ανάσα στα σκουπίδια και όπως επισημάνθηκε και από τα τιμώμενα πρόσωπα, σημαντική ήταν η συμβολή στην επίλυση, η σύγκλιση των δύο πόλεων Πύργου και Αμαλιάδας αλλά κυρίως η στάση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ και δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

Η εκδήλωση στην κατάλληλα διαμορφωμένη για την περίσταση αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ξεκίνησε με την παρουσίαση από το δικηγόρο Νίκο Λαϊνόπουλο και την προβολή βίντεο με την ιστορία των σκουπιδιών. Ακολούθησε η ανάγνωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο Δημήτρη Μεσσαλά και οι παρουσιάσεις του προφίλ των δύο τιμώμενων προσώπων. Για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, μίλησε ο Ηλείος υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτριος  Μπαξεβανάκης, ενώ για τον Γιάννη Τσιρώνη ο Προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεώργιος Κρεμλής.

«Πράξαμε ότι οφείλει να πράττει ένας πολίτης»

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής στην ομιλία του σχολίασε πως ο ίδιος και ο Γιάννης Τσιρώνης έπραξαν ότι οφείλει να πράττει ένας πολίτης που η πολιτεία του αναθέτει ένα δημόσιο ρόλο. «Είναι συγκινητική στιγμή γιατί δεν παύει να είμαστε άνθρωποι και να κυριαρχούν μέσα μας στιγμές και συναισθήματα. Θέλω μέσα από την εμπειρία μου στο δημόσιο βίο να πω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει πολλά εάν οι δημόσιοι άνδρες είχαν πάντα το κουράγιο της αυθυπέρβασης». Τόνισε πως το θέμα των σκουπιδιών ήταν μια σκληρή πραγματικότητα για την οποία έγινε σκληρή δουλειά. «Η υπόθεση αυτή δεν θα είχε αποτέλεσμα εάν δύο άνθρωποι δεν είχαν το κουράγιο να δώσουν τέλος σε μία διαμάχη δεκάδων χρόνων  ανάμεσα σε δύο πόλεις. Βλέπεις ότι η διαμάχη τρώει τις σάρκες της τοπικής κοινωνίας.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος κατάλαβαν ποια είναι η ευθύνη και η υποχρέωσης τους, να κάνουν δηλαδή την υπέρβαση και να συμφωνήσουν να αφήσουν το δρόμο ανοιχτό για να ξεκινήσει η κατασκευή του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά. Με βάση αυτή την συνεργασία προχωρήσαμε στην εκκαθάριση αυτού του αντιαισθητικου τοπίου που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή και αδικούσε την ιστορία και τους ανθρώπους της. Έτσι συνεργαστήκαμε. Όχι εύκολα αφού υπήρξαν πολύ δύσκολες στιγμές που οι συνεδριάσεις μας κράτησαν έως αργά. Έπρεπε να βρεθούν τρόποι για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Είναι ανάγκη ως κοινωνία να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεργασίας.

Βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και κοινωνικές πολιτικές αλλά δεν δικαιούμαστε μπροστά σε τέτοιες συνθήκες να αγνοούμε το δικαίωμα των μικρών παιδιών και όλων των πολιτών να ζουν σε ένα εξαιρετικά υγιεινό περιβάλλον. Έκανα και προς τους συμπατριώτες μου αυτό που η δική μου συνείδηση μου επέβαλλε. Υπάρχουν στιγμές που οφείλεις να υπερβαίνεις το κάθε κόστος εάν θες να είσαι σύμφωνος με τη συνείδησή σου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

«Η κοινωνία του Πύργου δεν κουκούλωσε το πρόβλημα»

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης μίλησε για την εξέλιξη του προβλήματος στον Πύργο και την Ηλεία που δεν διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως περισσότερο από το 80% των αστικών αποβλήτων εξακολουθούν και σήμερα να θάβονται, είτε σε χώρους υγειονομικής ταφής, είτε σε παράνομες χωματερές. Θάβονται δηλαδή 500 ευρώ και πληρώνονται άλλα τόσα για τη διαδικασία ταφής. «Η κοινωνία λοιπόν του Πύργου πλήρωσε με μεγάλη ένταση ένα πρόβλημα που περισσότερο ή λιγότερο ταλανίζει και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η διαφορά είναι ότι η κοινωνία του Πύργου δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια δεν  δέχθηκε να κουκουλώσει το πρόβλημα, δηλαδή να στείλει τα σκουπίδια της από την πίσω πόρτα σε κάποιον ΧΥΤΥ μιας άλλης πόλης. Οι κάτοικοι του Πύργου τίμησαν τον τίτλο του Πολίτη και διεκδίκησαν λύση βιώσιμη» είπε συμπληρώνοντας πως η μεγαλύτερη τιμή αξίζει στην κοινωνία του Πύργου που αντιστάθηκε στην εύκολη νεοελληνική μη λύση να πετάξει το μπαλάκι στην πόρτα του γείτονα.

Αναφέρθηκε όμως και στην κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση… «Η γνωστή σε όλες και όλους μας διαπλοκή, που οδήγησε την χώρα μας στη χρεοκοπία και στα πρόθυρα της κοινωνικής κατάρρευσης, έβαζε διαρκή εμπόδια στην ανάπτυξη της οριστικής λύσης που είναι μία και μοναδική σε όλο τον κόσμο: ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Γιατί πίσω από τον νεωτερικό τίτλο «κυκλική οικονομία» βρίσκεται πολύ απλά η αρχαία σοφία. Η ίδια η φύση δεν «πετά», ανακυκλώνει, το ίδιο έκαναν και οι παππούδες μας τα παλιότερα χρόνια. Είναι πολύ πρόσφατη η καλλιέργεια της νοοτροπίας να πετάμε, να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους σαν να ήταν ανεξάντλητοι. Κι όλα αυτά δεν είναι τυχαία: οικονομικά συμφέροντα έβλεπαν τα σκουπίδια σαν μία ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών.

Εκεί που στην υπόλοιπη Ευρώπη κερδίζουν χρήματα από τα αστικά απορρίμματα, εμείς ως πολίτες πρέπει να χρυσοπληρώσουμε για να τα ξεφορτωθούμε. Τα σκουπίδια στους δρόμους του Πύργου ήταν ένας στυγνός εκβιασμός για να αναγκαστούν οι δημοτικές αρχές σε όλη την Ελλάδα να υπογράφουν χρυσά συμβόλαια για πολλά χρόνια. Άρα σήμερα οφείλουμε να τιμήσουμε και τον ΦΟΣΔΑ Ηλείας, που όχι μόνο δεν κουκούλωσε το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα δεν βιάστηκε να το λύσει φαραωνικά, φορτώνοντας στους δημότες υπέρογκα οικονομικά βάρη».

Ο κ. Τσιρώνης μίλησε και για μια ακόμα αιτία των βουνών των σκουπιδιών, μια ακόμα ελληνική παθογένεια. «Η φεουδαρχική λογική που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας. Στην Ελλάδα για δεκαετίες οι πολίτες ήταν θύματα διαρκούς ασυνεννοησίας: Πηγαίναμε στα υπουργεία, μας έλεγαν ότι φταίει ο δήμαρχος. Πηγαίναμε στον δήμαρχο κατηγορούσε τον περιφερειάρχη. Πηγαίναμε στον δασάρχη κατηγορούσε το κτηματολόγιο. Πηγαίναμε στο κτηματολόγιο κατηγορούσε τον Δασάρχη. Και φυσικά το ένα κόμμα κατηγορούσε το άλλο.

Ο λαός μας λέει: Διαίρει και βασίλευε!!! Ποιος όμως βασίλευε και ποιόν συνέφερε αυτή η κατάσταση; Για να είμαστε λοιπόν ειλικρινείς, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ σε αυτή την ευχάριστη βραδιά, εάν δεν είχαμε σπάσει τα στεγανά, αν δεν είχαμε πρώτα από όλα συμφωνήσει ότι η Αμαλιάδα δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον Πύργο. Τα συμφέροντα τους είναι κοινά. Οι υπουργοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους δημάρχους: για κάθε πρόβλημα που λύνουμε το όφελος είναι κοινό. Και για κάθε πρόβλημα που χρονίζει, ο πολίτης πληρώνει το κόστος και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Η ομιλία του δημάρχου Πύργου

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής στην ομιλία του εξήρε την προσφορά των δύο τιμώμενων προσώπων και στάθηκε στην περιγραφή του προβλήματος που ταλαιπώρησε την Ηλεία ολόκληρη για χρόνια. «Η αδυναμία  διαχείρισης των απορριμμάτων, οι λαθεμένες επιλογές και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους διαχειριστές αυτού του προβλήματος, είχαν προκαλέσει την κοινωνική αυτή τραγωδία. Από την πρώτη μέρα της θητείας μου βρήκα τα σκουπίδια παντού, έξω από τα σχολεία, το νοσοκομείο, το λιμάνι μας, σε κάθε γωνιά του Δήμου μας.

Δεν μπορώ να περιγράψω πως αισθανόμουν όταν κοίταζα τα μικρά παιδιά στα μάτια,  όταν άκουγα τα παράπονα των ηλικιωμένων και την οργή των νεοτέρων. Πίστεψα σε σας κύριοι Υπουργοί  και αγαπητοί μου φίλοι και είχα την μεγάλη τιμή να με εμπιστευτείτε. Η ειλικρίνεια και η συνέπεια σφράγισαν  τη σχέση μας και με οδήγησαν στις πιο τολμηρές επιλογές της ζωής μου» … «Μετά από μια οδυσσειακή πορεία ανάμεσα σε αρχές, πολιτικές συνταγές, και στόχους, φτάσαμε στην Ιθάκη που για μας σηματοδότησε την  έκφραση της πολιτικής ηθικής.  Η κοινωνική τραγωδία, πράγματι τελείωσε για την πρωτεύουσα του Νομού και τους άλλους έξι Δήμους, με τον δικό μας τρόπο. Τη στιγμή της καταιγίδας δεν κρυφτήκαμε σε πολιτικές σπηλιές, μείναμε όλοι όρθιοι

την μετατρέψαμε σε ενέργεια και προχωρήσαμε στη λύση του μεγαλύτερου –επί δεκαετίες – προβλήματος του Νομού μας. Πολιτική και ηθική έλαμψαν στον ιερό τούτο τόπο όπως 2.500 χρόνια πριν» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύργου που αναφέρθηκε και στα θετικά αποτελέσματα της ανακύκλωσης στο δήμο. Στάθηκε επίσης και στη συμβολή του δημάρχου Ήλιδας και προέδρου του ΦΟΔΣΑ Χρήστου Χριστοδουλόπουλου. «Εδώ στην πόλη μας, στον Πύργο, πάλλεται η καρδιά της προόδου που θεμελιώθηκε πάνω στη συμφιλίωση των δυο μεγάλων πόλεων και στο αξίωμα ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να γίνουμε ομογάλακτοι αδελφοί.

Γκρεμίσαμε τα συρματοπλέγματα του διαχωρισμού με την γείτονα μεγάλη πόλη της Αμαλιάδας και δώσαμε καινούργια προοπτική στον Νομό μας και ελπίδα για το μέλλον. Το πρόβλημα των απορριμμάτων δε λύθηκε μόνο με χρήματα, λύθηκε με κινήσεις  τακτικής και λογικής, με επιμονή και πάνω από όλα με αγάπη από όσους είχαν δυνατότητα, γι’ αυτούς που δοκιμάζονταν. Ο Χρήστος, ο Δήμαρχος της Ήλιδας, ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, με εμπιστεύτηκε και μαζί συνεργαστήκαμε και χάρηκαν όλοι τελικά οι συμπολίτες μας».[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1500271880597-9e0bb761-48ba-5″ include=”33140,33141,33142,33143,33144,33145,33146″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia