FOLLOW US: facebook twitter

Η «Μέδουσα» έθαψε τη βιομηχανική τομάτα

Ημερομηνία: 18-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33252″ img_size=”full”][vc_column_text]Σαπίζει στη λάσπη το προϊόν – Φόβοι για συνέπειες και από τον καύσωνα

Δύο χρόνια ο καιρός χτυπά αλύπητα την Ηλεία. Περιοχές όπως ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, πλήττονται συνεχώς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή.

Η «Μέδουσα», η κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα στην καρδιά του καλοκαιριού, έδωσε ένα μοιραίο χτύπημα στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας. Μια ημέρα πριν ανοίξουν τα εργοστάσια για την παραλαβή της παραγωγής, οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν τις καλλιέργειες και οι παραγωγοί αδυνατούν να προχωρήσουν στη συγκομιδή. Μέχρι να στεγνώσει η λάσπη, θα πνίξει το προϊόν που θα σαπίσει στα χωράφια.

Επί της ουσίας η παραγωγή χάνεται και μόνο με ένα θαύμα ίσως σωθούν κάποιες ποσότητες σε καλή ποιότητα. Απεγνωσμένα οι καλλιεργητές ζητούν τη βοήθεια της Πολιτείας και την άμεση έλευση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και να καλύψουν έστω το κόστος παραγωγής που είναι τεράστιο.

Στο οδοιπορικό μας στις καλλιέργειες της τομάτας στον Κάμπο της Ηλείας αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Τα όσα περιγράφουν οι παραγωγοί, αποτυπώνουν την απόγνωση για τη χαμένη παραγωγή.

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος Κάτω Αχαΐα

«Αυτό που έγινε την Κυριακή, δεν έχει ξανασυμβεί. Καλλιεργώ 20 χρόνια τομάτα. Είχαμε καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι. Η καλλιέργεια καταστράφηκε ενώ είμασταν έτοιμοι για τη συγκομιδή. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, να μπούμε μέσα. Η τομάτα σάπιζε, δεν πιστεύω ότι θα μαζέψουμε κάτι. Περιμένουμε πλέον τον επόπτη του ΕΛΓΑ. Είναι ολική η καταστροφή μετά την βροχή».

Καραθανάσης Θεόδωρος Λεχαινά

‘Είναι δεύτερη χρονιά που παθαίνουμε ζημιά. Πέρυσι ήταν νωρίτερα. Έχω 200 στρέμματα τομάτα και δεν πρόκειται να πάρουμε την παραγωγή που περιμέναμε. Να μας βοηθήσει η Πολιτεία γιατί τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα».

Αργύρης Παναγιωτόπουλος Λεχαινά

«Είναι δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα. Το βράδυ της Κυριακής έβρεχε πάνω από δύο ώρες με μεγάλη δύναμη. Σήμερα θα μπαίναμε στη συγκομιδή για την πρώιμη τομάτα για τον Κύκνο. Θα έχουμε πρόβλημα εκεί. Και στις όψιμες θα έχουμε πρόβλημα στο ριζικό σύστημα για να αναπτυχθούν. Περιμένουμε την κατανόηση της Πολιτείας. Αν έρθει και ο καύσωνας θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Είναι ολική η καταστροφή».

Νίκος Σωτηρόπουλος Λεχαινά

«Οι τομάτες ήταν έτοιμες για συγκομιδή. Θα ξεκινούσαμε σήμερα (σ.σ. χθες). Έριξε όμως υπερβολικό νερό και καταστραφήκαμε. Το προϊόν είναι μέσα στο νερό και σε πέντε μέρες να μαζευτούν οι τομάτες πάλι θα σαπίσουν. Θα κάνουμε αναγγελία στον ΕΛΓΑ περιμένοντας την αποζημίωση της Πολιτείας. Ο καιρός μας χτυπά δύο χρόνια τώρα. Δεν αντέχουμε άλλο, είναι το τελευταίο».

Βασίλης Βεσκούκης Λεχαινά

«Μας τελείωσε ο καιρός. Μας έδωσε ένα χτύπημα πέρυσι, μας δίνει κι άλλο φέτος, πριν μαζέψουμε την τομάτα. Μια μέρα πριν ξεκινήσουμε τη συγκομιδή. Για μια ημέρα, μας γονάτισε. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να κάνει κάτι, αλλιώς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν αντέχουμε άλλο. Τα έξοδα στην καλλιέργεια ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ».

Διονύσης Κοτίνης Λεχαινά

«Πάθαμε μεγάλη ζημιά, πριν ξεκινήσουμε την συγκομιδή. Και πέρυσι πάλι μας χτύπησε ο καιρός. Αν κάνει και καύσωνα δεν μένει τίποτα. Καταστρέφονται και ο καρπός και το φυτό, ενώ στις όψιμες και το άνθος. Είναι καταστροφή αυτό που συμβαίνει. Θέλουμε βοήθεια από τον ΕΛΓΑ και το Κράτος».

Τάκης Λαϊνάς γεωπόνος Λεχαινά

«Φέτος η εξέλιξη της καλλιέργειας στην τομάτα ήταν πάρα πολύ καλή και αποτελούσε τη μικρή ελπίδα που είχε απομείνει σε μια δύσκολη χρονιά. Δυστυχώς η βροχή δημιούργησε πρόβλημα. Πάντα η καλοκαιρινή βροχή προκαλεί προβλήματα στην τομάτα. Από τη μια το φυτό υποφέρει και θα καταρρεύσει από την υγρασία στη ρίζα και από την άλλη είναι η αδυναμία συγκομιδής με μηχανικά μέσα. Αν βρέξει πάλι η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Η πρώιμη ήταν πολύ καλή. Αν ακολουθήσει και καύσωνας θα είναι μεγαλύτερο το κακό. Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ».

Χρήστος Παλαιολόγος αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Είμαστε το επίκεντρο των ζημιών σε όλη την Ελλάδα. Ας δείξει κατανόηση η Κυβέρνηση, να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών της περιοχής. Από πέρυσι έως φέτος μηδενίσαμε. Είμαστε δύο χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρωτογενής τομέας έχει διαλυθεί. Όλοι οι βουλευτές του νομού ας αναδείξουν το πρόβλημα».

Νίκος Βεσκούκης Λεχαινά

«Σήμερα (σ.σ. χθες) καταστραφήκαμε. Είχαμε προετοιμαστεί για τη συγκομιδή και σταματήσαμε λόγω της μεγάλης νεροποντής. Βλέπετε τις τομάτες που ήταν έτοιμες να τις μαζέψουμε. Σε πέντε ημέρες αυτές θα σαπίσουν όλες. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο, καταστρεφόμαστε όπως πέρυσι. Ας έρθει η Πολιτεία να δει τα χάλια μας. Μόλις βγει ο καύσωνας θα σαπίσουν. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα ούτε με τρακτέρ, ούτε με τα πόδια. Το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα είναι πάνω από 600 ευρώ. Και δεν έχουμε πάρει όλο το ποσό των αποζημιώσεων από τις προηγούμενες καταστροφές».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot