FOLLOW US: facebook twitter

Η Κυλλήνη και η Ηλεία στην πρωτοπορία καινοτόμων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών έργων

Ημερομηνία: 21-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33359″ img_size=”full”][vc_column_text]Παρουσιάστηκε χθες στα Λεχαινά από τον Γ.Γ Νησιωτικής Πολιτικής Δ. Καλαματιανό το μεγάλο «πράσινο» έργο εγκατάστασης ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων στο λιμάνι της Κυλλήνης

Στην πρωτοπορία καινοτόμων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών έργων, βρίσκεται για πρώτη ίσως φορά η Ηλεία και εν προκειμένω η Κυλλήνη που μπαίνει σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης , καθώς υλοποιείται μέσω της δράσης  ELEMED στο λιμένα Κυλλήνης, η πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που ανοίγει πλέον νέους αναπτυξιακούς δρόμους για την περιοχή στις θαλάσσιες μεταφορές.

Την χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σινέ ΑΣΤΡΟΝ στα Λεχαινά, διοργάνωσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης και οι εταίροι του Ευρωπαϊκού Προγράμματος elemed, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ε.Ε. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν θεσμικοί, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος, Πηνειού Α. Καστρινός, ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Λ. Βαρουξής, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Λεβέντης,  αντιδήμαρχοι και φορείς του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης,   καθώς και αρκετός κόσμος που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρωτοπόρο αυτό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που έχει δρομολογηθεί για το λιμάνι της Κυλλήνης.

Κεντρικός ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης, ήταν ο Ηλείος Γ.Γ Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης Καλαματιανός που παρουσίασε και το Ευρωπαϊκό «Δράση ELEMED στο Λιμάνι της Κυλλήνης», ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης και πρόεδρος του Δ.ΛΤ Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και  o αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος.

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε αρχικά ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και  χαρά που βρίσκεται στην πατρίδα του την Ηλεία για να παρευρεθεί σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση και εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθεί  απρόσκοπτα και με επιτυχία η εγκατάσταση της πράσινης υποδομής εναλλακτικών καυσίμων στο λιμένα Κυλλήνης.

«Πιστεύω ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του λιμένα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, σε μια περίοδο μάλιστα που χαρακτηρίζεται από ένα πολύ δυναμικό και ραγδαία μεταβαλλόμενο τοπίο.

Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας. Η δράση Εlemed αποτελεί το πρώτο ναυτιλιακό εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Εθνικό Ταμείο Συνοχής, με σκοπό τον εξηλεκτρισμό των λιμένων και των πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καλαματιανός σκιαγράφησε μερικές από τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής σε ότι αφορά το λιμάνι της Κυλλήνης.

«Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της Κυλλήνης τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, έχει συντελέσει στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στο λιμένα, αρωγός των οποίων ήταν  πάντα το Υπουργείο μας.

Μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης του προσήνεμου μώλου, κατασκευάστηκε κρηπίδωμα κρουαζιεροπλοίων μήκους 250 μέτρων, νέος αλιευτικός λιμένας, υλοποιήθηκε η επέκταση του προβλήτα που έδωσε τη δυνατότητα για την πλεύριση δύο ή και τριών μεγάλων πλοίων και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές για την ανέλκυση σκαφών και την πρόσβαση Επιβατηγών και Οχηματαγωγών  πλοίων.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η περιβαλλοντική διάσταση και οι προβληματισμοί γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη οδηγούν στην υιοθέτηση δράσεων για την εν γένει διαχείριση και ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας, αλλά και επιμέρους λύσεων για τους λιμένες.

Για τους λόγους που προανέφερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μέσω της δράσης ELEMED στο λιμένα Κυλλήνης, υλοποιείται η πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι πραγματοποιείται η μελέτη, ο σχεδιασμός και η προώθηση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στις θαλάσσιες μεταφορές.

Επίσης, παρέχονται οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τόσο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία όσο και τον εξηλεκτρισμό των πλοίων.»

Το έργο αυτό αναβαθμίζει το ρόλο του λιμανιού της Κυλλήνης

Παράλληλα, ο κ. Καλαματιανός επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση του έργου, ο ο λιμένας μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και αναβαθμίζει το ρόλο της Κυλλήνης τόσο στο εκτεταμένο δίκτυο Διευρωπαϊκών θαλάσσιων Μεταφορών, όσο στον αναπτυξιακό πόλο του νομού Ηλείας (Πύργος – Αμαλιάδα). Επιπρόσθετα η παροχή νέων δυνατοτήτων ελλιμενισμού αναμένεται να συμβάλει θετικά τόσο στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όσο και στην ανάδειξη του πόλου ανάπτυξης στον άξονα Αδριατικής – Ιονίου.

«Η επιλογή του λιμανιού της Κυλλήνης για αυτό το σκοπό, αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, η οποία και θα συμβάλλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύοντας τη ναυπηγική δραστηριότητα σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης που εντάσσονται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η προετοιμασία για την εποχή των πλήρως εξηλεκτρισμένων υβριδικών πλοίων και των σύγχρονων ανταγωνιστικών λιμανιών, με εκμηδενισμό των αέριων ρύπων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με σημαντικά οφέλη για την δημόσια υγεία στα γύρω αστικά κέντρα, αποτελούν βασικές κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος. Το Υπουργείο μας συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα και θα προβεί στην ανάπτυξη και συμπλήρωση, όπου απαιτείται, του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με γνώμονα τη νομική θωράκιση της εν λόγω δραστηριότητας.»

Καταλήγοντας ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι υπό το πρίσμα των παραπάνω διαπιστώσεων, θα ήθελε να ενθαρρύνει όλους τους ενδιαφερόμενους να αντιμετωπίσουν με δυναμισμό και εξωστρέφεια τις δυνατότητες που διανοίγονται και να αγκαλιάσουν την πρώτη πιλοτική εγκατάσταση cold ironing στην Ελλάδα και ότι η αποτελεσματικότητα και η ανταγωνιστικότητα των λιμένων και των θαλασσίων μεταφορών στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιτυχία μας να ενσωματώσουμε το συντομότερο δυνατό καινοτόμες λύσεις στη λιμενική και μεταφορική βιομηχανία.

Διαβεβαίωσε δε, ότι το Υπουργείο θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης αλλά και των άλλων δήμων, που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του εθνικού λιμενικού συστήματος.

Μετά την ομιλία του κ. Καλαματιανού παρουσίασαν την δράση και το συγκεκριμένο έργο οι:

Παναγιώτης Μήτρου, Διευθυντής Ναυτιλιακής Τεχνολογίας και ο
Δημήτρης Λυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Μετσόβειο.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot