Η καρδιά υποφέρει το καλοκαίρι
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66088″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα προβλήματα καρδιάς που σχετίζονται με τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η εμφάνιση ή επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας καρδιοπάθειας, όπως είναι η στεφανιαία νόσος (στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου) και η καρδιακή ανεπάρκεια.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα οξέα καρδιακά επεισόδια συσχετίζονται με τις μετεωρολογικές μεταβολές κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Αναφορικά με τις ηλικίες των εισαχθέντων ασθενών στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες νοσούν μικρότερες ηλικίες (κάτω των 60 ετών) και τους χειμερινούς μήνες οι μεγαλύτερες ηλικίες (πάνω από 60 ετών).
Τα εργαζόμενα άτομα συχνότερα νοσηλεύονται για καρδιαγγειακά επεισόδια την άνοιξη και το καλοκαίρι, συγκριτικά με το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει με τους συνταξιούχους (έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και πιο ανθυγιεινή διατροφή).
Επίσης, στις αυξημένες θερμοκρασίες αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης ή/και θερμοπληξίας. Η αφυδάτωση αφορά, συχνότερα, τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα που λαμβάνουν διουρητικά ή τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολικά αλκοολούχα ποτά.
Τα προειδοποιητικά συμπτώματα είναι δίψα, ζάλη, αίσθημα αδυναμίας και καταβολής, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετοι και μυϊκές κράμπες.
Για να μη βρεθούμε εμείς, οι συγγενείς μας και οι φίλοι μας στη δυσάρεστη θέση να τρέχουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο μέσα στο καλοκαίρι, πρέπει να κάνουμε τα εξής:
■Συμβουλευόμαστε τον θεράποντα καρδιολόγο για τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνουμε (θαλάσσιο μπάνιο, βόλτες με σκάφος, περπάτημα, εργασία στον ήλιο και άλλα). Στις πολύ ζεστές μέρες αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και τις βόλτες σε εξωτερικούς χώρους και οι δραστηριότητες πρέπει να περιορίζονται στις πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.
■Δεν κολυμπάμε αμέσως μετά το φαγητό. Κολυμπάμε στα ρηχά και με παρέα. Η είσοδος στη θάλασσα πρέπει να γίνεται βαθμιαία, βρέχοντας τα πόδια, το στήθος, τα χέρια και στη συνέχεια όλο το σώμα. Οι πρωινές ώρες ή οι απογευματινές να προτιμώνται.
■Πρέπει να γίνεται τροποποίηση των δόσεων των λαμβανομένων φαρμάκων που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση (αντι-υπερτασικά, νιτρώδη, διουρητικά), η οποία συνήθως είναι χαμηλότερη τους καλοκαιρινούς, συγκριτικά με τους χειμερινούς μήνες. Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και διακοπή των αντι-υπερτασικών φαρμάκων πάντα με τη γνώμη του γιατρού μας.
■Αποφυγή αφυδάτωσης (κατανάλωση υγρών, κυρίως νερού, αποφυγή αλκοολούχων ποτών και καφεΐνης και όλα τα πιο πάνω).
■Τα φάρμακα να μην εκτίθενται στον ήλιο και να διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω από 30οC.
■Διακοπές στο βουνό, μέχρι 2.000 μέτρα υψόμετρο, δεν δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Σπάνια, μικρή δυσφορία, ταχυκαρδία, κόπωση, τα οποία υποχωρούν με τον εγκλιματισμό που γίνεται σε 2-3 ημέρες.
Όταν η ζέστη είναι υπερβολική
Χρήση κάποιου ανεμιστήρα ή κλιματιστικού
Συχνά ντους
Ελαφρά και δροσερά ρούχα (φαρδιά λευκά ρούχα)
Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, κυρίως νερού, για αποφυγή αφυδάτωση
Αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών
Τα γεύματα να είναι συχνά και μικρά.
Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω αναζητάμε την ιατρική βοήθεια[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]