FOLLOW US: facebook twitter

Η ιστορία κάνει κύκλους…

Ημερομηνία: 01-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28471″ img_size=”full”][vc_column_text]Κάθε αιώνας έχει τον δικό του Μεσαίωνα. Στον δικό μας- ο Μεσαίωνας- μπήκε πολύ νωρίς. Από τη πρώτη κιόλας δεκαετία. Με εμφύλιους πολέμους, με εκατοντάδες χιλιάδες περιπλανώμενους πρόσφυγες, με ξεριζωμό από πατρίδες και εστίες, με την ανασφάλεια και το φόβο, με πολύ φτώχεια και ανείπωτη απελπισία. Όσο για τα καθ’ ημάς, ζούμε και εμείς τον δικό μας Μεσαίωνα. Ίσως χωρίς πολέμους και βομβαρδισμούς, όμως με οικονομικό πόλεμο, με εκβιασμούς και πισώπλατα χτυπήματα, με φτώχεια και δυστυχία, με αναπόφευκτους εκπατρισμούς. Εδώ ο Μεσαίωνας μπήκε στη ζωή μας με τρόπο ύπουλο. Φορώντας τη μάσκα των μνημονίων όταν η κοινωνία αγνοούσε τι κρυβόταν πίσω απ’ αυτή.

Χωρίς βεβαίως η δική μας άγνοια να σημαίνει ότι όλα αυτά τα επαχθή μέτρα που μας φόρτωσαν έχουν κάποια πρωτοτυπία.

Αν ανατρέξουμε στις σελίδες της Ιστορίας θα ανακαλύψουμε ουκ ολίγα παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται.

Θα σας μεταφέρω λοιπόν τι αναγράφεται για τον επαχθή ΕΝΦΙΑ της εποχής του Βυζαντίου, τον επονομαζόμενο «φόλλις». Ο Μέγας Κωνσταντίνος αφού κατέγραψε τις περιουσίες όλων των πολιτών, τους επέβαλε τον «φόλλις» και τους εξεζούμισε. Αν μάλιστα είχαν την ατυχία να πεθάνει κάποιος γείτονας τους, τότε είχαν την υποχρέωση να πληρώνουν και το δικό του «μερίδιο»!

Κράτησε δε τόσο πολύ καιρό αυτός ο φόρος μέχρι που ο «πλούτος» των ανθρώπων εξαντλήθηκε με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τις πόλεις που ερημώθηκαν. Ανάλογη πρακτική ακολούθησε και ο Ιουστινιανός που αρνήθηκε πεισματικά να διαγράψει τα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο- συνήθης για την εποχή πρακτική- «για να μην είναι αδιάκοπα πνιγμένοι στα χρέη οι άποροι». Έτσι, οδήγησε τους πολίτες σε απόγνωση και τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μην ξαναγυρίσουν ποτέ. Έτσι χτίστηκαν οι μεγάλες αυτοκρατορίες την δόξα των οποίων ζήλωσαν νεότερες και σύγχρονες «μεγάλες δυνάμεις».

Δικαιώνοντας τον ορισμό «η Ιστορία είναι μια πινακοθήκη όπου υπάρχουν λίγοι αυθεντικοί πίνακες και πολλά αντίγραφα»…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia