FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία διεκδικεί και προπαντός δικαιούται… Και το αυτονόητο και το αναγκαίο

Ημερομηνία: 12-02-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51999″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα από τα διαχρονικά δυσεπίλυτα προβλήματα των δημόσιων πολιτικών και εν γένει της εγχώριας πολιτικής είναι ο τρόπος νομοθέτησης, ή καλύτερη η κυρίαρχη αντίληψη για το πώς γίνεται κάτι νόμος του κράτους. Η ρίζα του κακού εντοπίζεται στην επί χρόνια ανύπαρκτη έννοια της συνέχειας του κράτους. Όταν λέμε «δεν υπήρχε», εννοούμε ούτε καν ως θεωρητική παράμετρος στα πλάνα των κυβερνήσεων. Διότι τι κάνει βασικά μία κυβέρνηση; Χαράσσει την γενική πολιτική της χώρας. Αυτή ωστόσο προφανέστατα, αν και στην ελληνική περίπτωση καθόλου αναγκαία, δεν μπορεί να αλλάζει διαρκώς και για όλα τα ζητήματα, από υπουργό σε υπουργό ή από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Και έρχομαι στο δια ταύτα. Φυσικά και κανένας Ηλείος δεν μπορεί να είναι αντίθετος με τη δημιουργία μιας πανεπιστημιακής σχολής στην Ηλεία με τρία τμήματα και ειδικό αντικείμενο την πολιτιστική διαχείριση, παρότι μέσα σε ένα εύλογο διάστημα θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να ορίσει σαφώς και συγκεκριμένως τι εννοεί με τον όρο «πολιτιστική διαχείριση». Και βεβαίως είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας ο γνώμονας τον οποίο έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και με βάση τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μία ακαδημαϊκή αναδιάταξη δίκαιη, όσο και ορθολογική. Το δίκαιο όμως και κυρίως το ορθολογικό απαιτεί την αναγνώριση μίας απλής αλήθειας, την οποία έσπευσε να επισημάνει ο δήμαρχος Ήλιδας απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας με την φράση, «μας δίνετε το αυτονόητο και μας  υπεξαιρείτε το αναγκαίο».

Γιατί όσο αυτονόητο είναι ότι η Ηλεία έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό, άλλο τόσο αυτονόητο είναι ότι ο κάμπος της αποτελεί κινητήριο δύναμη της εθνικής αγροτικής παραγωγής, χωρίς καν να έχουν αξιοποιηθεί στο σημαντικό βαθμό οι πασιφανείς δυνατότητές του. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεν σε ενικό αριθμό όταν μίλησε για το συγκριτικό πλεονέκτημα του κάθε νομού, αλλά θα μας επιτρέψει να θεωρήσουμε –χωρίς ξαφνικά να έχουμε καβαλήσει κανένα καλάμι– ότι η περιοχή μας (όπως και πολλοί άλλοι νομοί) διαθέτει περισσότερα του ενός συγκριτικά πλεονεκτήματα, ήτοι, αγροτικό, τουριστικό και φυσικά πολιτιστικό. Γιατί το ένα θα πρέπει να αποκλείει το άλλο; Εκτός αν κάτι δεν κατάλαβα καλά…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot