FOLLOW US: facebook twitter

Η Ελλάδα της κατάθλιψης

Ημερομηνία: 07-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”35175″ img_size=”full”][vc_column_text]Αισιοδοξία; Η λέξη αυτή έχει εξαφανιστεί για τους Ελληνες πολίτες, τόσο όσον αφορά το σήμερα όσο και το αύριο, ακόμη και υπό τη μορφή ουτοπίας. Τίποτε, όλα τα βλέπουν μαύρα στη χώρα τους, την Ελλάδα των συνεχών μνημονίων… Την κατάσταση στην οικονομία, στο νοικοκυριό τους, στον τομέα της εργασίας. Και το χειρότερο, δεν βλέπουν καμία βελτίωση.

Πλήρης απογοήτευση. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, στην κυβέρνηση της χώρας, στα κόμματα, στη Βουλή. Μόνο το ευρώ απολαμβάνει ακόμη τη στήριξή τους, αλλά το ποσοστό μειώνεται συνεχώς.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας εξαμηνιαίας έρευνας του ευρωβαρόμετρου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν την κατάθλιψη των Ελλήνων πολιτών από τη σημερινή κατάσταση στη χώρα και την έλλειψη ελπίδας ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Εμείς σε αριθμούς

– Στη σημερινή Ελλάδα έχει καταρριφθεί κάθε ρεκόρ απαισιοδοξίας στην Ευρώπη των 28. Η οικονομική κατάσταση της χώρας; Το… 98% των Ελλήνων τη χαρακτηρίζει από κακή έως πολύ κακή, έναντι του 43% που είναι ο μέσος όρος των δυσαρεστημένων στην ευρωζώνη. Το 62% εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες (ευρωζώνη: 18%) και μόνο το 7% προβλέπει βελτίωση (ευρωζώνη: 28%).

– Η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους; Το 70% των κατοίκων της χώρας τη θεωρούν κακή ή πολύ κακή και το 30% καλή. Ως προς το επόμενο 12μηνο, το 47% βλέπει επιδείνωση και μόνο το 8% βελτίωση.

– Η απασχόληση; Για το… 99% των Ελλήνων η κατάσταση στον τομέα αυτόν είναι κακή και το 61% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο 12μηνο (ευρωζώνη: 21%), ενώ το 9% βλέπει βελτίωση (ευρωζώνη: 28%).

– Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της χώρας; Το 88% των Ελλήνων απάντησε αρνητικά (υπάρχει μικρή μείωση του ποσοστού σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και μόνο το 11% θετικά.

– Τα πολιτικά κόμματα; Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό (95%) απάντησε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη, έναντι 4% που έχει αντίθετη άποψη.

– Η Βουλή; Μόνο το 13% έχει εμπιστοσύνη στη Βουλή των Ελλήνων.

– Η λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα; Το 82% των Ελλήνων απάντησε ότι δεν είναι ικανοποιημένο.

– Η Ε.Ε.; Το 76% δεν έχει καμία εμπιστοσύνη (ευρωζώνη: 48%) και μόνο το 22% απάντησε θετικά (ευρωζώνη: 42%). Το 29% των Ελλήνων θεωρεί αρνητική την εικόνα της Ε.Ε., το 18% θετική και το 34% ουδέτερη.

Από την άλλη πλευρά, το 56% εκτιμά ότι τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα εκτός της Ε.Ε. και το 38% υποστηρίζει το αντίθετο.

– Το ευρώ; Το 64% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος (ευρωζώνη: 73%). Διαπιστώνεται, όμως, συνεχής μείωση του ποσοστού σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις και ακόμη και το σημερινό ποσοστό είναι χαμηλότερο από τον μέσο κοινοτικό όρο.

– Τέλος, το 51% των Ελλήνων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την ανεργία, το 45% την κατάσταση της οικονομίας, το 33% την κατάσταση του νοικοκυριού, το 29% το κόστος ζωής και μόνο το 26% το δημόσιο χρέος της χώρας.

– Γενικά στην Ε.Ε. διαπιστώνεται αύξηση της αισιοδοξίας για το μέλλον της Ευρώπης (56% έναντι 50% το περασμένο φθινόπωρο), ιδίως στη Γαλλία (+14%), τη Δανία (+13%) και την Πορτογαλία (+10%).

– Αυξήθηκε, επίσης, το ποσοστό εμπιστοσύνης στην Ε.Ε. (42%). Το 50% των πολιτών των κρατών-μελών εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι καλή (αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2013).

Πηγή: Εφ.Συν.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot