FOLLOW US: facebook twitter

Η αρχή της αριστείας μια βαθιά δημοκρατική αρχή: Μνημειώδης η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο διπλό γεγονός εγκαινίων του Πολυχώρου Πολιτισμού στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 24-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”71663″ img_size=”full”][vc_column_text]Ιδιαίτερες αναφορές στην αρχή της αριστείας, καθώς και στο επιστημονικό έργο και στην προσφορά του καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέρης, Harald zur Hausen, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας το Σάββατο το απόγευμα την έναρξη του 19ου συνεδρίου Ιατρικής Χημείας που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου Ήλιδας πραγματοποιώντας ταυτόχρονα και τα εγκαίνιά του νέου αυτού χώρου Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, πραγματοποίησε μια μνημειώδη ομιλία. Μιλώντας για την αρχή της αριστείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εμείς οι Έλληνες πρέπει να την έχουμε βαθιά χαραγμένη στην ψυχή μας, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η αρχή της αριστείας δεν είναι μόνο αρχή προόδου, αλλά είναι μια βαθιά δημοκρατική αρχή, γιατί επιτρέπει μέσα από την κινητικότητα την κοινωνική και την οικονομική, να αναδειχθούν άνθρωποι πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες και την κοινωνική τους καταγωγή». Ακόμη ανέφερε ότι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατάφερε πολλά σε τούτο τον τομέα», προσθέτοντας ότι «το κατάφερε όταν τιμούσε την αριστεία, όταν εφάρμοσε την αριστεία στην πράξη, και αντιθέτως έπασχε όταν η αριστεία θυσιαζόταν στον βωμό της μικρότητας, της μετριότητας και του φθόνου».

Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «αρκεί να διαβάσει κανείς τα ονόματα των κατόχων του βραβείου Νόμπελ επιστημόνων που συγκροτούν την τιμητική οργανωτική επιτροπή, όπως και τα ονόματα όσων συμμετέχουν με εισηγήσεις τους, για ν’ αντιληφθεί τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του μεταπτυχιακού προγράμματος “Ιατρική Χημεία”, το οποίο εορτάζει σήμερα, δικαίως υπερηφάνως, τα 20 χρόνια της λειτουργίας του».

Αναφερόμενος στη διακεκριμένη Ελληνο-Αυστραλή καθηγήτρια Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Βικτόρια της Αυστραλίας,  Βάσω Αποστολοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «…αναδεικνύει πέρα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας ποια είναι η πατρίδα μας», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να μάθουμε, πως δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στο εξωτερικό οι Έλληνες για να γίνουν μεγάλοι, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνονται μεγάλοι και στον τόπο τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε διεξοδικά στον καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέρης, Harald zur Hausen, λέγοντας ότι ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέρης, Harald zur Hausen, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας για την έρευνά του στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου του τραχήλου, λαμπρύνει με την παρουσία του το Συνέδριο.

Η βράβευση του Προέδρου της Δημοκρατίας

 

«Εκατομμύρια γυναίκες, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, δεν αναπτύσσουν αυτόν τον καρκίνο, χάρη στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε με βάση τη δική του έρευνα, οπότε ο καθηγητής zur Hausen θεωρείται, επαξίως, αρωγός της ανθρωπότητας. Επιπλέον, καθένας μας, χωρίς ν’ απαιτείται να είναι γιατρός, αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία της έρευνας που ο διεξάγει, τα τελευταία χρόνια, πάνω στα αίτια της πρόκλησης του καρκίνου, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την πρόληψή του. Τον μεγάλο φιλέλληνα καθηγητή Harald zur Hausen τιμάμε, όμως, σήμερα και για έναν ακόμη σπουδαίο λόγο, ο οποίος αφορά την προσφορά του στην Ελλάδα και, μάλιστα, κατά την πρόσφατη περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη και συνέχιση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στην Ελλάδα, τουλάχιστον στο υψηλό επίπεδο, το οποίο είχε κατακτήσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. «

Υπενθύμισε ακόμα  ότι η ελληνική πολιτεία, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στον καθηγητή Harald zur Hausen για όλη αυτή την προσφορά του, του απένειμε, το 2016, το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τον θαυμασμό του «για όσους μελετούν τη βιολογική και χημική δομή αυτού του μοναδικού και περίπλοκου όντος, που λέγεται Άνθρωπος», παραθέτοντας στη συνέχεια ένα απόσπασμα από το άρθρο «Βιολογικά ρολόγια», το οποίο δημοσίευσε ο μεγάλος, όπως τον χαρακτήρισε, Αυστριακός βιολόγος, βιοχημικός αλλά και βιολονίστας, Gottfried Schatz, στη «Neue Zürcher Zeitung». Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητή Γιάννη Ματσούκα εξαίροντας την προσωπικότητά του.

Στην τελετή για τα εγκαίνια του Πολυχώρου και του 19ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας, μεταξύ άλλων  παραβρέθηκαν η υφυπουργός Παιδείας κ. Μερόπη Τζούφη, οι βουλευτές Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, , Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Αδρακτάς και Μιχάλης Κατρίνης, ο πρώην Γ.Γ. Ναυτιλίας κ. Καλαματιανός, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, Οικονομικών κ. Μπράμος, Αγρ. Ανάπτυξης κ. Μητρόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου κ. Λιατσής, Ολυμπίας κ. Κοτζάς, Πηνειού κ. Καστρινός, Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Μοράντ, οι πρώην δήμαρχοι Ήλιδας και Αμαλιάδας κ.κ. Λυμπέρης και Κράλλης, Πηνείας κ. Παπαδόπουλος, Λεχαινών κ. Κουλούρης, ο πρόεδρος του ΔΣ Ήλιδας κ. Νικολακόπουλος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων κ.α.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia