Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα
Αυτός ο τόπος είναι η κοιτίδα των μύθων. Είναι ο τόπος των Τιτάνων, των ανθρωπόμορφων θεών, των ξακουστών ηρώων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, αλλά και των τρομακτικών τεράτων. Είναι μάλλον περιττό να επιχειρηματολογήσουμε για την πασιφανή σημασία των μύθων και της εν γένει αφήγησης των μυθικών ιστορημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους. Ίσως η μόνη επισήμανση που θα ήταν πράγματι άξια αναφοράς, είναι η σταθερά φθίνουσα πορεία της γνώσης της ιστορικής μας παρακαταθήκης εν συγκρίσει με την ελληνομάθεια και την εκπαίδευση την οποία λαμβάνουν από σχετικά μικρή ηλικία οι μαθητές αρκετών δυτικών κρατών.
Κατά τα άλλα, η ουσιώδης επιρροή της ελληνικής μυθολογίας στην πολιτική, την ιστορία, τις τέχνες και τα γράμματα, είναι αδιαμφισβήτητη, όσο αδιαμφισβήτητη είναι και η ομορφιά του τόπου ο οποίος γέννησε τους μύθους. Μα πως αλλιώς ν’ αντικρίσεις τον Όλυμπο, αν όχι σαν το βουνό των θεών; Το Πήλιο σαν το βουνό των Κενταύρων; Τους Δελφούς σαν τον ομφαλό της γης; Την Ολυμπία σαν έκφραση της απόλυτης αρμονίας της Φύσης; Το απέραντο μπλε αυτής της χώρας, σαν το βασίλειο του Ποσειδώνα; Οι αναφορές είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες. Κάθε σημείο και ένας ατελείωτος ιστός από ιστορίες. Ακόμα και στο πιο συνηθισμένο αλλά υπέροχο στην απλότητά του λιβάδι, μπορείς να φανταστείς τον Δία μεταμορφωμένο σε ολόλευκο ταύρο να ξελογιάζει την Ευρώπη και τον Ηρακλή να κυνηγά κάποιο ανήμερο θηρίο.
Γι’ αυτό μάλλον είναι πετυχημένο το περιλάλητο «Live your myth in Greece», που μεταφράζεται «Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα». Βέβαια, στις μέρες μας μοιάζει κάπως με τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι οι κάτοικοι αυτού του τόπου είναι οι τελευταίοι στην Ευρώπη που έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις μυθικές ομορφιές της γης τους.
Όπως μάλιστα αναφέρουν σχετικές έρευνες, ο ένας στους δυο Έλληνες δεν κάνει φέτος διακοπές, εξαιτίας της ακρίβειας που έχει περιορίσει το εισόδημά του, αλλά και του αυξημένου κόστους ζωής που τους αναγκάζουν να κάνουν περικοπές από παντού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκαλούν οι κυνικές δηλώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους, που δεν διστάζουν να υποδεικνύουν στους πολίτες το πώς πρέπει να… επιβιώσουν.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κάλεσε τους πολίτες να πάνε διακοπές στα χωριά τους και στην ενδοχώρα, βάζοντας ουσιαστικά «απαγορευτικό» στους νησιωτικούς προορισμούς. «Μπορεί να πάνε στο χωριό και στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά που είναι ακριβά», είπε και πρόσθεσε –προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα– πως «οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους».