FOLLOW US: facebook twitter

Εως τέλος Μαρτίου του 2017 παραδίδεται η Πατρών – Κορίνθου

Ημερομηνία: 15-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

olympia-odos

210 καλοτάξιδα, αλλά… «αλμυρά» χιλιόμετρα

Δώδεκα νέες σήραγγες, συνολικού μήκους 16 χλμ. για κάθε κλάδο κυκλοφορίας, κατασκευάζονται με εντατικούς ρυθμούς στην Κορίνθου-Πατρών και οι περισσότερες θα δοθούν στην κυκλοφορία ώς τα τέλη Μαρτίου.

Από τα 210 χλμ. του αυτοκινητόδρομου θα υπάρχουν προσωρινές λύσεις σε πέντε σημεία, που προβλέπεται να είναι έτοιμα το φθινόπωρο.

Πρόκειται για τμήματα συνολικού μήκους 9 χλμ. στο Δερβένι Κορινθίας, στις Καμάρες, στα Αραχωβίτικα και στο Ρίο Αχαΐας, όπου το οδικό έργο «συναντά» τον σιδηρόδρομο και η λύση βρέθηκε μόλις στα τέλη του 2015, ενώ στο Καμάρι Κορινθίας οι μπουλντόζες βρέθηκαν μπροστά σε μη αναμενόμενα αρχαιολογικά ευρήματα.

Το κόστος διαδρομής

Από τον Αύγουστο δόθηκε το πρώτο τμήμα 20 χλμ. από την Αρχαία Κόρινθο ώς το Κιάτο, μαζί με τις σήραγγες στο Δερβένι, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να είναι έτοιμα άλλα 14 χλμ. ώς το Ξυλόκαστρο.

Το τέλος της σημερινής «εθνικής καρμανιόλας» θα κάνει όμως τους οδηγούς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού τα διόδια για ένα Ι.Χ., που κάνει ολόκληρη τη διαδρομή από την Ελευσίνα ώς το Ρίο, κοστίζουν σήμερα 6,40 ευρώ και θα φτάσουν στα 11,50 ευρώ, που θα αντιστοιχούν στην προβλεπόμενη από τη σύμβαση του 2007 χρέωση των 0,06 ευρώ ανά διανυόμενο χιλιόμετρο.

Στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών θα προστεθεί νέος σταθμός διοδίων στον Ελαιώνα, ενώ θα λειτουργούν και προς τις δύο κατευθύνσεις οι εγκαταστάσεις σε Κιάτο και Ρίο.

Σήμερα στο Κιάτο πληρώνουν μόνον οι οδηγοί που κινούνται προς Πάτρα και στο Ρίο οι έχοντες κατεύθυνση την Αθήνα. Διευκρινίστηκε ότι δεν θα υπάρχουν διόδια στα 18,3 χλμ. της παράκαμψης της Πάτρας, που θεωρείται αστικός δρόμος.

Στο υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας, που κατασκευάστηκε κοντά στην Κινέτα και θα γίνει ώς την άνοιξη η έδρα της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών οδικής βοήθειας, ο Κώστας Παπανδρέου -επικεφαλής λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού- έδωσε στους δημοσιογράφους ενδιαφέροντα στοιχεία για την κυκλοφορία στην Αθηνών-Πατρών.

Η κίνηση

Με βάση τις μελέτες του 2007, η κίνηση θα παρουσίαζε αύξηση 50% την πρώτη χρονιά από την ολοκλήρωση της κατασκευής. Τα μεγέθη έχουν ανατραπεί λόγω της οικονομικής κρίσης και το 2013 η μείωση έφτασε το 40%, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μικρή αλλά σταθερή άνοδος.

Στο τμήμα Ελευσίνας-Κορίνθου η μέση κίνηση διαμορφώνεται στις 20.000 διελεύσεις την ημέρα για κάθε κατεύθυνση, ενώ σε περιόδους αιχμής φτάνει τις 65.000. Στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα γίνονται 7.000 ημερήσιες διελεύσεις, που στις μεγάλες εξόδους φτάνουν τις 22.000, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία για την παράκαμψη της Πάτρας είναι 9.000 και 15.000.

Τα έργα στο υπό κατασκευή τμήμα Κορίνθου-Πατρών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και έχουν υλοποιηθεί κατά 88%, ενώ στα 20 εργοτάξια απασχολούνται σήμερα 3.000 άτομα.

«Είναι ένα σύνθετο έργο, καθώς στο 85% του μήκους του τα εργοτάξια βρίσκονται δίπλα στον δρόμο που χρησιμοποιείται από την κυκλοφορία», τόνισε ο Π. Παπανικόλας, επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει την Ολυμπία Οδό, ενώ ο Δημήτρης Κούτρας έδωσε έμφαση στα σοβαρά γεωλογικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν τη βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αιγιάλειας.

«Χρειάστηκε να κάνουμε περισσότερα από 400 έργα αντιστήριξης, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες τεχνικές» τόνισε και παρατήρησε ότι με αυτά τα δεδομένα είναι «βιβλιοθήκη» στον τομέα της αντιμετώπισης προβληματικών εδαφών.

Από τις 12 σήραγγες ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτές που βρίσκονται στην περιοχή της Παναγοπούλας, μεταξύ Αιγίου και Ρίου. Εχουν μήκος 4 χλμ. ανά κατεύθυνση και είναι οι τρίτες σε μέγεθος στη χώρα.

Η τεχνική ταυτότητα του νέου αυτοκινητόδρομου συμπληρώνεται από 209 γέφυρες και 29 ανισόπεδους κόμβους, καθώς και τον υπερκόμβο που κατασκευάζεται στο Ρίο.

Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών δεν υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες σε απαλλοτριώσεις. Ο «πονοκέφαλος» εντοπίζεται σε οκτώ σημεία όπου ο δρόμος συναντά το υπό κατασκευή δίκτυο του Προαστιακού.

(ΕΦ.ΣΥΝ)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot