FOLLOW US: facebook twitter

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην τουρκική επιθετικότητα

Ημερομηνία: 14-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52403″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπορεί οι τόνοι μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας να έχουν πέσει, όμως η ευρωπαϊκή διπλωματία τοποθετείται αυστηρά κατά της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μηνύματα από Βρυξέλλες, Βερολίνο, αλλά και Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εντάσεις. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε «Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας».

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προειδοποίηση προς την Άγκυρα καλώντας την να «απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Η Επιτροπή έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Το Βερολίνο στρέφει επίσης τα πυρά του προς την Άγκυρα ανακοινώνοντας ότι στηρίζει πλήρως τη θέση που έλαβε η ΕΕ σχετικά με τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι για το θέμα αυτό «έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα».

Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, αύριο η Άνκγελα Μέρκελ υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνάντηση η οποία, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν τα διμερή θέματα, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.

Την «ανησυχία» της, πάντως, εξέφρασε και η Μόσχα αναφορικά με την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot