FOLLOW US: facebook twitter

Ετοιμάζονται επενδυτικά σχέδια ύψους 16 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία

Ημερομηνία: 24-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”58518″ img_size=”full”][vc_column_text]Επενδυτικά σχέδια ύψους 16 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα μελών του ΣΕΒ, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας απόψε στο Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχει διάχυτη κινητικότητα σε επίπεδο ενδιαφέροντος, συζητήσεων και αξιολογήσεων, ενώ υπάρχουν επίσης κλάδοι, όπου η αποεπένδυση έχει αναστραφεί και οι καθαρές επενδύσεις έχουν οριακά θετικό πρόσημο, όπως η μεταποίηση, η εξόρυξη, η ενέργεια, οι κατασκευές. «Ελληνικές επενδύσεις γίνονται, ωστόσο δεν αρκούν από μόνες τους για να καλύψουν το κενό, χρειαζόμαστε περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις, γι’ αυτό πρέπει να βελτιώσουμε συνολικά το περιβάλλον υποδοχής των επενδύσεων», τόνισε ο κ. Φέσσας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε σε σημαντικές επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ή θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια στις οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα εξής:

  • Ελληνικό
  • Tηλεπικοινωνιακές υποδομές (Ευρυζωνικά δίκτυα, δίκτυα οπτικής ίνας κλπ.)
  • Ενέργεια (ΔΕΣΦΑ, υποδομές διανομής φυσικού αερίου σε 43 πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας από ΔΕΔΔΗΕ, διασύνδεση νησιών)
  • Ορυχεία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές
  • Νέες μονάδες παραγωγής (Μυτιληναίος, Παπαστράτος, ΕΛΒΑΛ)
  • Τουριστικές υποδομές (Αστέρας Βουλιαγμένης, Atalanti Hills, Elounda Hills, Costa Navarino)
  • Υποδομές logistics (Cosco, CMA CGM)
  • Περιφερειακά αεροδρόμια και αγορά 50+ Airbus από Aegean

Ο κ. Φέσσας εστίασε στη σημαντική από-επένδυση που έχει σημειωθεί στα χρόνια της κρίσης, οπότε οι επενδύσεις περιορίστηκαν από 60 δισ. ευρώ το 2007 σε 21,5 δισ. ευρώ το 2017, ή, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 26% σε 12,6%. Τόνισε ότι το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως αποτελεί για τον ΣΕΒ μονόδρομο και ζήτησε από το κράτος «να γίνει πιο “πελατοκεντρικό”, να μπει στα παπούτσια του επενδυτή, να αρχίσει να σκέφτεται και σαν αυτόν, ώστε να προσφέρει το κατάλληλο μενού υπηρεσιών και λύσεων για την προσέλκυση επενδύσεων».

Επανέλαβε, εξάλλου, την ανάγκη κάθε επένδυση να γίνει εθνικός στόχος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ηγηθεί Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων τονίζοντας ότι «έχει και τη δυνατότητα, αλλά και τον ισχυρό συμβολισμό της δέσμευσης της χώρας».

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε το επενδυτικό κενό ως την πιο σημαντική απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, κρίσιμο παράγοντα για την ύφεση και την ανεργία και στοιχείο καθορισμού του οικονομικού προτύπου των επόμενων δεκαετιών. Όπως ανέφερε, για να κλείσει το κενό αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να αυξάνει τις ακαθάριστες επενδύσεις κατά 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο ως το 2025 ώστε το μέγεθός τους να φθάσει στα 45 δισ. από 21 πέρυσι.

Υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να αναληφθούν δυναμικές πρωτοβουλίες όπως η αλλαγή της δημοσιονομικής δέσμευσης (αντί για 3,5 % πλεονάσματα να γίνει 1,5 πλεόνασμα και 2% επενδύσεις και χαμηλότεροι φόροι-εισφορές), επενδυτικές συμμαχίες με άλλα κράτη και συνταγματική κατοχύρωση των μεγάλων επενδύσεων.

Χαρακτήρισε δε ως τομείς υψηλού ενδιαφέροντος τους μεταποίηση, ενέργεια, τουρισμό, μεταφορές επισημαίνοντας ότι η βιομηχανία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη στην κρίση με αύξηση εξαγωγών, δημιουργία απασχόλησης, επανεκκίνηση επενδύσεων κλπ. σε αντίθεση με άλλους κλάδους (όπως οι κατασκευές) που υπέστησαν καθίζηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της επένδυσης στο Ελληνικό, θυμίζοντας ότι το αεροδρόμιο έκλεισε το 2001, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2011 και το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 8 δισ. ευρώ δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2018. Στα «μαθήματα» που όπως είπε εξήχθησαν από το project περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανάγκη για διαφάνεια, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, συνεργασία με τις κρατικές αρχές, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και ισχυρή πολιτική βούληση σε όλο το φάσμα.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε ότι βάση της επενδυτικής μεταρρύθμισης πρέπει να αποτελέσουν οι εργαλειοθήκες για τις παραγωγικές επενδύσεις και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που οι οποίες περιέχουν 230 καλές πρακτικές από 35 χώρες που μπορούν να επιταχύνουν 10 κατηγορίες επενδύσεων.

Πηγή: amna.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia