FOLLOW US: facebook twitter

Επιστροφή σε γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό

Ημερομηνία: 21-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60857″ img_size=”full”][vc_column_text]«Έχουμε αρκετό δρόμο να καλύψουμε για να μιλήσουμε για μια τελική συμφωνία» διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ίδια ώρα που στη γείτονα επιμένουν στη «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν» αν και η ονομασία δείχνει να «κάηκε» πριν καν συζητηθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη τη -για πρώτη φορά- αποδοχή από την ηγεσία της ΠΓΔΜ του erga omnes, ωστόσο σε ό,τι αφορά την ονοματολογία, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm» τόνισε πως «έχουμε αρκετό δρόμο να καλύψουμε για να μιλήσουμε για μια τελική συμφωνία» και επέκρινε την αντιπολίτευση ότι δεν λειτουργεί εποικοδομητικά και ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία παρατήρησε ότι «ψάχνει να βρει λόγους για μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαιρέτισε «το γεγονός της αποδοχής του erga omnes από τους γείτονές μας» και τόνισε πως «συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με υπευθυνότητα, πράγμα το οποίο δεν βλέπω να συμμερίζεται και να πράττει η αντιπολίτευση, μιλώ για το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης».

Σε ερώτηση για τη στάση της ΝΔ απάντησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει τη διάθεση να λειτουργήσει εποικοδομητικά, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά για μία λύση που θα πρέπει να καλύπτει την ελληνική πλευρά με το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η πλευρά της ΠΓΔΜ

Στο μεταξύ με σημερινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ -έξω από δικαστήριο-είπε ότι παρότι η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί αποδεκτή τη λύση, εκείνος δεν εγκαταλείπει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και ελπίζει να ξανασυζητηθεί γιατί την θεωρεί μια αξιοπρεπή λύση.

Ευθυγραμμιζόμενος με τις δηλώσεις του Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, εμφανίσθηκε πεπεισμένος πως πρόκειται για μια ενδεδειγμένη πρόταση που η κυβέρνηση είναι «έτοιμη να την υπερασπιστεί» και να πείσει το λαό «να συσταθεί πίσω από αυτή».

► Να σημειώσουμε πως την Τετάρτη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό αλλά και την πορεία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Την Πέμπτη και Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot